Колишній головний санітарний лікар України пояснив, чому у нас померлих від коронавірусу більше, ніж тих, хто одужали

Лікар звертає увагу на те, що на сьогоднішній день в Україні тестують не всіх громадян, які можуть бути інфіковані коронавірусом.

Низька статистика про одужавших від коронавірусу людей в Україні є результатом організації надання медичної допомоги. Про це в коментарі журналістам заявив колишній головний санітарний лікар України Святослав Протас, передають Патріоти України.

За його словами, на сьогоднішній день багато чекають, коли в Україні кількість тих, хто видужав від коронавірусу почне перевищувати кількість померлих. “Я думаю, що тут все-таки треба буде ще трошки часу, тому що якщо ми подивимося, як це відбувалося в Китаї, то у них теж довгий час летальні випадки перевищували. А після, коли вже у них була побудована лікарня і мобілізовані медичні кадри, то у них вже перейшло на користь тих, що одужали”, – говорить Протас.

Разом з тим екс-головний санітарний лікар країни звертає увагу на те, що на сьогоднішній день в Україні тестують не всіх громадян, які можуть бути інфіковані коронавірусом. Якщо б їх тестували, каже Протас, статистика була б ще гіршою. Люди з легкою формою захворювання, перебувають на самоізоляції, тому не звертаються до лікарів, що також не відображається у статистиці. “А власне одужавші і померлі вони повинні дорівнювати кількості госпіталізованих, а не хворих. А ми госпіталізуємо, напевно, десь п’яту частину випадків. Виходячи зі статистики, яка була в публікаціях, що десь 20% людей, які захворіли, мають середню важку форму, що вимагає госпіталізації. Тому тут не вистачає тієї статистики, кількості госпіталізованих. Не знаю, навмисно вони її не дають, чи це так, щоб прилаштуватися до світової статистики, яка була організована. Але, на жаль, немає тієї цифри”, додав він.

Серед іншого Протас зазначив, що посилення або ослаблення карантинних заходів планується виходячи із здатності медичної системи справлятися з потоком хворих., при цьому діагностика тільки збільшить кількість хворих, але не вплине на якість медичної допомоги. “Хоча нам більше важлива діагностика клінічного стану хворих. Тому що ось була цікава інформація з круїзного лайнера Diamond Princess – у 112 осіб, які пройшли ПЛР-тести, 74 відсотків не мали зовнішніх клінічних проявів. А у цих 74 відсотків безсимптомних носіїв 54 відсотки мають легкі зміни в легенях. Тобто зміни в легенях були, але при цьому не було клінічних проявів. Тобто вони перехворіли і навіть про це й не знали. Тому дуже важливо рано виявляти ці зміни в легенях і дуже важливо відслідковувати їх у динаміці, щоб це легка форма пневмонії не переходила у важку”, – говорить Протас.

Ключовим фактором у порятунку пацієнта є своєчасне виявлення хвороби та госпіталізація, однак в Україні госпіталізувати всіх з легкою формою захворювання неможливо, так як в лікарнях просто не залишиться місць. “І тут завдання повинне лягти на плечі первинки, але вони просто не впораються з цим фізично. По-перше, у них на кожного хворого не буде пульсоксиметра, щоб залишити йому для самостійного контролю. У них немає портативних ультразвукових апаратів, а це фактично фонендоскоп майбутнього. Тому що ультразвук як раз один з небагатьох методів дослідження, який можна застосовувати, не порушуючи умови самоізоляції, і обстежити таких хворих, спостерігати в динаміці за ходом вірусної пневмонії. Воно має навіть по окремих аналізах іншу діагностичну цінність, ніж звичайна рентгенографія, яку теж не можна використовувати в умовах мобільності. Тобто є саме недоробки в плані медичного нагляду за людьми, які знаходяться на самоізоляції. І немає того активного виявлення хворих і динамічного спостереження за їх клінічним станом”, – резюмував Протас.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перетворити друге за величиною місто України на сіру зону: Кремль затіяв операцію проти Харкова, щоб з міста втекли люди, - ISW

вівторок, 23 квітень 2024, 9:40

Рупори Кремля також використовують занепокоєння щодо майбутньої наступальної операції Росії проти Харкова для проведення скоординованої інформаційної операції, щоб викликати паніку серед українців. . За оцінками ISW, ймовірність успішного наземного нас...

Народні прикмети на 23 квітня: Вранці потрібно виглянути у вікно і запам'ятати, кого першим побачили на вулиці

вівторок, 23 квітень 2024, 7:05

Християни східного обряду відзначають церковне свято 23 квітня на честь мученика Терентія, який відмовився принести жертву язичницьким богам навіть під загрозою тортур. Цей день зазвичай приносить тепло і ясну погоду. За повір'ями, сонце в цю дату вип...