Хороші і погані новини про коронавірус. Що можемо зробити ми? - лікар Комаровський (відео)

Зусилля міжнародної спільноти спрямовані на локалізацію осередку та боротьбу з вірусом, тому шанси впоратися досить великі.

Євген Комаровський. Фото: РБК.

"Яку новину не відкрий, у всіх засобах масової інформації пишуть про коронавірус у Китаї. Коронавірус — досить поширена річ, що викликає безліч захворювань і у людини, і у інших ссавців. Як правило, це гостра респіраторна інфекція, яка протікає як звичайний грип і парагрип, супроводжується нежитем, підвищенням температури, іноді проявляється як кишкова інфекція. З чим же пов’язана метушня?", - розповідає лікар-педіатр Євген Комаровський у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"Почнемо з того, що спалах хвороби почався у китайському місті Ухань, про яке, я впевнений, багато людей раніше не чули. Тому, напевно, ви уявляєте рисові плантації до горизонту, поля, болота, серед яких стоїть містечко Ухань, така місцева китайська Хацапетівка. Але Ухань — найбільше місто континентального Китаю, де живе приблизно 11 мільйонів людей. Для порівняння, Бориспіль обслуговує 13 мільйонів пасажирів на рік, а аеропорт Ухані — 21−22 мільйони пасажирів на рік. У цьому місті одних тільки національних університетів приблизно 10, є метро і швидкісні потяги, які розвивають швидкість до 350 км/год і мчать у Гуанчжоу і Пекін. До того ж місто побудоване на місці, де в знамениту річку Янцзи (завдовжки понад 6 тисяч кілометрів) впадає струмок завдовжки півтори тисячі кілометрів під назвою Ханьшуй.

І в цьому великому місті на рибному ринку трапляється перший випадок захворювання. Виникає питання — що це за рибний ринок? Він називається так умовно, оскільки риби там мало, а от усього іншого дуже багато. На цьому ринку більш ніж тисяча магазинів і кіосків, де торгують котами, собаками, продають кажанів, сушених вовків, найрізноманітніших ссавців. Саме там від якогось звіра — саме від ссавця, не від риби — сталося перше зараження.

Ось що несе небезпеку і важливо розуміти — пташиним грипом, наприклад, люди заражаються від птахів, але від людини до людини захворювання не передається, тому постраждати можуть тільки ті, хто безпосередньо контактує з птахом. Завжди дуже ризиковано, коли зафіксовано випадки передачі хвороби не від звіра до людини, а від людини до людини. Виявилося, що серед перших хворих опинилися члени сім'ї тих, хто працював на рибному ринку, але сам на цьому ринку ніколи не був і ні з якими звірами не контактував. А це означає, що стосовно до цього вірусу доведено передачу від людини до людини.

Погані новини

Перше — вірус новий. Це означає, що ніхто на Землі до нього не має імунітету, тобто захворіти можуть всі.

Друге — вже доведено можливість передачі від людини до людини.

Третє — вже є смертельні випадки, 17 померлих на 500 хворих осіб (станом на 23 січня) і ця цифра вже могла змінитися.

Четверте — на носі Китайський новий рік. Для жителів Китаю — це час подорожей. Шанси, що вірус рознесеться по світом — просто величезні. До того ж зараз сезон грипу. У нового вірусу немає ніяких особливих симптомів, завдяки яким його можна одразу визначити. Він імітує величезну кількість інших ГРЗ — підвищена температура, нежить, кашель, утруднене дихання, тому без спеціальних проб діагностувати його майже неможливо.

Тепер про хороше

Дослідження вірусу. Отже, вірус уперше виявили в грудні, а вже 13 січня китайські вчені повністю розшифрували геном вірусу і передали його всім охочим для вивчення. Тобто вже точно ясно, що він собою являє і з’явилися можливості створювати, по-перше, діагностикуми — ті препарати, які дадуть можливість швидко поставити діагноз, а по-друге, створювати вакцини — це дуже важливо.

Об'єднані зусилля. Дуже багато чого сталося з попереднього спалаху коронавірусу в Китаї — нам він був відомий під назвою ТОРС або атипова пневмонія. З того часу дуже багато що змінилося, змінилися технології, ставлення китайської влади, яка стали набагато відкритішою. Лідер Китаю Сі Цзіньпін вже оголосив про те, що це реальна проблема, закликав усіх на боротьбу з нею. Китай вже блокує 11-мільйонне місто, тепер виїхати або полетіти з нього можна лише у справах. Якщо у когось з вас намітилося відрядження в Ухань — трохи потерпіть, скоро з цим розберуться.

Що можемо зробити ми?

Ніхто з нас нічого зробити не може. Лікується хвороба як звичайний грип, тобто симптоматично. Заходи профілактики — як для звичайного грипу. Всі зусилля міжнародної спільноти спрямовані на локалізацію осередку та боротьбу з вірусом, тому шанси, що ми з цим впораємося, досить великі. Головне — не панікувати. Важливо пам’ятати, що серед тих, хто захворів важко, переважно люди похилого віку і діти. Звертайте увагу на місцевий імунітет, захищайте слизові оболонки. Багато пийте, сидіть вдома, якщо хоч трохи захворіли, поменше обіймайтеся, менше бувайте в громадських місцях, посміхайтеся, любіть один одного, нормально харчуйтеся, гуляйте в будь-яку погоду, тепло одягайтеся, і все буде гаразд.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перед терактом у Крокусі проходила спецоперація! Затримали групу бійців. Помітили дивну зброю - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:15

У Росії 22 березня стався теракт у «Крокус Сіті Холі». Загинуло багато людей, також є постраждалі. Незадовго до теракту біля «Крокусу» затримали групу спортсменів. Але чому? Що там відбувалося? Як Кремль заплутався у своїх словах коментуючи теракт? Куд...

Полковник "вирішує питання": Начальника ТЦК Рівного викрили в любовних пестощах з підлеглими під іконою у робочому кабінеті (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 3:25

Начальник Рівненського ТЦК підполковник Олександр Ярмошевич потрапив до сексуального скандалу. У мережі з'явилося відео, як він на робочому місці цілується з кількома колегами. Пресслужба Рівненського територіального центру комплектування та соціальної...