Хіти тижня. "Перша - російська пастка, до речі, примітивна, друга - наша відповідь, що викриває приховані мотиви": Клімкін "розжував" Зеленському, чому той неправий, і відмовився співпрацювати з президентом (відео)

Триває публічний скандал між Офісом президента, самим главою держави Володимиром Зеленським та Міністерством закордонних справ на чолі з його очільником Павлом Клімкіним.

Зеленський звинуватив МЗС у тому, що, мовляв, без його відома надіслали Росії ноту протесту з вимогою звільнення українських моряків, а текст із ним не узгодили. Тож Клімкін опублікував українську, а також російську дипломатичні ноти на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України.

"Перша – російська пастка, до речі досить примітивна, друга – наша відповідь, яка викриває приховані мотиви РФ. Хоча, чому приховані? Росія і не приховує, що не хоче виконувати рішення Міжнародного трибуналу з морського права. Замість цього вона: а) вимагає від нас визнати, що наші моряки могли вчинити злочин, б) схиляє нас до визнання правомірності судового процесу над ними за російським законодавством, в) запрошує прогнутися перед кримінально-процесуальним кодексом РФ, а заразом і опосередковано визнати окупацію Криму", - написав Клімкін.
Міністр наголосив, що "Росія без проблем може завершити усі внутрішні процеси, необхідні для звільнення моряків, в тому числі у рамках діючих і для нас, і для них багатосторонніх документів. Ми в курсі, що коли їм справді треба, вони цим спокійно користуються. Пастка була підготовлена для наших моряків, для нашої юридичної та дипломатичної команди, для керівництва країни. На жаль, схоже, що хтось в Офісі президента банально попався. Повестися на російський дипломатичний розвод – це зганьбити моряків, які вже 6 місяців перед російським судом з гідністю наполягають, що Росія не має права їх судити. А потім з покорою сподіватися, що російський суд, найгуманніший у світі, обов’язково нам їх поверне. Так, авжеж. Рішення Міжнародного трибуналу однозначне: Росія зобов’язана негайно і безумовно звільнити моряків і кораблі".
Клімкін також підкреслив, що "викладена у нашій ноті аргументація - це позиція, яку ми спільно з міжнародними партнерами відстоюємо з першого дня після їхнього захоплення. Політично і в міжнародних судах. Кому не подобається, може спробувати її змінити. А якщо хтось хотів гарантувати собі комфортні зустрічі в Осаці – не вийде. Ми робимо усе, аби ці зустрічі були в першу чергу результативними і Росія пояснила світові, як вона виконає свої міжнародні зобов’язання і поверне українських моряків додому".

Нагадаємо, 26 червня заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль повідомила, що Росія "дисципліновано", хоч і за мить до дедлайну, надіслала звіт про виконання наказу Міжнародного трибуналу звільнити моряків і повернути їх до України, а також повернути під контроль України три військові кораблі. За її словами, Росія намагається змусити Україну відмовитись від наказу і фактично визнати право РФ карати українських військових моряків на власний розсуд, позбавивши їх та Україну імунітету.
Своєю чергою, у МЗС України висловили рішучий протест. 25 червня МЗС України отримало ноту російського відомства, у якій міститься "цинічна пропозиція" щодо надання українською стороною письмових гарантій участі України у продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. "Вважаємо цю пропозицію Росії неприйнятною та такою, що загострює спір між Україною та Росією стосовно імунітетів військових кораблів. Про це українська сторона уже поінформувала Міжнародний трибунал з морського права", - заявили у відомстві.
Натомість президент Володимир Зеленський розкритикував роботу глави МЗС України Павла Клімкіна щодо направлення Росії ноти у справі про моряків.
Клімкін у відповідь сказав, що Міністерство закордонних справ мало повноваження без погоджень із президентом направляти відповідь на російську ноту у справі про полонених українських моряків. Водночас Клімкін зазначив, що готовий обговорити із президентом "непорозуміння, що склалось, якщо він захоче", а також відмовився надалі співпрацювати. "Я бачу, що у мене є і тактичні, і стратегічні розбіжності щодо питань протидії російської агресії... Тому в цих умовах я не вважаю за можливе більше допомагати", - додав міністр.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Друзі порадили, тому що...: Полонений сирота із Приморського краю РФ шокував зізнанням, для чого пішов на війну (відео)

четвер, 2 травень 2024, 21:06

Круглий сирота із Приморського краю Росії, Кохтов Костянтин Дмитрович, працював собі на пилорамі, доки приятелі не порадили піти подивитися на війну, для гострих відчуттів. Про це написав журналіст Юрій Бутусов та оприлюднив відео зізнання окупанта, пе...

Росія використовує останнє вікно можливостей, поки зброя США не прибула в Україну, - західні аналітики

четвер, 2 травень 2024, 20:16

Росія зараз активізує всю свою міць, щоб максимально використати вікно можливостей, що залишилося, і домогтися будь-яких успіхів на фронті, поки нова зброя від США для України ще не прибула на поле бою, зазначають Патріоти України. Як пише The Hill, ро...