"Є інший господар, який Лукашенку подобається набагато більше, ніж Путін", - політолог Фесенко

"Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко у посланні до білоруського народу та національних зборів частину промови присвятив Україні, запропонував негайно оголосити перемир’я, почати переговори з РФ, взагалі, наговорив багато чого", - пише політолог Володимир Фесенко у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"Та я не бачу там чогось нового, хіба що він каже, мовляв, не буде правити вічно і що його діти не будуть президентами Білорусі. Тобто, це намагання спростувати достатньо очевидний факт, що Лукашенко є диктатором, є нелегітимним президентом і що існує ризик перетворення Білорусі на якусь азійську монархію.

Але його виступ — це дійсно стендап, це шоу Лукашенка, в якому є виправдання, якісь, нібито, миротворчі заклики, але водночас, фактично, визнання особистої причетності до кривавої злочинної війни Росії проти України. І це можна використати для звинувачень проти Лукашенка як одного зі співорганізаторів цієї війни, коли справа дійде до суду над організаторами цієї війни.

Оці слова «Мені сигнали надходять, ось ти там під Путіна ліг. Ніхто ні під кого не лягав. Є нам під кого лягати» свідчать про те, що це його особисто дратує. Він же хоче мати вигляд спроможного, самостійного, самодостатнього, і коли його називають просто вже маріонеткою Путіна, його це відверто дратує. Ну і крім того, він все ще намагається, думаю, суто інерційно (бо шансів на це немає) показати, що він самостійний, що з ним треба домовлятися окремо, можна домовлятися окремо, але у це зараз мало хто вірить. А от обмовка «Є нам під кого лягати», думаю, дуже показова. Тому, що є інший господар, який Лукашенку подобається набагато більше, ніж Путін, це Китай.

Але Китай далеко, а Путін — близько, і він набагато більш небезпечний. І коли він говорить, що, нібито, НАТО загрожує і збирається вторгнутись в Білорусь, загрожує суверенітету Білорусі, хоче зруйнувати Білорусь, то насправді ризики знищення Білорусі йдуть зі Сходу, з боку Москви. І вже навіть план оприлюднений, що був підготовлений ще в 2017 році, що в Кремлі вже тоді, задовго до початку нинішньої повномасштабної війни проти України, готували плани анексії Білорусі і знищення білоруської незалежності, просто поетапно.

А от щодо того, під кого лягати. Так, це особистий вибір Лукашенка. Він намагається маневрувати — одну ніч з Путіним, іншу ніч — з Китаєм. Бути таким слугою двох господарів Лукашенку явно подобається, він бачить у цьому шанс на те, щоб утримати особисту владу в Білорусі.

Розміщення ядерної зброї в Білорусі, яке анонсував Путін, не посилює владу Лукашенка. Ну, можливо, він думає — якщо російська тактична ядерна зброя буде на території Білорусі тоді буде менше ризиків того (наприклад, в разі прямої участі Білорусі в війні проти України), що війна перейде на територію Білорусії, і це вже буде війна проти режиму Лукашенка, не війна проти Білорусі. Бо зараз білоруси воюють на боці України, але тоді у них буде шанс воювати особисто вже проти Лукашенка. Можливо, він думає, що це посилить його владу в Білорусі, це така буде додаткова гарантія. Але, я думаю, що це — ілюзія. Ніхто не дасть Лукашенку права керувати цією зброєю,

От він знов-таки, хоче гратися в фігуру такого глобального нібито рівня і тому піднімає ставки (взагалі, він дуже часто хоче мати вигляд більш радикальний, ніж Путін), і тому Путін каже про тактичну ядерну зброю, а Лукашенко вже каже «можемо розмістити і стратегічну ядерну зброю». Це буде порушенням, до речі, міжнародних зобов’язань, які Росія, хоча формально, але не готова порушувати, тому що тут є ризик дійсно ядерної війни. Ну Лукашенку гратися на словах у що завгодно не звикати, він готовий піднімати на словах ставки. Знаєте, коли диктатори когось лякають, це означає, що вони самі бояться. От і виступ Лукашенка, і навіть ця його маячня, свідчить про те, що він боїться і, думаю, не даремно боїться. Він своєю такою тваринною чуйкою, мабуть, відчуває, що час його незаконного правління в Білорусі добігає кінця".

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Гірський хребет з демонтованих будинків посеред міста": Як виглядає окупований Маріуполь на супутникових знімках

вівторок, 19 березень 2024, 12:55

У тимчасово окупованому Маріуполі російські загарбники звезли величезну купу будматеріалів з демонтованих будинків та утворили новий «гірський хребет» посеред міста. Про це повідомив радник маріупольського міського голови Петро Андрющенко у Телеграм, п...

Знищення бронетехніки армії РФ: Російські добровольці показали нове відео боїв на Бєлгородщині

вівторок, 19 березень 2024, 12:44

Бійці "Російського добровольчого корпусу", які воюють проти кремлівського режиму в РФ, опублікували 19 березня нове відео боїв у Бєлгородській області. Відповідний ролик з’явився в телеграм-каналі РДК, передають Патріоти України. Російські добровольці ...