Хіти тижня. "Росія змінила тактику на Донбасі: чи буде наступ", - військовий експерт

Чому на фронті знову відбувається загострення.

Весняне загострення на Донбасі має на меті підштовхнути Київ до розведення військ біля Авдіївки, Широкино та Світлодарської дуги. Посиленню обстрілів сприяє тепла та суха погода, тож ситуація триматиметься напруженою. Восени Кремлю може знадобитися "маленька переможна війна", якщо не припиниться криза у нафтовій сфері. Але росіяни отримають відповідь на свої наміри ще до початку активного наступу. Такі думки висловив військовий експерт Михайло Жирохов, передають Патріоти України.

"Зараз на Донбасі разом із забороненим Мінськими угодами озброєнням бойовики використовують безпілотники та керовані протитанкові ракети. Дрони не несуть особливої загрози для наших військ. По-перше, їх обладнують не дуже потужними боєприпасами, перш за все – переробленими 40-міліметрові гранатами для підствольних гранатометів. А по-друге, якщо брати досвід війни у Сирії та Іраку, то стає зрозуміло, що безпілотники несуть загрозу лише тоді, коли вони використовуються масово.

А використання протитанкових ракет – це дуже поганий знак для наших військ. Бо "сірої зони" вже немає і ці ракети використовуються дуже ефективно для ураження усіх цілей, які є у прифронтовій зоні. Це може призвести до того, що комунікації будуть розірвані. Адже для того, щоб існував "нуль", потрібно підвозити боєприпаси і все необхідне. І якщо така ситуація буде триматися ще тиждень-два, це буде великий удар по боєздатності наших військ.

Таке загострення пов'язано з тим, що змінився куратор і Росія змінила свою тактику та стратегію щодо Донбасу. У Кремлі побачили, що спроба домовитися із Володимиром Зеленським (на умовах Москви, - "Апостроф") виявилася не дуже слушною ідеєю, тож зараз відбувається певний примус до перемовин. Росія проштовхує розведення військ ще на трьох ділянках: в районі Авдіївки, Широкино, Світлодарської дуги – саме там відбувається загострення. Росіяни, якщо не можуть здійснити дипломатичні кроки, то вдаються до військових. Зараз вони демонструють ,що кожного дня Україна зазнає втрат, гинуть наші військові. Це робиться, аби у Зеленського виник привід заявити про необхідність відведення.

Також не можна виключати можливого загострення, бо цьому сприяє погода. Зими практично не було. Зараз встановиться плюсова температура, бруду буде небагато, хоча зазвичай Донбас у вологі сезони тоне у в'язкій багнюці. Але тепер можна буде перекидати війська та робити обстріли.

Разом з тим так звані "військові кореспонденти" з ОРДЛО та Росії скаржаться у своїх Telegram-каналах, що місцева "влада" і "міліція" нібито забороняють висвітлювати їм "укропівські обстріли", аби не заважати мирному процесу. Але про жоден мирний процес мова не йде – місцеві ватажки просто мають "синдром виконавця". Зараз в ОРДЛО змінився куратор, нові методички ще не надіслали, і вони дотримуються позиції "аби чого не вийшло". Вони не знають, про що писати зараз – про примирення або навпаки про те, що Зеленський - поганий президент. В ОРДЛО зараз "розбрід і хитання".

Зараз Путін пішов на конфронтацію із нафто-газовидобувними країнами – Саудівською Аравією та США. Внаслідок цього впали ціни на нафту. Але економічна криза через ці події настане ближче до вересня, тому що зараз впали ф'ючерси на нафту, яка буде поставлятися лише через два-три місяці. Тож восени на Донбасі може початися загострення – якраз у той період, коли Кремлю треба буде "заливати" бюджет. "Маленька переможна війна" може знадобитися Путіну десь у листопаді. Це станеться, якщо ситуація не зміниться: Кремль не зможе домовитися із саудитами, і ті надалі будуть знижувати ціни – а вони можуть продавати нафту по $20 за барель, при тому, що російський бюджет "зверстаний" під ціну $42.

Але треба розуміти, що для розгортання військових дій треба мінімум 3-4 місяці звозити боєприпаси, МТО, переправляти частини. Улітку 2014-го року на Донбас перекинули 8 батальйонних груп, але для цього готувалися 2,5 місяці. Але такої кількості військових не вистачить, аби зараз вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Отже, підготовка до "маленької переможної війни" матиме певні маркери, їх буде відслідковувати - і наша розвідка, і американська, адже кожні 2-4 дні над Кримом та Донбасом "висить" американський безпілотник. Якщо ці маркери виявлять, то на них буде реакція – ще на рівні підготовки до вторгнення."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрієм нагадує особу, яка страждає від домашнього насильства, але не здатна порвати з насильником, - Євстратій Зоря

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:30

"Також впливає матеріальна залежність – відсутність власного житла, власних зовнішніх контактів, осіб, на чию допомогу можна розраховувати. Зрештою, впливає звичайний страх, що «все буде лише гірше». Структура МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрі...

Апетити всяких Аль-Каїд та ІДІЛ обмежуються банками, автобусами, церквами та концертними залами. Росія ж знищує цілі міста разом з їхнім населенням, - Невзоров

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:15

"ІДІЛ – винятково мерзенна організація. Але поводиться вона набагато делікатніше і скромніше, ніж росія. Саме РФ зараз претендує на місце примадонни світового тероризму", - пише російський публіцист Олександр Невзоров у своєму Телеграм-каналі, передают...