Корабельна коаліція: Швеція та Нідерланди поставлять Україні десятки катерів для боїв на річках та морі (відео)

Шведський швидкісний бойовий катер Combat Boat 90 виробництва компанії Saab.

"Нідерланди увійшли до корабельної коаліції, пообіцявши передати Україні 19 малих катерів (річкових і річка-море з жорстким дном) плюс три бойові катери Combat Boat 90.

Тож разом зі шведським пакетом з наявності десантних частин Київ отримає 39 восьми-десятиметрових річкових катерів і 13 катерів 15.9 метра з гарною мореплавністю., - пише у Facebook Кирило Данильченко та продовжує. - З невеликими суднами зрозуміло — постачати павутиння островів, дачних ділянок, руїн селищ на лівому березі досить важко. Хоч ми утримуємо периметр на дачах і в Кринках, прильоти чавуну викосили все навколо, село в руїнах.

Особливо чіплятися ні за що, укриттів мало, обидві сторони активно використовують FPV і нічні дрони, тож кожна місія — це ризик, незважаючи на те, що лінію ми пильнуємо.

Будь-яке поранення, евакуація та доставка води, їжі, боєприпасів — великий ризик потрапити під вогонь.

Що більше в нас малих катерів, то тактично гнучкіші ми в гирлі Дніпра. Добре, що партнери тримають руку на пульсі цих наших потреб.

Шведський швидкісний бойовий катер Combat Boat 90 виробництва компанії Saab.

На сьогодні CB90 обох серій (алюмінієві та з вуглецевого скловолокна) є одними з найкращих десантних катерів планети.

Певною мірою культовий катер. Шість країн експлуатують їх, усього понад 300 одиниць.

Два двигуни Scania по 700–900 кінських сил кожен розвивають швидкість до 43 вузлів у разі полегшеної Е-версії та нових водометів.

У випадку версії Н, здатної взяти на борт половину взводу морської піхоти — 21 людину (у новій версії за рахунок балістичного захисту це число зменшилося до 18) — швидкість трохи нижча, але щоб доправити піхоту на берег, її все ще вистачає.

Зате бронескло, пакети в корпусі та 6 мм броньована апарель дають певний захист від куль й уламків.

300 морських миль (555 км) запасу ходу достатньо для більшості завдань у Причорномор'ї.

Шведський швидкісний бойовий катер Combat Boat 90 виробництва компанії Saab.

У принципі, північно-західна частина Балтійського моря, де оперують спільний фінсько-шведський підрозділ або частини департаменту десантних військ Швеції, дещо відрізняється від нашої операційної зони — там численні шхери й архіпелаг островів.

Тому амфібійні батальйони раніше були у складі берегової артилерії. Їхнє завдання — радше сковувати десант, ніж активувати на території противника.

Але загалом завдання схожі — протидиверсійні місії, супровід великих суден, створення зон безпеки або загрози для великих кораблів противника за рахунок асиметричних дій.

4.5 тонни боєприпасів й амуніції на катер завантажують і вивантажують через носову апарель.

Озброєний катер спареними 12.7 мм Browning або бойовим модулем, 40 мм гранатометом Мk-19 у задній частині рубки. Також його можна оснащувати ПЗРК, застосовувати роторні Minigun для вогневої підтримки десанту.

Також на кормі є система постановки мін на рейках — чотири морські міни або глибинні бомби. У нових версіях цю можливість видалили заради модуля, але на всіх навчаннях амфібійні сили Швеції активно застосовують глибинні бомби проти малих підводних човнів і диверсантів.

Типова місія шведів останні десятиріччя — розвернутися на зламаній береговій лінії, закидавши все піропатронами проти бойових плавців, вивантажити через носову апарель RBS 17, «довгу руку» корпусу морської піхоти, і RBS 70, ПЗРК, де в останній версії домоглися ефективного пуску до 5 км висоти.

Шведський легкий переносний протикорабельний ракетний комплекс малої дальності. RBS 17. В Україні він також використовують по наземних цілях
Шведський легкий переносний протикорабельний ракетний комплекс малої дальності RBS 17. В Україні комплекс також використовують по наземних цілях

Десантні судна, що йдуть до узбережжя, і вертольоти противника будуть уражені з дистанції 8–10 км, з різних точок, катери ж виставлять міни й можуть постачати гарнізони, що забезпечують бульбашки безпеки.

Вести морські бої цими катерами і не планували — це засіб в'язати руки, основну роботу виконують важкі протикорабельні ракети, берегова артилерія, літаки, вісім танкових бригад, що повинні скинути десант у море.

Та ще й вишенька на тортику — амфібійні батальйони, що можуть покусати навіть великі кораблі, бо 9 кг бойової частини по містку чи башті здоров'я нікому не додають.

Наразі Швеція реалізує програму до 2026 року — Стокгольму потрібні мінометні катери, що можуть прикрити десант, якщо на архіпелаг інфільтруються сили спеціальних операцій ворога чи його десантники. Ось куди вони копають — мобільні міномети, важке озброєння.

Як вони працюватимуть у нас (у цьому ж стилі чи як супровід зернового коридору) — покаже час.

У принципі, ними більш ніж реально не дати росіянам висадити оглядову групу на суховантаж з гелікоптерів Мі-8 або з подібних катерів.

А для більшого маємо протикорабельні ракети берегового базування, дрони і, ймовірно, ПКР на F-16 у найближчому майбутньому.

Загалом же стратегія зрозуміла — якщо ми досягли перевалки зерна й металу своїм коридором більше в тоннажі, ніж з Москвою в договорі, то потрібно масштабувати зусилля.

Тралити маршрути в північно-західній частині Чорного моря, одночасно виставляючи загородження проти Криму.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Почніть з себе: Відомий економіст розкритикував плани влади знайти додаткові гроші на війну різким підвищенням податків в Україні

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:58

Економіст та публіцист Вадим Новіков поділився своїм рецептом перебудови економіки України на військові рейки, зазначають Патріоти України. "Уряд запропонував Верховній раді значно підвищити податки для фінансування витрат на війну. В ЗМІ і Інтернеті з...

Військові – не раби!

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:11

Ворожі пабліки носять-зловтішаються тезу Стефанчука про те, що до кінця війни не буде демобілізації. “Да паслєднєго укрАінца», оце усе. Але брехня в тому, що вони змішують поняття демобілізації (припинення процесу мобілізації), і звільнення військовосл...