Керована сарана та бойові комарі: Зоолог прокоментував міфи російської пропаганди

Винахідливі російські пропагандисти в одному з останніх сюжетів про українську “біологічну зброю” розповіли про нашестя сарани, яка знищила посіви на окупованій території Луганської області та на півдні Росії. Як і “бойових комарів”, про яких свого часу говорив російський посол в ООН Василь Небензя, цих комах було зараховано до "українських диверсантів". У коментарі “Новому времени” старший науковий співробітник Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України, ентомолог Григорій Попов розвінчав міфи про використання комах у військових цілях, передають Патріоти України.

За його словами, у фахівців викликають сміх такі сюжети. “Особливо сміються ентомологи, тому що в цьому сюжеті замість сарани ця жінка показує залишки коників. На цьому можна одразу зупинитися. Це постановочний сюжет, який не має жодного відношення навіть до потенційних можливостей використання сарани”, - зазначив науковець.

Ентомолог наголосив, що таких різновидів біологічної зброї, яка б дозволяла керувати сараною чи іншими комахами, “пояснивши” їм, куди летіти і що знищувати, просто не існує. Доставити сарану за допомогою літаків чи начинених ними бомб також неможливо, стверджує фахівець.

“Не існує засобів доставки, щоб перенести сарану в якусь країну в такій кількості, щоб вона там оселилася саме в цей момент і почала їсти якісь посіви. Справа в тому, що сарана поширюється сама абсолютно успішно. Для цього нічого не потрібно робити”, - пояснив Григорій Попов.

Ентомолог нагадав, що сарана проживає, зокрема, на півдні Росії, одним із осередків є Краснодарський край РФ, де вона живе в плавнях, очеретах і активно шкодить сільськогосподарським культурам щороку.

“Є спеціальні цивільні центри і в Україні, і в Росії, які контролюють [поширення сарани]. Вони відстежують сарану та знищують її. І так щороку”, - зауважив науковець.

Щодо “бойових комарів” науковець розповів, що у середині XX століття деякі країни, серед яких США, Канада, Велика Британія, Радянський Союз, справді розглядали цих комах як екзотичний спосіб ведення війни.

“Проводилися експерименти в багатьох країнах зі скидання незаражених комарів, просто щоб подивитися, як вони поширюються, наскільки вони сильно кусають людей. Але ці експерименти не вийшли за межі якихось наукових досліджень. Теоретично – так, це можливо, як використання марсіан у війні”, - іронічно зазначив Попов.

За словами науковця, біолабораторії, на які любить скаржитися російська пропаганда, насправді розробляють засоби проти збудників хвороб, які переносять комарі - наприклад малярії, лихоманки Західного Нілу, жовтої лихоманки тощо, а також методи протидії розповсюдженню таких інфекцій.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 8 вересня. Різдво Пресвятої Богородиці. Що потрібно зробити жінкам на Другу Пречисту

неділя, 8 вересень 2024, 7:05

8 вересня за новим церковним календарем (21 вересня за старим) Церква вшановує одне з 12 найважливіших свят після Великодня: Різдво Пресвятої Богородиці. Також сьогодні день пам'яті ікони Софії - Премудрості Божої (Київської) та Почаївської ікони Божої...

Різдво Пресвятої Богородиці: Ця сильна молитва прочитана з чистою душею допоможе здійснити найзаповітніші бажання

неділя, 8 вересень 2024, 5:00

Різдво Пресвятої Богородиці віруючі за новим стилем відзначають 8 вересня. І цей день вважається дуже сильним енергетично, а молитви мають особливу потужність. За однією з традицій жінки, у яких немає дітей, накривають святковий стіл і запрошують бідни...