Корисні поради: Як визначити, що у складі м'яса є клей

Виявляється, це дуже поширено. Виробники м'яса можуть склеювати великі красиві шматки з маленьких шматочків.

Уявити собі важко, що нам іноді підсовують в магазинах. Клеєне м'ясо – кому б таке спало на думку? Виявляється, виробники навіть курку і біфштекс примудряються склеювати зі шматочків. Чи безпечно таке їсти? Про це розповіла харчовий технолог і експерт асоціації харчових досліджень, передають Патріоти України з посиланням на Сьогодні.

Дарина Охріменко купила м'ясо з клеєм: "Якісь шматки липкі та із їдким запахом – взагалі неможливо зрозуміти, що це. Розтерзане зсередини, а зовні схоже на цілий шматок курячого м'яса".

Дарина такого ще не бачила і вирішила зняти м'ясо на відео: "Воно було порізаним і з якоюсь дивною гелеподібною рідиною. Я пішла гуглити і там була якась зовсім дика інформація про те, що реально ось ці великі гарні шматки м'яса можуть склеювати між собою із маленьких шматків".

"Сьогодні" вирішили з'ясувати, чи дійсно клеїли куряче м'ясо, і показали відео харчовому технологу. "Видно, що структура м'яса ніби нетипова – тобто склеїли різні шматки та отримали цілий", – підтвердила харчовий технолог Олена Сидоренко.

Робити великі шматки з дріб'язку – ціла технологія. Склеюють стейки, біфштекси, що завгодно. М'ясний гуляш реалізується вже за іншими, нижчими цінами, у порівнянні з цілим шматком м'яса. "А додавання трансглютамінази дозволяє тримати разом всі ці шматки гуляшу і він виглядає як цілісний шматок м'яса, ніби це з грудинки або з іншої частини якоїсь", – пояснила Олена.

В Україні виробники, які додають цей клей, зобов'язані вказувати це на упаковуванні. У багатьох країнах цей хімікат заборонений. В Європі навіть ввели спеціальне маркування, щоб позначати продукти, в яких немає клею. Тому що це шкідлива речовина, що викликає небезпеку розвитку харчових отруєнь, стверджує харчовий технолог. Крім того, додавання трансглютамінази підсилює харчові алергії та ми отримуємо надлишок ферменту, що може вплинути на травну систему і на проникливість кишківника.

Але не тільки до м'яса додають клей. Його використовують також й в інших виробництвах. "Його додають в сири, йогурти, навіть в кефір – цей клей не тільки у м'ясі. Тому я раджу споживачам перевіряти склад продукту", – говорить експертка асоціації харчових досліджень Марина Староста.

Якщо ви побачите назву трансглютаміназа в складі продукту, знайте – це клей.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Місцеві почули потужний вибух: У Росії дистанційно підірвали нафтопровід Дружба, який постачає нафту до європейських країн - ЗМІ

середа, 3 грудень 2025, 14:14

У ніч проти 1 грудня у Росії стався вибух на ділянці нафтопроводу Дружба, яким РФ продовжує постачати свою нафту в деякі країни Європи, підживлюючи свої фінансові та військові спроможності. Про це повідомили джерела NV у Головному управлінні розвідки М...

Ситуація нагадує казку "Голий король": Яку бізнес-утопію Віткофф і Дмитрієв намагаються "продати" Трампу, - командир полку "Ахіллес"

середа, 3 грудень 2025, 13:59

"Одне з недавніх розслідувань від The Wall Street Journal: Вашингтон веде з Кремлем таємні перемовини про спільний бізнес одразу після укладання миру з Україною. Суть матеріалу: Росія начебто прагне створити на своїй території особливі умови для америк...