Корисні поради: Як визначити, що у складі м'яса є клей

Виявляється, це дуже поширено. Виробники м'яса можуть склеювати великі красиві шматки з маленьких шматочків.

Уявити собі важко, що нам іноді підсовують в магазинах. Клеєне м'ясо – кому б таке спало на думку? Виявляється, виробники навіть курку і біфштекс примудряються склеювати зі шматочків. Чи безпечно таке їсти? Про це розповіла харчовий технолог і експерт асоціації харчових досліджень, передають Патріоти України з посиланням на Сьогодні.

Дарина Охріменко купила м'ясо з клеєм: "Якісь шматки липкі та із їдким запахом – взагалі неможливо зрозуміти, що це. Розтерзане зсередини, а зовні схоже на цілий шматок курячого м'яса".

Дарина такого ще не бачила і вирішила зняти м'ясо на відео: "Воно було порізаним і з якоюсь дивною гелеподібною рідиною. Я пішла гуглити і там була якась зовсім дика інформація про те, що реально ось ці великі гарні шматки м'яса можуть склеювати між собою із маленьких шматків".

"Сьогодні" вирішили з'ясувати, чи дійсно клеїли куряче м'ясо, і показали відео харчовому технологу. "Видно, що структура м'яса ніби нетипова – тобто склеїли різні шматки та отримали цілий", – підтвердила харчовий технолог Олена Сидоренко.

Робити великі шматки з дріб'язку – ціла технологія. Склеюють стейки, біфштекси, що завгодно. М'ясний гуляш реалізується вже за іншими, нижчими цінами, у порівнянні з цілим шматком м'яса. "А додавання трансглютамінази дозволяє тримати разом всі ці шматки гуляшу і він виглядає як цілісний шматок м'яса, ніби це з грудинки або з іншої частини якоїсь", – пояснила Олена.

В Україні виробники, які додають цей клей, зобов'язані вказувати це на упаковуванні. У багатьох країнах цей хімікат заборонений. В Європі навіть ввели спеціальне маркування, щоб позначати продукти, в яких немає клею. Тому що це шкідлива речовина, що викликає небезпеку розвитку харчових отруєнь, стверджує харчовий технолог. Крім того, додавання трансглютамінази підсилює харчові алергії та ми отримуємо надлишок ферменту, що може вплинути на травну систему і на проникливість кишківника.

Але не тільки до м'яса додають клей. Його використовують також й в інших виробництвах. "Його додають в сири, йогурти, навіть в кефір – цей клей не тільки у м'ясі. Тому я раджу споживачам перевіряти склад продукту", – говорить експертка асоціації харчових досліджень Марина Староста.

Якщо ви побачите назву трансглютаміназа в складі продукту, знайте – це клей.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Хіти тижня. Ердоган "мочить у сортирі" путінські війська в Карабасі (відео)

неділя, 25 жовтень 2020, 4:00

Турки пошматували путінських "відпускників", знищивши хвалену С-300. Про це йдеться в сюжеті Om TV, передають Патріоти України.

Хіти тижня. Роздягли до трусів і знущалися: Росіянка з подругами влаштувала самосуд над 17-річною коханкою чоловіка

неділя, 25 жовтень 2020, 2:00

Попри те, що школярка писала заяву в поліцію, правоохоронці відповіли, що складу злочину немає. У російському селищі Тура Красноярського краю жінка влаштувала самосуд над 17-річною школяркою, з якою їй зраджував чоловік, передають Патріоти України з по...