​Його компетенція чи Коломойський попросив? Призначений Зеленським голова СБУ заявив про ризики дестабілізації енергосистеми з 1 липня через погоджену з МВФ реформу​

Уряд та Верховна рада мають дати відповідь на цю заяву, як і те, чи має СБУ відповідні засоби, можливості для фахової оцінки технологічних процесів електричного енергоринку України

Перший заступник голови СБУ Іван Баканов

Служба безпеки України заявила про ризики дестабілізації Об'єднаної енергосистеми України з 1 липня, коли збираються запустити вільний ринок електричної енергії. Лист звернення продубльований на сторінці Служби безпеки у «Фейсбуці», зазначають Патріоти України.

Перший заступник голови СБУ Іван Баканов, який зараз тимчасово очолює відомство, звернувся з відповідним листом до голови Верховної Ради і прем'єр-міністра напередодні розгляду законопроектів про внесення змін до закону «Про ринок електроенергії».

Нагадаємо, в липні 2019 року в Україні заплановано запуск нової моделі оптового ринку е/е на виконання закону «Про ринок е/е», прийнятого в квітні 2017 року. Передбачається перехід від роботи за моделлю «єдиного покупця» до повномасштабного конкурентного ринку, який передбачає двосторонні договори між виробниками та споживачами, введення балансуючого ринку, ринку «на добу вперед» і внутрішньодобового ринку.

Західні партнери, в тому числі Світовий банк, Європейський банк реконструкції і розвитку і Європейський інвестиційний банк, рекомендують відкласти впровадження нового ринку електричної енергії на обмежений період часу через неготовність важливих регуляторних норм і IT-систем. За деякими оцінками, після запуску ринку в Україні може різко зрости ціна на електроенергію для населення.

Як раніше повідомлялося, за даними британського економічного порталу Talk Finance, український олігарх Ігор Коломойський лобіює скасування впровадження нового ринку електроенергії в країні під прикриттям «незначних виправлень». Водночас, згідно з даними регулятора (НКРЕКП), Україна готова до запуску оптового ринку електроенергії з 1 липня 2019 року, як це передбачено законом «Про ринок електроенергії».


Коментував для ПУ Лесь Лысовик

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

В нагороду отримав грамоту: Одеський ексдепутат передав російській ФСО свою колекцію раритетних авто (фото)

середа, 24 квітень 2024, 22:02

Колишній депутат Одеської міської ради передав колекцію раритетних автомобілів на так звану виставку для федеральної служби охорони в столиці країни-агресора Москві, йому оголосили про підозру у пособництві ворогу. Про це повідомила Одеська обласна про...

Небезпека необережних рухів у тумані

середа, 24 квітень 2024, 21:20