Хіти тижня. Вихід 17 мажоритарників із "Слуги народу", або "Всі на вибори!". Банкова дуже нервує. Коли Зеленський втратить монобільшість

Тепер "Найвеличнішого" переслідують кошмари з Ахметовим

Патріоти України пропонують ознайомитись з публікацією Юрія Вишневського про новий тренд у Верховній Раді.

Правляча партія "Слуга народу" втратила ще одного народного депутата. Перший віцеспікер Олександр Корнієнко оголосив про те, що фракцію "слуг" залишив Роман Соха. Це мажоритарник із Запоріжжя, на виборах він балотувався як висуванець та член партії "Слуга народу", але нещодавно знайшов собі інший політичний проєкт. Минулого місяця Соха записався до міжфракційного депутатського об'єднання "Розумна політика" на чолі з ексспікером Дмитром Разумковим. Як наголосив сам Разумков, на базі цього об'єднання буде створено партію. До речі, на сайті Мін'юсту в реєстрі політичних партій вже можна знайти партію під назвою "Розумна політика" — її головою поки що вважається якийсь Бублик Василь Дмитрович, персона в українській політиці невідома.

Чого бояться Корнієнко та Арахамія

Здавалося б, вихід одного депутата – це дрібна подія. Проте Корнієнко та голова фракції "слуг" Давид Арахамія відреагували на нього дуже нервово. Корнієнко скликав брифінг, на якому підтвердив, що Соха, будучи мажоритарником, може безболісно для себе вийти із фракції. "Але хотів би всім мажоритарникам нагадати, що безболісність зараз — у майбутньому може бути політично болісно, тому що людей, які зраджують свої політичні сили, не дуже шанують у народі", — заявив він. Тут примітно те, що Корнієнко випробував пекучу потребу виступити з попередженням "всім мажоритарникам". Схоже, він знає, що за Сохою можуть піти і інші.

Арахамія ж не обмежився абстрактними загрозами і показав конкретний приклад, як "слуги" мають намір дискредитувати втікачів із їхнього фракційного корабля. Спілкуючись із журналістами в кулуарах парламенту, Арахамія розповів їм про Соху: "Я думаю, що він узяв від пів мільйона до мільйона доларів", — і натякнув, що це гроші від Ахметова.

Соха, до речі, не залишив цей випад поза увагою. В ефірі телеканалу "Україна 24" він повідомив, що хоче позиватися до звинувачень Арахамії в тому, що він при виході з фракції взяв "олігархічні гроші". "З приводу цієї заяви пана Арахамії ми вже готуємо або звернення до правоохоронних органів, або звернення до суду, бо це є нахабна брехня. Таким чином вони намагаються очорнити тих людей, які приймають таке рішення, приймають аргументовано, з фактажем".

Раніше Соха повідомив LB.ua, що за ним із фракції "слуг народу" можуть вийти ще більше 10 мажоритарників. "Я бачу, що їх досить багато. Не можу сказати точну цифру, думаю, що більше десятка", — заявив він. За його словами, вони намагалися донести до президента свою незгоду із політикою влади. "Усю цю інформацію ми намагалися донести через керівництво фракції, вони всі знають наші настрої. Реакції жодної не було", — сказав Соха.

Ні монобільшості, ні коаліції

Реклама на dsnews.ua

Ще два тижні тому, відразу після створення міжфракційного об'єднання "Розумна політика", Корнієнко зізнався, що "слуги" вже не мають монобільшості. Справді, "Розумна політика" голосує дуже дисципліновано — і зовсім не так, як вимагають з Банкової, а так, як пропонує Разумков. У цьому сенсі всі "слуги", які записалися в "разумковці", вже де-факто поставили себе поза фракцією. І якщо мажоритарники-"разумковці" оформлять свій вихід із фракції "слуг" де-юре, це з практичного погляду нічого не змінить.

Повторимо, монобільшості "слуги" вже не мають, але це не означає, що парламент втратив працездатність. Банкова, як і раніше, проводить через парламент потрібні їй законопроєкти. Показовим прикладом стало ухвалення 2 грудня найважливішого закону – про держбюджет на 2022 рік. Він спокійно набрав 268 голосів за мінімально необхідних 226.

"Слуги народу" самотужки такий результат зараз не здатні забезпечити. Вони змогли дати лише 215 голосів. Але їм традиційно допомогли депутатські групи "За майбутнє" та "Довіра". Ця коаліція де-факто давно склалася, і навіть після демаршу "разумковців" вона має в своєму розпорядженні достатній запас голосів.

Тому з практичного погляду Корнієнко та Арахамія зовсім не повинні хвилюватися через гіпотетичний вихід десятка депутатів. Проте вони дуже нервуються — і в такому ж стані, схоже, перебувають жителі Банкової.

Причина в тому, що, крім практичних міркувань, є ще й юридичні. "Слуги" бояться не фактичного розпаду монобільшості (він уже стався), а формального. Бо формальний розпад правлячої більшості є підставою для розпуску парламенту.

Суть проблеми у двох нормах статті 83 Конституції України. Одна норма каже, що у Верховній Раді формується коаліція депутатських фракцій, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України. Підкреслимо: "коаліція депутатських фракцій" — про депутатські групи не йдеться. Друга норма говорить про монобільшість: "депутатська фракція у Верховній Раді України, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України, має права коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, передбачені цією Конституцією".

Отже, щоб фракція "слуг народу" була монобільшістю (мала права коаліції), до її складу має входити щонайменше 226 депутатів. Якщо ж кількість членів фракції стане меншою за 226, то вона втратить права коаліції. І тоді вступає до гри стаття 90 Конституції, згідно з якою президент має право достроково припинити повноваження Верховної Ради, якщо протягом одного місяця у Верховній Раді не сформовано коаліцію депутатських фракцій відповідно до статті 83 Конституції.

А коаліцію не можна створювати із групами — лише з фракціями. Це означає, що потрібно запрошувати до себе у партнери або ОПЗЖ, або "Батьківщину", або "Європейську солідарність", або "Голос". Жоден із цих варіантів Банковій не подобається. А потенційні партнери, зі свого боку, теж не бажають йти до "слуг" молодшим партнером. Вони зацікавлені, навпаки, домогтися дострокових виборів парламенту. Це дасть їм можливість отримати набагато більше мандатів, ніж зараз, і вже після цього вести переговори про коаліцію — можливо взагалі без участі "слуг".

Арифметика "слуг"

Зараз, після виходу Сохи, фракція партії "Слуга народу" налічує 242 народні депутати. З них 122 обрані у мажоритарних округах, 120 – за партійним списком. Списочників переманити не можна: якщо вони самі вийдуть із фракції, це, згідно з Конституцією, буде підставою для дострокового припинення їхніх повноважень. А ось мажоритарники, залишаючи фракцію, не ризикують нічим (якщо забути про щомісячні виплати у конвертах, які Корнієнко та Арахамія категорично заперечують).

Отже, для створення повноцінної парламентської кризи необхідно, щоб фракцію "слуг" залишило 17 мажоритарників. Наскільки це реально?

У складі міжфракційного об'єднання "Розумна політика" зараз числяться 20 членів фракції "слуг народу": 13 списочників та сім мажоритарників. Також до "Розумної політики" входять троє колишніх "слуг", а зараз позафракційних: це сам Дмитро Разумков, Людмила Буймістер (мажоритарниця від Шевченківського району Києва) та Роман Соха. Втім, Соха каже, що його приклад можуть наслідувати не сім, а більше десяти колег. Напевно, довести це число до 17 не становитиме дуже великої проблеми для тих гравців, які зможуть зробити привабливіші пропозиції.

Тим більше, у мажоритарників із цієї фракції посилюються занепадницькі настрої в міру падіння рейтингу "Слуги народу". Вони слабо вірять у свої перспективи потрапити до нового парламенту під тим самим партійним брендом. І цілком можливо, що за "Розумною політикою" з'являться ще й інші партійні проєкти для "слуг", яким розхотілося бути "слугами".

Варіанти протидії

Звичайно, це не означає, що все так просто: розвалили фракцію "слуг народу" — і надалі обов'язково перевибори. Банкова має два радикальні варіанти протидії.

Перший варіант – взагалі ігнорувати юридичну ситуацію. Навіть якщо у фракції "слуг" залишиться лише 200 депутатів замість необхідних 226, це не зобов'язує Зеленського розпустити Верховну Раду. Конституція говорить лише, що він має таке право.

Другий варіант – штучно наростити фракцію "слуг народу" за рахунок чужорідних елементів. Наприклад, запросити до свого складу групу "Довіра". Але для цього потрібні дуже серйозні домовленості із бенефіціарами групи.

Обидва варіанти є небезпечними для Банкової тим, що вони вдарять по іміджу Володимира Зеленського. Адже він розпустив попередню Верховну Раду саме на підставі відсутності в ній коаліції. А тепер дасть підстави для звинувачень у подвійних стандартах. Якщо ж "слуги" поповнять свою фракцію чужими мажоритарниками, то разом із цими депутатами вони отримають і весь їхній іміджевий багаж. А він, м'яко кажучи, неоднозначний. І весь цей компромат використовуватиметься проти Зеленського.

Резюмуючи, можна сказати, що поки що парламентська криза — це лише примара, яка бродить по залі Верховної Ради і лякає найнервовіших. Але буквально за кілька місяців вона може матеріалізуватись.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перед терактом у Крокусі проходила спецоперація! Затримали групу бійців. Помітили дивну зброю - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:15

У Росії 22 березня стався теракт у «Крокус Сіті Холі». Загинуло багато людей, також є постраждалі. Незадовго до теракту біля «Крокусу» затримали групу спортсменів. Але чому? Що там відбувалося? Як Кремль заплутався у своїх словах коментуючи теракт? Куд...

Полковник "вирішує питання": Начальника ТЦК Рівного викрили в любовних пестощах з підлеглими під іконою у робочому кабінеті (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 3:25

Начальник Рівненського ТЦК підполковник Олександр Ярмошевич потрапив до сексуального скандалу. У мережі з'явилося відео, як він на робочому місці цілується з кількома колегами. Пресслужба Рівненського територіального центру комплектування та соціальної...