Хліб або батон зачерствів - не біда! З нього вийдуть три прекрасні страви

Цінний продукт в умовах війни черствіє, але це не означає, що його не можна розм'якшити або використати для приготування інших страв.

В умовах війни складно передбачити, чи працюватимуть завтра магазини та пекарні, тому українці часто беруть хліб про запас, зазначають Патріоти України. Цінний продукт черствіє, але це не означає, що його не можна розм'якшити або використати для приготування інших страв. Раніше ми розповідали, як спекти шарлотку із черствого хліба, а тепер ділимося іншими рецептами з цим інгредієнтом.

Як розм'якшити сухий хліб

Якщо хліб не запліснів, а просто засох (втратив вологу), йому можна повернути м'якість кількома способами:

  • Нарізати на шматки і потримати в пароварці або водяній бані 5-15 хвилин.
  • Змочити рушник, загорнути в нього хліб та помістити у розігріту до 150 градусів духовку.
  • Змочити шматки хліба водою, покласти на розігріту суху сковороду та потримати під закритою кришкою.
  • Загорнути шматочки хліба в поліетиленовий пакет і покласти в мікрохвильову піч на 10-30 секунд.


Грінки із сухого хліба чи батона

Наріжте черствий хліб або батон на шматочки, занурте їх у суміш зі збитих яєць з молоком і підсмажте на вершковому або рослинному маслі до золотистого кольору. На гарячі грінки можна потерти сир із часником.

Деруни із черствого хліба

Інгредієнти: половина черствого хліба, 3 яйця, 3-4 ст. борошна, 2 сосиски, 100 г твердого сиру, 3 ст.л. молока, олія, сіль за смаком.

Приготування: хліб відокремте від скоринки, м'якуш залийте молоком на 10 хвилин. Сосиски або ковбасу наріжте дрібними кубиками, змішайте з натертим твердим сиром, додайте яйця, борошно, сіль і перець. Добре перемішайте.

Хлібний м'якуш додаємо до інших інгредієнтів, перемішуємо тісто і смажимо на олії деруни з обох боків. На кожну сторону йде близько хвилини (до золотистого кольору).


Оладки з черствого батона або білого хліба

Інгредієнти: половина батону, 1 яйце, 1 склянка молока, 1 ст. борошна, 1 ст.л. цукру, олія рослинна, родзинки, сіль за смаком.

Приготування: черствий батон нарізати на шматки, скласти в миску і залити молоком або водою. Через кілька хвилин злити молоко, віджати розмоклий м'якуш і додати до нього ложку борошна та яйце.

Тісто перемішати, додати цукор, сіль за смаком, промиті в окропі родзинки. По консистенції тісто має бути схожим на сметану. Якщо воно рідке, додайте ще борошна.

На розігрітій сковороді смажте оладки на олії: вони мають вийти пишними і смачними.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Має позивний "Борзий": Український нацгвардієць, якого вважали зниклим безвісти, воює на боці росіян (фото)

субота, 23 серпень 2025, 22:52

Військовослужбовець Роман Смолянюк із Ізяславського району Хмельниччини, який вважався зниклим безвісти, воює в російському батальйоні імені Максима Кривоноса. Про це стало відомо з розслідування «Суспільного». У лютому 2025 року Державне бюро розсліду...

"Місто троянд перетворили на місто л*йна": Колишній посадовець "ДНР" визнав, що Донецьк деградував через росіян (відео)

субота, 23 серпень 2025, 22:30

Так званий ексспікер парламенту самопроголошеної «ДНР» Андрій Пургін заявив, що у Донецьку деградує міське середовище. Усе через росіян, котрі перебралися сюди жити. Фрагмент інтерв’ю із Пургіним оприлюднив журналіст і військовослужбовець Юрій Бутусов ...