Якщо УПЦ МП залишиться на тих засадах, на яких існує зараз, то це призведе до розколу України, - Портников

Журналіст Віталій Портников зазначив, що зараз є небезпечні тенденції - справжній церковний розкол, на який влада має відреагувати. Про це він розповів в етері Еспресо, передають Патріоти України.

"Зараз є небезпечні тенденції, які мене дуже турбують, сподіваюсь, влада здатна на них відреагувати. Це вже справжній церковний розкол, тому що він географічний. Ви бачите, як обласні ради у західних, центральних та північних областях нашої країни забороняють одна за одною діяльність УПЦ МП або відмовляють у користуванні землею, або закривають їхні храми, громади пишуть листи, що хочуть бути частиною ПЦУ. А на сході чи на півдні ми не бачили жодного такого прецеденту, навіть у тих регіонах, які найбільш серйозно постраждали від російської агресії. І тут виникає важливе питання: якщо влада не зможе вирішити питання про функціонування РПЦ на українській землі, то у нас буде половина країни ходити до однієї церкви, а друга половина – до іншої", - зауважив журналіст.

Віталій Портников підкреслив, що це може бути вирішено, якщо держава буде проводити грамотну політику. "Але зараз ми вже бачимо ці лінії, і це небезпечно. Потрібно обмежити існування РПЦ в Україні, потрібно вимагати від УПЦ МП, щоб вона чітко довела відсутність зв'язків з російської церквою. Бо, якщо УПЦ МП залишиться на тих засадах, на яких існує сьогодні, то її існування призведе до розколу України. Це теж реальність, що тут говорити. Я думаю, що в УПЦ МП є багато чесних священників та парафіян, які не хочуть цього розколу. На мою думку, влада не має диктувати УПЦ МП, яким має бути її внутрішнє життя, вона сама має вирішити, як їй домовлятися з Константинополем, на яких засадах об'єднуватися з ПЦУ та як повертатися до канонічності. Але держава має чітко вимагати: або ви повертаєтеся до канонічності, або ви не маєте права на цю землю, храми, громади, бо тоді ви частина окупаційного організму", - зазначив Портников.

Джерело: Еспресо.ТV
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 3 травня

п’ятниця, 3 травень 2024, 7:05

3 травня за новим церковним календарем згадують мучеників Тимофія і Мавру, а також відзначають день пам'яті ікони Божої Матері Успіння Києво-Печерська. Цього ж року на 3 травня випала Велика п'ятниця Страсного тижня. Про традиції та прикмети 3 травня, ...