Контрнаступ ЗСУ на Луганщині посилюється, росіяни кладуть все нові резерви в боях за Бахмут, - ISW

Темпи контрнаступу українських військ на Луганщині зростають. На лінії Кремінна-Сватове тривають інтенсивні бої. Російські війська в той же час продовжують безуспішні спроби захопити Бахмут. Про це свідчать нові карти бойових дій, оприлюднені Інститутом вивчення війни (ISW).

Російські війська нині обороняються в умовах запеклих боїв біля Кремінної та Сватового. Загарбники також будують другу лінію оборони поблизу Старобільська, що за 55 км на південний схід від Сватового. Тим часом міноборони РФ стверджує, що російські війська запобігли українським атакам за 14 км на північний захід від Сватового поблизу Куземівки та Коломийчихи та в межах двох кілометрів на північ від Кремінної поблизу Житлівки.

Карта бойових дій на Харківщині та Луганщині
За даними російських джерел, українські сили досягли Червонопопівки (за 6 км на північ від Кремінної). Російські сили більше не контролюють частину траси Р-66 на північ від Кремінної. Інший російський блогер заявив, що українські війська нарощують темп контрнаступальних операцій на сході Харківської та на заході Луганської областей.

За даними українського Генштабу, ЗСУ відбили російський штурм поблизу Червонопопівки. Це додатково свідчить про те, що українські сили, ймовірно, просунулися в цьому районі.

Українські війська продовжують завдавати ударів по районах зосередження російських військ та матеріально-технічних вузлах у Луганській області. Генштаб ЗСУ повідомив, що 2 грудня українські війська завдали удару по зосередженню російських військ в районі Старобільська. Там знищено 14 російських військовослужбовців і 30 поранено. 3 грудня російські джерела повідомили, що українські війська завдали ударів по Хорошому, Старобільську, Сватовому та Новочервоному в Луганській області з ракет HIMARS.

Запеклі бої тривають також на Донбасі. Так, у Генштабі України повідомили, що ЗСУ відбили російські штурми в 13 км на північний схід від Бахмута в районі Соледару та в 4 км на південь від Бахмута біля Опитного.

Карта бойових дій у Донецькій області
За даними російських військових блогерів, повідомлення про відхід українських військ з передмістя Бахмута неправдиві. А в Опитному тривають серйозні бої. Один з російських блогерів заявив, що українські війська намагалися прорвати російські позиції поблизу Спірного, за 30 км на північний схід від Бахмута, і зазнали великих втрат 2 грудня. В російському міноборони стверджують, що українські війська безуспішно намагалися відновити втрачені позиції на південь від Бахмута в районі Андріївки та Курдюмівки.

3 грудня російські війська продовжували наступальні дії в районі Авдіївки та Донецька. Українські війська відбили наступ росіян за 27 км на південний захід від Авдіївки в районі Невельського, Красногорівки та Мар'їнки. Російський військовий блогер стверджував, що українські позиції в районі Невельського сильно укріплені й російським військам важко просуватися.

"На відео з геолокацією, опублікованому 3 грудня, видно, як російські сили діють ближче до Георгіївки (в межах 30 км на південний захід від Авдіївки). У міноборони Росії стверджують, що українські війська безуспішно намагалися відновити втрачені позиції поблизу Авдіївки та Мар'їнки. 3 грудня російські війська продовжували вести оборонні дії на заході Донецької та сході Запорізької областей", ‒ йдеться у повідомленні.

В українському Генштабі України зазначили, що російські війська утримують оборону на цій ділянці фронту. Міноборони РФ стверджує, що російські сили відбили українські контратаки в межах 111 км на південний захід від Донецька поблизу Солодкого та Новомайорська на заході Донецької області та Шевченка на сході Запорізької області.

На півдні України російські війська на східному березі Дніпра зосереджені на захисті раніше захоплених рубежів. Вони також обстрілюють нещодавно звільнені населені пункти на західному березі Дніпра, зокрема Херсона. За даними українських джерел, росіяни відкликали всіх колаборантів з Олешок, селища на східному березі за 10 км від Херсона.

Карта бойових дій на півдні України
Українські війська тим часом продовжують блокувати райони російського зосередження в тилу в Запорізькій області. Генштаб України повідомив, що українські удари по Мелітополю та Василівці 2 грудня поранили до 270 російських військовослужбовців.

Російські джерела продовжують стверджувати, що українські війська скупчуються біля запорізького фронту для наступу. Російські війська продовжили звичайний вогонь уздовж лінії зіткнення. Зокрема, завдавали ударів по Запоріжжю та Очакову Миколаївської області.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...