Кількість війська та техніки вже не є ключовим фактором для здобуття переваги у ході війни, - Бутусов

Штатна чисельність більшості танкових батальйонів ЗС РФ складає 31 танк, тобто за 15 місяців війни Росія втратила 64 танкових батальйони. Для розуміння масштабу - згідно з штатною чисельністю танкових військ ЗС РФ на вересень 2021-го року, Росія мала у строю до 2700 танків, тобто мінімально встановлені втрати склали понад 75% штатного складу перед початком повномасштабної війни. Про це на власній сторінці у Facebook пише журналіст Юоій Бутусов, передають Патріоти України.

Також за даними Oryx Росія втратила:

74 літаки (в 2021-му до ЗС передано 18 нових бойових літаків);

79 гелікоптерів (в 2021-му до ЗС передано близько 50 гелікоптерів);

127 зенітно-ракетних систем;

13 радарів ППО;

497 самохідних та причіпних гармат та мінометів (83 штатних батареі);

202 реактичних системи залпового вогню (33 штатних батареї);

4422 бронемашини різних типів - БМП, БТР, БА, КШМ, інженерні.

А загалом мінімальні безповротні втрати РФ складають 10147 одиниць бойової техніки (у загальному реєстрі 10500 на сьогодні, я відмінусував пошкоджені та ймовірно ремонтопридатні одиниці).

Справжні масштаби російських втрат більші, щонайменше на 10-20%. Чому? По-перше, Oryx показує не усі втрати, а тільки ті, які потрапили у мережу з відео та фото фіксацією. Але частину знищеної техніки не знімають на відео та фото, або не викладають в інтернет. По-друге, українські сили оборони не обліковували усю трофейну техніку, щоб мати можливість використовувати позаштатне озброєння, за списання якого не треба звітувати та комусь віддавати.

Висновки:

1. Росія зможе відновити штатну чисельність, наприклад, танків, яка була на момент початку вторгнення за умови збереження позиційного характеру бойових дій, не раніше другої половини 2024-го року.

2. Проте кількісна перевага вже не є ключовим фактором для здобуття переваги. Тактичну перевагу на полі бою буде визначати не кількість бойової техніки, а досягнення якісної переваги за рахунок кращої здатності завдавати втрати особовому складу та засобам ураження противника, створення переваги у засобах розвідки, ситуаційної обізнаності, більш ефективної організації, підготовки та управління військами.

3. Немає сенсу гнатися за нарощуванням чисельності військ та кількості бойових платформ на рівні РФ, найвищу здатність знищувати противника забезпечується комплексом - бойова платформа-сенсори-управління-високоточна зброя. Тобто нарощування кількості вартісних бойових платформ найбільш ефективно врівноважити інвестиціями в системи спостереження (сенсори), системи управління та високоточну зброю. Найбільш масовим видом високоточної зброї має стати дрон як найкращий вид озброєння за критерієм "вартість-ефективність".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...

Народні прикмети на 29 березня: Печіть граків з тіста. Що варто зробити для благополуччя в родині

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:05

Православна церква України 29 березня за новим стилем вшановує пам'ять мученика Марка Арефусійського, преподобного Іона Пустельника і святого Євстахія Віфінійського. За старим стилем у цей день згадують мученика Савіна. . 29 березня наші предки шанув...