Компанії ЄС допомагають РФ реалізувати стратегічний проєкт в Арктиці, - журналістське розслідування

За підтримки західних корпорацій Росія продовжує розбудову нового масштабного проєкту з видобутку та скраплення природного газу в Сибіру під назвою Арктик СПГ 2. Про це йдеться у розслідуванні, опублікованому 19 жовтня німецьким виданням Der Spiegel/ZDF та французьким Le Monde, передають Патріоти України.

Повідомляється про причетність до будівництва німецької інжинірингової компанії Linde. Після санкції Євросоюзу, пов’язаних із повномасштабним вторгненням Росії в Україну, компанія оголосила про припинення будь-яких нових проєктів у Росії. Однак Linde виконала свої контракти щодо Арктик СПГ 2.

Компанія відправила в Росію щонайменше три партії обладнання, в тому числі одну, зареєстровану російською митницею 1 червня 2022 року, через п’ять днів після набуття чинності санкцій ЄС.

Зазначається, що у 2022 році фактична поставка могла відбутися раніше, до початку дії санкцій.
У виданні звертають увагу також на те, що у 2018 році (через чотири роки після окупації Криму Росією - ред.) Linde взяла на себе зобов'язання поставити теплообмінники для цього проєкту. Ще одна компанія, яка привернула до себе увагу розслідувачів - французька інжинірингова компанія Technip.
Хоча контракт на управління міжнародними аспектами проєкту Technip підписала до повномасштабного вторгнення Росії в Україну - у 2019 році, але потім компанія дуже поспішала виконати якомога більше робіт до того, як санкції ЄС набудуть чинності.
Загалом розслідування показало, що з лютого 2022 року обладнання для Арктик СПГ 2 відвантажували компанії з Великої Британії, Італії та США. Дані російської митниці свідчать, що з моменту вторгнення в Україну головній торговій компанії проєкту було поставлено обладнання з Європи на суму 400 мільйонів доларів.
Вивчаючи російські митні дані та супутникові знімки, було виявлено, що такі компанії, як Linde і Technip, пішли на все, щоб задовольнити своїх російських клієнтів. Завдяки допомозі західних інжинірингових компаній, попри санкції, Росія змогла завершити першу виробничу лінію проєкту чітко за графіком - у липні 2023 року.
Тепер, якщо дві інші частини проєкту будуть також завершені, Арктик СПГ 2 вироблятиме 19 мільйонів тонн СПГ на рік і сприятиме досягненню мети Росії щодо використання Північного морського шляху для експорту 100 мільйонів тонн СПГ на рік.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

План "Потужні потуги"

неділя, 1 вересень 2024, 9:51

До чергового плану Володимира Зеленського, озвученого ним під час прес-конференції, важко висувати критичні зауваження. І не тому, що, як відповів Президент журналістам, критика – це коли "спустили "темники" чи "хтось замовив критику команди Офісу през...

У цю гру можна грати вдвох: З'явилось відео удару по одній з найбільших неатомних електростанцій Росії

неділя, 1 вересень 2024, 9:44

Дієва помста України за зруйновані ТЕС та ГЕС змінює бравурні настрої населення недоімперії за свої масштабні злочини на гнів, розгубленість і безглузде волання: "А нас та за что?!". Як повідомляли Патріоти України, в ніч на 1 вересня повітряного удару...