Хоча вироку вони ще не отримали: У Росії планують забрати на війну 40% підсудних

У Росії хочуть відправити на війну проти України, окрім ув'язнених, ще й тих, хто поки що не отримав вирок - імовірно, лави окупаційної армії поповнять близько 20 тисяч підсудних, які зараз перебувають у СІЗО, передають Патріоти України.

"Законопроєкт, що дозволяє укладати контракти з Міноборони на стадії суду, Держдума ухвалила наприкінці вересня. Депутати проголосували за нього відразу в другому і третьому читаннях. Раніше контракт могли укладати тільки до суду або після, тобто з підслідними або з уже засудженими. Тепер цю "прогалину" усунуто", - пишуть "Важливі історії".

За даними видання, закон ще не підписаний російським лідером Володимиром Путіним, але, за даними кількох адвокатів, зараз у СІЗО триває підготовка до того, щоб підсудних "зірвати з ланцюга" і відправити на війну.

Відповідне завдання поставлено також перед військовослужбовцями, які займаються вербуванням. За даними джерела в Міноборони РФ, підготовка полягає у збиранні інформації про кількість підсудних, придатних до військової служби, і про те, як багато серед них охочих вирушити на фронт. Зазначають, що з приблизно 60 тис. підсудних планують завербувати 40%.

За словами співрозмовників "Важных историй", з кожного СІЗО можуть забрати на війну близько 100 підсудних. У Росії функціонує 210 слідчих ізоляторів, це означає, що на війну проти України можуть відправити близько 20 тис. осіб. Загалом у російських СІЗО на початку 2024 року перебувало 106 тис. росіян, серед яких не тільки підсудні, а й підслідні, обвинувачені тощо. Загалом протягом року на лаві підсудних опиняються сотні тисяч громадян РФ, які проходили у кримінальних справах. Наприклад, за 2023 рік суди розглянули кримінальні справи стосовно 769 тис. осіб.

"Для оцінки діяльності російських слідчих і оперативників з'явилися нові показники: раніше, якщо справу до суду не передали, їм це йшло в мінус, зараз - "узяли" людину, умовили на контракт - їм у плюс, та ще й премії.

Водночас, за словами одного з адвокатів, ще до ухвалення закону в тій самій Москві нестачі охочих укласти контракт із Міноборони не було в жодному із СІЗО. "За інформацією адвоката Дмитра Захватова, у ВК і СІЗО також "вербують" підписати контракт із Міноборони шляхом посилення умов утримання. Активну кампанію з вербування Захватов пов'язує з небажанням влади оголошувати другу хвилю мобілізації", - пише видання.

Разом з тим, є інформація про те, що кількість ув'язнених, готових піти воювати, зменшується. Мовляв, зеки - не нескінченний ресурс. Тому рішення про відправку на так звану "СВО" підсудних, свідчить про зменшення на передовій припливу ув'язнених. Зокрема, засудженим за легкими статтями, ті, кому недовго "сидіти", не дуже-то рвуться на фронт.

"У Росії значну частину такого контингенту вже вигребли, доводиться брати потенційних в'язнів на вході", - каже джерело "Важных историй". Воно зазначає, що відправлення на війну 40% підсудних - "це чиновницькі обіцянки, можливо, з урахуванням досвіду набору підслідних та ув'язнених".

"Чи наближає це нову хвилю мобілізації? "Залежить від того, чи вистачить у Кремля терпіння. Поки що політичне керівництво влаштовує просування військ на 400 метрів на добу і поступове сточування української армії, але все може змінитися", - вважає джерело видання.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Погода допомагає ЗСУ: Заблоцький розповів, як окупанти намагаються врятувати Керченський міст

вівторок, 1 жовтень 2024, 23:55

Російські окупанти наразі намагаються звести захисну споруду поблизу Керченського мосту. Це свого роду "захисний ланцюг", щоб перешкодити морським дронам наблизитися до критичних частин мосту, зокрема до його опор, розташованих на великих глибинах, пер...

Огляд карти бойових дій за 1 жовтня 2024 року - Злий Одесит

вівторок, 1 жовтень 2024, 22:25

Сьогодні 1 жовтня. Триває 951 мужньої оборони України від російської навали. . Вугледар в повному оточенні? Яка ситуація зараз в Селидовому, Покровську і Вовчанську? Та як природа заважає окупантам захоплювати наші території? . Огляд карти бойових д...