"Якби в нас було більше римо-католиків, Ватикан поводився б по-іншому": Політолог Рейтерович прокоментував заяву Папи Римського

Папа Римський Франциск вкотре оскандалився. Тепер заявою, що Україна у війні з країною-агресором РФ «має мати мужність» білого прапора і піти на переговори. Одна з користувачок соцмереж прокоментувала це так: «Я пропустила той момент, коли Люцифер піднявся так високо в церковній ієрархії». Політолог Ігор Рейтерович в ефірі Radio NV пояснив, чому його не дивує така позиція Ватикану і чого вони прагнуть, передають Патріоти України та пропонують вам ознайомитися із його міркуваннями.

Це насправді, на жаль, історія, яка не дивує. Тому що Папа Римський наговорив вже багато. І говорив він, як правило, не сильно в тему. Давайте згадаємо його заяви про «велику Росію», «велику історію», «велику культуру, про Петра І, Катерину ІІ, тобто для нього вони якісь суперісторичні особистості, в яких [він бачить] лише позитив. І він загалом про жодні негативи і про ті злочини, які вони творили, наче і не знає.

Тому я не здивований тим, що прозвучала ця заява. Ватикан так і не визначився. На третій рік широкомасштабної війни він намагається бути десь посередині, він закликає до якогось християнського смирення, до якихось християнських цінностей. Але при цьому чомусь ці цінності повинна сповідувати (в розумінні Ватикану) виключно Україна.

Це от теза про «вдарили тебе по одній щоці, підстав іншу» чомусь в розумінні Ватикану працює виключно в бік України. Ми повинні діяти за цими принципами, а Росія буде діяти так, як вона вважає за потрібне.

Але я думаю, що причина дуже банальна і, на жаль, дуже цинічна — той розподіл сфер впливу, який фактично відбувся між католицькою церквою і Російською православною церквою, коли зустрічався Папа з, відповідно, людиною, яка називає себе патріархом цієї церкви. Вони, по суті, поділили світ, принаймні, в контексті православ’я і католицизму.

Мабуть, Святий Престол буде дотримуватися тих неформальних угод. До речі, вони не були інституалізовані в вигляді якогось документу, але вони явно про це говорили, говорили дуже серйозно. Він з великою, мабуть, повагою ставиться до тих домовленостей.

І в їхньому контексті майже вся Україна повністю віднесена до сфери впливу Російської православної церкви. І звідти такі заяви, оскільки «ця сфера впливу не наша, значить, хай вони там якось замиряться, тільки би не воювали і не заважали нам займатися якимись іншими питаннями». Тому що «ми тут повинні увагу на це відволікати і вирішувати ці проблеми».

Розумієте, якби в нас в Україні було набагато більше римо-католиків… До речі, фактор греко-католиків, наприклад, великий жаль, не діє так, як він повинен діяти. І була навіть вже не один раз реакція Греко-католицької церкви, яка сама шокована подібними заявами, яка була шокована отим розподілом, і вона не розуміла, що відбувається, як взагалі так можна.

Так от: якби в нас, можливо, було більше римо-католиків, Ватикан вів би себе по-іншому. А оскільки їх не так багато, вони вважають, що «там же не наші єдиновірці, то там росіяни головні, то хай вони і розбираються. А головне — щоб не стріляли, швидко замирилися і дійшли до якоїсь згоди».

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...