Кротен, шевретта, моцарела і рікота..: Переселенці з Криму заснували на Черкащині сирну ферму (відео)

На сімейній сироварні готують за французькими та італійськими технологіями.

Понад 20 видів крафтових сирів виготовляють на сімейній сирній фермі на Черкащині. Її заснували переселенці із Криму, які чотири роки тому вимушено залишили своє звичне життя в Ялті, передають Патріоти України з посиланням на 24 канал.

І розпочали нове – з маленькою фермою у невеличкому селі. Підприємці радо діляться своїми рецептами, влаштовують дегустації та співпрацюють з черкаськими ресторанами.

Родина Ігоря Геращенка переїхала з Криму чотири року тому, коли російські "зелені чоловічки" зайшли до українського півострова.

Співзасновник ферми згадав, як йому довелося тікати з власного магазина. "У нас були свої магазини в Ялті, але одного дня нас з них просто викинули. Мені дали дві години, аби забрати всі речі. Я завантажив у машину все, що влізло... Згодом з нашого магазинчика зробили офіс партії "Русское единство", а наші речі просто викинули", – сказав Ігор Геращенко.

Як виготовляють сир

Молоко нагрівають, додають ферменти та витримують понад 40 хвилин – так починають робити будь-який сир. А ось яким він буде – залежить від подальшої рецептури та визрівання. На сімейній сироварні готують за французькими та італійськими технологіями, все із натуральної сировини, штучних речовин не додають.

Сири створюють із козячого та коров'ячого молока. Роблять як класичні: кротен, шевретта, моцарела і рікота, так і фантазують над рецептурою. Так з'явились авторські мексиканець з паприкою і томатами, баварець із темним пивом та сир із поєднанням коров'ячого і козячого молока.

Визрівають сири у спеціальній кімнаті зі сталою температурою та вологістю. Там на полицях вони набираються витримки та обростають цвіллю.

"Є сири, за якими ми доглядаємо по-особливому. Наприклад, вмиваємо сироватковим розсолом. Через це він обростає пліснявою та формує свій смак", – пояснила співзасновниця сироварні Вікторія Бойправ.

За рік роботи маленьке господарство перетворилось у кооператив, до якого долучились і односельці. Щотижня тут переробляють дві тонни молока. Коров'яче – купують у місцевих, а козяче – отримують із власної ферми. Виготовлені сири продають у ресторани та магазини Черкас.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть, - журналіст Асєєв

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:04

"Те саме з "бути героєм" у нашій країні. Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть. Тож якщо вже вирішите долучитися до ЗСУ, шукайте мотивацію не в сусп...

"Дискусія була дещо гарячою": Міністерку закордонних справ Німеччини помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:44

У четвер, 25 квітня, главу МЗС Німеччини Анналену Бербок помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, вони просиділи у ресторані готелю Telegraphenamt у Берліні майже три години. Про це повідомляє Bild, передають Патріоти Ук...