Хіти тижня. 10 років таборів: Як у СРСР карали за ... псування портрета "вождя" (документ)

Користувачі мережі бурхливо відреагували на опублікований документ.

У Радянському Союзі громадянина могли покарати не менше ніж 10 роками позбавлення волі за псування портрета котрогось із комуністичних вождів. Такий випадок 9 грудня 1951 року трапився на Дніпропетровщині. Рішення суду з вироком, який змінювався протягом кількох років, опубліковано у Facebook-спільноті "Історичні фотографії", передають Патріоти України.

"Будучи в нетверезому стані, збив шматком хліба портрет одного з керівників радянської держави, який висів на стінці, після чого порвав цей портрет, підпалив і кинув у піч", – йдеться в документі від 1953 року.

Прикметно, що спершу жителя села Новомиколаївка Сталінського району (сьогодні це смт у Верхньодніпровському районі) Дніпропетровської області Єгора Васильченка заарештували й засудили до п'яти років ув'язнення.

У так званому наглядовому провадженні відділу зі спецсправ прокуратури СРСР акцентується увага на тому, що 43-річний чоловік, який начебто "осквернив портрет вождя", – українець, безпартійний і має "низьку освіту".

Апеляцію у справі суд скасував. Ба більше, заявляється, нібито цей "злочин" було неправильно кваліфіковано. У результаті справу відправили на дорозслідування. А через те, що обвинувачений "себе винним не визнав", термін покарання йому збільшили до 10 років і відправили у виправно-трудовий табір.

"Не виключено, що, коли через рік портрет конкретного керівника перестав бути об'єктом поклоніння і обожнювання, людину випустили з табору. В цьому – значна відмінність авторитарних держав від демократичних. У тих можна запулити недогризком хоч у портрет Трампа, хоч у Байдена – однакові наслідки будуть. Тобто – ніяких. Але головне – однакові", "Бабуся мені розповідала, що судили навіть тих, хто завертав оселедець у газету з портретом Сталіна", "Звичайно, є плюси в тому, що низку архівів після закінчення термінів давності відкрито, але хіба це знакова справа?", "Чому дивуватися? Зараз рос. влада суворо дотримується шляху тов. Сраліна. За портрети вже притягують...", "А хлібом кидатися не добре...", "Можна подумати, якби він недогризком кинувся, або стаканчиком паперовим – менше б дали. Ой, тоді вже були паперові стаканчики або їх пізніше почали випускати, коли і паперові рулони?", "Слабка та держава, в якій авторитет керівництва підтримується каральними заходами. Варто їм ослабнути, і вся конструкція одразу валиться. Що і трапилося із совком. І ще трапиться", – прокоментували користувачі.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни вбивають українців "просто так", а Захід, як і раніше, говорить про необхідність "терміново виділити" Україні ППО, - Олександр Невзоров

субота, 20 квітень 2024, 16:05

"Рік тому ми всі з жахом дивилися на пса на ім'я Крим. Тоді сталася така сама історія", - пише російський публіцист Олександр Невзоров у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України, та продовжує:. "Російськими бомбами було вбито цілу сім'ю, на р...

Наступ, який росіяни планували на травень-червень, вже розпочався, - Олексій Гетьман

субота, 20 квітень 2024, 15:31

Олексій Гетьман, майор запасу НГУ, ветеран російсько-української війни, зазначив, що не варто очікувати, що у нас є час до 1 червня, бо наступальні дії росіян вже почалися і будуть тільки підсилюватися, повідомляють Патріоти України. "Противник буде на...