ХАМАС наважився на нетипово складну та інтенсивну атаку - до чого це призведе, - The Spectator

Надзвичайно масштабна та складна атака ХАМАСу на Ізраїль рано вранці 7 жовтня змусила ізраїльтян згадати несподівану атаку під час війни Судного дня, яка почалася майже 50 років тому, у жовтні 1973 року. Про це пише The Spectator, передають Патріоти України.

ХАМАС заявив, що запустив 5 тисяч ракет по Ізраїлю, які стали прикриттям для складнішої атаки, під час якої десятки одягнених у форму терористів ХАМАСу, яі, за даними ізраїльських ЗМІ, були озброєними до зубів кулеметами та гранатами, вторглися на територію Ізраїлю.

Видання зазначає, що у міста і села терористи заходили пішки, на парапланах і на автотранспорті, а бої між ізраїльськими службами безпеки та терористами тривають годинами. Повідомлялося про загиблих, поранених і викрадених солдатів і мирних жителів. У відповідь ізраїльський уряд швидко оголосив про підготовку до війни та призов резервістів.

The Spectator наголошує, що інтенсивність і складність цієї атаки незвичні для ХАМАСу, а її успіх значною мірою пов’язаний з тим, що вона стала несподіванкою для Ізраїлю, «що вказує на серйозні провали ізраїльської розвідки та Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ), які потрібно буде переглянути, коли пил осяде».

У статті наголошується, що, щоб прийняти на себе величезний ризик і розпочати потенційно тривалу війну високої інтенсивності з Ізраїлем, ХАМАСу потрібні вагомі причини, адже така війна завдасть значної шкоди ХАМАСу та Палестинському ісламському джихаду, які заявили, що приєднаються до боротьби, включаючи втрати, руйнування інфраструктури та зменшення наступальних можливостей.

The Spectator називає причиною, з якої ХАМАС наважився на вторгнення, його план розвалити Палестинську адміністрацію та стати головним організатором заворушень на Західному березі Йордану.

Видання зауважує, що ще минулого року спостерігалося тривожне зростання кількості терактів, скоєних на Західному березі Йордану, а за перші шість місяців 2023 року відбулося 148 «критичних» терактів і 28 ізраїльтян були вбиті. Ізраїльські служби безпеки запобігли ще 375 атакам.

«Напруженість зростає ще більше через насильство єврейських поселенців проти палестинських мирних жителів. Багато терористів на Західному березі річки Йордан отримували підтримку та керівництво від ХАМАСу у Газі — і успішний напад на Ізраїль підвищить популярність ХАМАСу на всіх палестинських територіях і сприятиме захопленню ним влади», — сказано у статті.

Також The Spectator звертає увагу на те, що ХАМАС стурбований переговорами між Ізраїлем, США та Саудівською Аравією. «Угода про оборону та дипломатичні відносини між сторонами стануть значним поштовхом для позицій Ізраїлю на Близькому Сході, що, на думку ХАМАСу, скомпрометує його відносини з Саудівською Аравією. Ці відносини були напруженими протягом майже двох десятиліть, але нещодавно потеплішали. Лідери ХАМАСу відвідали Саудівську Аравію, яка звільнила бойовиків ХАМАСу зі своїх в’язниць», — пояснюється в матеріалі.

Також зазначається, що договір посилить позицію США, Ізраїлю та Саудівської Аравії проти Ірану, який є найважливішим союзником ХАМАСу, постачаючи його бойовикам зброю та кошти, які використовуються для нападів на Ізраїль, та навчаючи їх.

The Spectator припускає, що війна між Ізраїлем і ХАМАСом — особливо якщо вона призведе до багатьох втрат серед палестинського цивільного населення — може чинити тиск на саудівців, щоб вони не вступали в переговори з Ізраїлем.

Також у статті згадується, що до війни може приєднатися ісламістська політична партія та войовниче угрупування Хезболла, яке посилило свої загрози проти Ізраїлю в останні місяці.

«Глибокі внутрішні розбіжності в ізраїльському суспільстві, через які сотні тисяч щотижня виходять на марші проти уряду, підбадьорюють і ХАМАС, і Хезболлу. Жорстка критика судової реформи ізраїльського уряду, яка, на думку багатьох, підриває демократію Ізраїлю, також вплинула на ЦАХАЛ. Офіцери та солдати, включно з тими, хто служив льотчиками-винищувачами та в елітних з'єднаннях, відмовлялися проходити навчання як резервісти, що, як повідомляється, певним чином вплинуло на боєготовність армії», — сказано в матеріалі.

Видання пдсумовує, що, якщо Хезболла та ХАМАС об'єднають зусилля та до них приєнаються менші організації в Газі та на Західному березі Йордану, Ізраїль вперше за багато років зіткнеться з війною на кількох фронтах — на півдні, на заході, на півночі та в глибині ізраїльської території.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького

Жирна ціль для українських ударів: Що відомо про аеродром "Дягілєво", котрий вночі розносили в друзки БПЛА

субота, 27 липень 2024, 16:00

У Рязанській області Росії сьогодні вночі, 27 липня, гриміли вибухи. Росіяни повідомляли про роботу ППО по безпілотниках у районі НПЗ і біля військового аеродрому "Дягілєво", де розташовані бомбардувальники Ту-22М3 . Патріоти України пропонують ознайо...