Хіти тижня. "Козаки Хмельницького не носили шароварів. Годі поширювати радянські вигадки", - історик

"Зіткнувся з необхідністю дати власне визначення "шароварщині" для Енциклопедії історії України. Воно поки в роботі. Але повилазила купа всього. Я завдяки Сергію Шаменкову та іншим реконструкторам дещо в курсі про "шаровари" як такі. Але як відрізнити "етнографічний патріотизм" (наприклад, одягати вишиванку), "етніку" в модній індустрії та поп-культурі, від "фальсифікацій українського історичного костюму" на тлі вигадування нашого минулого в риториці ура-патріотизму?" - пише історик Кирило Галушко на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Ясно, що Go-A не відноситься до "шароварщини", правда? Хоча це не автентичні народні костюми. Це "етніка" чи "етнографізм".

На побутовому рівні хлопського розуму я, звісно, відрізняю "шароварщину" від "етніки". Але визначити та розрізнити поняття. Я відрізняю нормальну історичну реконструкцію від кінного цирку на Хортиці. Але як це коротко виписати.

Виділив три періоди "шароварщини" в різних історичних контекстах: український театр кінця ХІХ - початку ХХ ст., радянський період і незалежність. За кожного періоду вона мала свої причини, сенси, прояви, соціальний зміст та відповідне ставлення влад чи суспільства. Одне перетікало в інше, і прояви "антиколоніалізму" чи створення "національного візуального стандарту" могли переростати в декорацію "української радянської культури" і тоталітарний сурогат, спримітивізований до рівня "художньої самодіяльності". Я сам брав у ній участь і добряче відгарцював за студентства у шароварах. Я розумію, як тлумачити амбівалентність "українського поетичного кіна" 1960-1970-х, коли антураж "українського народного життя" містив і казенний вигляд козаків, і водночас таку кількість шароварів та жупанів, що автори імовірно вважали це дисидентством та антирадянщиною, так само, як і контролюючі органи? Або ж беремо стилізації на кшталт ВІА "Червона рута" та "Кобза"? Ясно, що це вже "етніка" і стилізація.

"Шароварщина" починається із фальсифікації матеріальної культури та традицій минулого. Фентезійної плебеїзації українців на рівні сучасної міфології тих речей та явищ, яких часом і не існувало ніколи. Козаки Хмельницького не носили шароварів. З поширення маячневих історичних вчень "старі люди пам'ятають" (Трипілля, козаків-характерників, таємні козацькі бойові мистецтва, українське язичництво) і зневагою до академічної та реальної етнографії, чи там етнології чи культурології.

Романтичні вигадки замінюють реальності минувшини та нашу правдиву і багату історію. Звісно, краще зображати з себе з голим торсом на коні в шкіряних браслетах українських апачів Дикого Заходу, аніж одну книжку прочитати, де дізнатися, що ніколи цього не було в українців. А от, хто цього не поділяє, той - "українофоб" та "запроданець". Субкультура недовіри до "офіційної науки" дійсно має свої підстави за досвідом радянської доби, але ж вже 30 років минуло? Може, час вже спустити з брів "казенні радянські шаровари" та реально пізнати власну країну та культуру?

І при тому я щиро радий за те, що у нас є абсолютно упізнаваний оригінальний національний образ. І вишиванка, попри те, що є не лише у нас, - це наш символ маніфестації українськості в реаліях ХХІ століття, і її модернізовані модифікації цілком логічні. Бо це живе. Але треба відрізняти "етніку" від "шароварщини". І у цьому плані мене цілком підтримують шановні люди, які вже критично висловлювалися з цього приводу: Іван Франко, Леся Українка, Симон Петлюра".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Саммит мира в Швейцарии: завышенные ожидания или сдержанный оптимизм - Злий Одесит

субота, 4 травень 2024, 9:05

Как известно, 15 и 16 июня в швейцарском Бюргенштоке пройдёт саммит мира по Украине, в ходе которого будут обсуждены вопросы урегулирования войны, а так же создание дорожной карты участия России в мирном процессе. О проведении данного саммита заявлялос...

Народні прикмети на 4 травня. Чим українці традиційно опікувались на Пелагеїн день

субота, 4 травень 2024, 7:05

Християни східного обряду 4 травня за еовоюліпнським календарем відзначають день пам’яті святої мучениці Пелагеї. Також відома як Пелагія Таврійська, була християнською святою, яка жила в III столітті в місті Тарсі, що на території сучасної Туреччини. ...