Конфіскація в Україні активів РФ та Білорусі: Про що не розповідає влада

Немає жодної перепони, щоб відкрити реєстр арештованого майна, але його засекретили з високих кабінетів, а майно уходить за заниженими цінами

Вітчизняні можновладці ухвалили політичне рішення про конфіскацію всіх активів, що належать двом північним сусідам - Росії та Білорусі. Проте механізм продажу цих активів зробили не просто непрозорим, але таким, що фактично створює умови для їх реалізації за неринковими заниженими цінами, стверджує голова правління StateWatch Олександр Лємєнов.

Експерт наводить кілька ключових проблем, про які можновладці воліють не розповідати.

По-перше, закритість реєстру арештованих активів, що перебуває у віданні профільного органу — Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА).

По-друге, відібрані на початку року товарні біржі, через які реалізується майно, незмінні протягом року, а значить, обмежене коло осіб знає про продаж, що згодом конвертується у зниження надходжень на депозитний рахунок, відкритий АРМА.

Це, своєю чергою, зменшує обсяг коштів, які згодом потенційно можуть опинитися в держбюджеті.

По-третє, маючи інформацію про відповідний продаж активу, окремі «обізнані» бізнес-структури можуть неабияк заробити.

Реєстр арештованих активів, який адмініструється АРМА, закрили ще на початку повномасштабної війни урядовою постановою. Згодом це рішення підкріпили листом від Служби безпеки України.

Тому ніхто з потенційних учасників ринку не може дізнатися, що саме і коли потенційно можуть продавати. Більш того, не зрозуміло навіть, де саме такі активи буде реалізовано.

Проте, маючи доступ до інсайдерської інформації про дату і товарну біржу, можна легко заходити на будь-які торги, а потім за низької конкуренції покупати актив задешево.

Для того, щоб відкрити реєстр арештованого майна - немає жодної перепони. Інформація, що в ньому міститься, для сторони агресора узагалі не новина, якщо вони дійсно є реальними власниками.

А от його закритість для бізнес-структур та громадськості — навпаки робить процес продажу непрозорим і непідзвітним.

Нагадаємо, як відомо, ухвалений закон запроваджує новий вид санкцій: стягнення (конфіскацію) в дохід держави активів, що належать фізичним або юридичним особам, а також активів, якими вони можуть прямо чи опосередковано розпоряджатися.

Під конфіскацією розуміється повне позбавлення прав на майно, а не обмеження права розпоряджатися ним, як передбачають класичні санкційні інструменти. Такий захід застосовуватиметься лише в період дії воєнного стану і стосуватиметься лише тих осіб, до яких були попередньо застосовані санкції у вигляді блокування активів.

Передбачається, що конфісковані активи використовуватимуться для посилення обороноздатності та відновлення України.

Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни вбивають українців "просто так", а Захід, як і раніше, говорить про необхідність "терміново виділити" Україні ППО, - Олександр Невзоров

субота, 20 квітень 2024, 16:05

"Рік тому ми всі з жахом дивилися на пса на ім'я Крим. Тоді сталася така сама історія", - пише російський публіцист Олександр Невзоров у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України, та продовжує:. "Російськими бомбами було вбито цілу сім'ю, на р...

Наступ, який росіяни планували на травень-червень, вже розпочався, - Олексій Гетьман

субота, 20 квітень 2024, 15:31

Олексій Гетьман, майор запасу НГУ, ветеран російсько-української війни, зазначив, що не варто очікувати, що у нас є час до 1 червня, бо наступальні дії росіян вже почалися і будуть тільки підсилюватися, повідомляють Патріоти України. "Противник буде на...