"Єдине питання, відповідь на яке може дати зустріч у Женеві, полягає в тому, хто далі буде грати головну роль у "кризовому менеджменті" - дипломати чи військові", - аналітик

Зовнішньополітична риторика як Москви, так і Вашингтону наразі є такою, що досягнення компромісного рішення без "втрати обличчя" одним із учасників переговорів є неможливим.

"Переговори між очільниками зовнішньополітичних відомств Росії та США розпочалися — як Сергєй Лавров, так і Ентоні Блінкен іще вчора ввечері прибули до Женеви, тому зустріч проходить вранці. При тому, якщо судити із "передматчевих" заяв їхніх відомств, цілі перебування в цьому місті у них помітно різні", - пише оглядач Тарас Паньо у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Зокрема, представниця російського МЗС Марія Захарова повідомила, що сьогодні "відбудеться предметне обговорення внесених Росією 15 грудня 2021 року двох проектів фундаментальних документів: договору між Росією та США про гарантії безпеки та угоди про заходи забезпечення безпеки Росії та держав — членів НАТО".

Натомість Блінкен вийшов до преси із наступним пасажем: "я сподіваюся, що ми дізнаємося більше про те, чи Росія справді віддана спробам вирішити розбіжності (із НАТО та США, а також з військами на українському кордоні- ред.) дипломатичним шляхом, шляхом діалогу, чи ні".

Простіше кажучи, у Росії вимагають, щоби обговорювався виключно російський ультиматум. При тому як його обговорювати, якщо Кремль наполягає на виконанні всіх без винятку пунктів — не зовсім ясно. Натомість у США хочуть зрозуміти, чи вся ця історія і далі буде відбуватися у дипломатичній сфері, чи непридатні до виконання вимоги Росії є тільки прологом до початку силового протистояння.

Відповідно, переважна більшість дипломатичних рухів обох сторін напередодні переговорів також зводилась не до пошуку ймовірного консенсусу, а до демонстрації опонентам ймовірних сценаріїв розвитку подій в разі подальшої ескалації.

Росія продовжила нарощувати контингент біля українського кордону, а також розпочала обговорювати в парламенті пропозицію КПРФ про визнання "незалежності "ДНР" та "ЛНР".

Натомість у США і далі розповідали про "суперсанкції", проводили на сайті Державного департаменту прецікавий публічний розбір російських фейків — як світоглядних, так і присвячених конкретно Україні. А також готували закон про ленд-ліз, проект якого внесли до Конгресу впливові сенатори як від Демократичної, так і від Республіканської партій.

Природно, що на подібному тлі ніхто не розраховує на жоден компроміс. Тим паче, що очільник Держдепу, попри всі вимоги російської сторони, прибув на розмову без "письмових відповідей" на російські пропозиції.

Втім, назвати сьогоднішню зустріч Блінкена з Лавровим "повною формальністю" теж було б перебільшенням. Ціль цього дипломатичного контакту — це своєрідна "звірка годинників". Яка стосується, звичайно, не позицій обох сторін стосовно предмету переговорів — вони залишаються стабільно протилежними. Єдине питання, на яке дипломати повинні дати відповідь — це формат подальшого протистояння Москви та Вашингтону. Чи вся історія і далі продовжуватиметься у формі різких заяв, погроз та дипломатичних демаршів — чи одна зі сторін спробує покращити свої переговорні позиції у засніжених полях Донбасу. А може — і не тільки Донбасу.

Тож сьогодні той рідкісний випадок, коли фраза з прес-брифінгу за результатаи зустрічі з формулюванням "сторони домовились про подальші контакти", яка в звичайній дипломатичній практиці демонструє повний провал переговорів, означатиме, напевно, перемогу".

Джерело: Depo.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Захід роками дурив Україну, тож поділяє з Путіним провину за війну, - колишній соратник Рейгана

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:02

Західні лідери роками дурили українців, обіцяючи вступ в НАТО. Провина за нинішню війну в Україні частково лежить на країнах Заходу. Про це в авторській статті для журналу The American Conservative написав колишній спеціальний помічник президента США Р...

Арестович зробив похмурий прогноз щодо ситуації зі світлом

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:40

Колишній радник Офісу президента та військовий експерт Олексій Арестович зробив прогноз щодо можливих віялових відключень світла. Про це він написав у Telegram, передають Патріоти України. "Взимку, якщо ми не встигнемо нічого зробити до цього моменту, ...