"Кучми на них немає": У світлі візиту президента Зеленського в Білий дім безґлуздо порівнювати Україну з Афганістаном, - Фурса

З таким же успіхом можна порівнювати Україну з Швейцарією. І проводити паралелі.

На свїй сторінці у соцмережі Фейсбук Сергій Фурса, колумніст, інвестиційний банкір розкриває чому не варто порівнювати Афганістан та Україну, передають Патріоти України.

У світлі візиту президента Зеленського в Білий дім Україну активно порівнюють з Афганістаном. Велика дурість і безглуздя. І ось чому

З таким же успіхом можна порівнювати Україну з Швейцарією. І проводити паралелі. Кучми на них немає. Він би міг написати книгу «Україна не…».

Причому не в перший раз же. Рік тому прихильники партії дефолту закликали брати приклад з Афганістану. Дивіться, їм списали борги. Чим Україна гірша, говорили вони. Зараз за картинкою, сподіваюся, зрозуміли, чому їм списали борги. І чому нам би не хотілося бути серед тих країн, борги яких забувають. Це дуже незавидна доля. І так, тим країнам, що можуть платити, ніхто борги не прощає. Так не працює. Не можна бути і з розумними, і з красивими. Тому або середньовіччя, або обслуговування боргу. І дуже добре, що ми вибираємо платити за боргами.

Тепер кажуть:

«Дивіться, американці витратили на Афганістан кілька трильйонів доларів. А Україні всього нічого. Чому Афганістану так багато, а Україна так мало?» — кричать вони.

Дуже шкода. Може, побачимо різницю? Може, згадаємо, що американці робили в Афганістані? Чого їх туди взагалі понесло. Може, згадати, що ця історія почалася 11-го вересня 2001 року? І американське суспільство спочатку побувало в найбільшому шоці за всю останню історію, а потім жадало крові. І політики дали їм цю кров. І США прийшли до Афганістану, щоб помститися. Щоб дістатися до бен Ладена. Вони воювали з талібами не тому, що таліби — середньовічні психи і мучать свою країну, а тому що вони дали притулок бен Ладену і Аль-Каїді. Все. У США не було бажання захоплювати Афганістан. У них не було прагнення прищепити Афганістану демократію. Це все були побічні ефекти. Вони прийшли по терориста номер 1.

Може, згадаємо, що американці робили в Афганістані?

І вони дістали бен Ладена. І на цьому виконали свою місію. Окупація, спроба налагодити цивілізацію в Кабулі і околицях — це всього лише побічний ефект основної місії. В результаті вони були змушені якось підтримувати окуповану ними країну. І витрачати гроші. І навіть спробували по ходу справи витягнути Афганістан з середніх віків у наш час. Але силою не будеш милою. Не змогли. Але не сильно й хотіли. Це не було основною метою. Не вийшло, ну ок. Афганці самі винні.

Тож так, якщо ви хочете, щоб вашу країну побомбили, а потім відновлювали, то прапор вам у руки. Якщо ви хочете окупації, то щастя може привалити. Залишилося порвати з цивілізованим світом. І дати притулок якомусь новому бен Ладену. Хоча в українському варіанті, швидше за все, буде старий Путін, який поставить нам нового Лукашенка або нового Януковича і буде крок за кроком поглинати країну. Адже це Путін ненавидить український суверенітет. Не США, які на нього не претендували ніколи, а саме Путін, який вважає Україну помилкою історії, а українському народові відмовляє в праві на існування.

І так, відхід з Афганістану не означає, що США більше не підтримуватиме Україну і сховається в своїй шкаралупі. Ага, і там, у шкаралупі, буде протистояти Китаю, правда? Вихід США з Афганістану — це те, про що американці почали мріяти відразу після входу в Афганістан. Тому що там немає ніяких інтересів. Там взагалі нічого немає. Ще Обама заявляв про те, що пора виводити війська з Афганістану. Угоду з талібами підписав Трамп. Байден завершив процес. Це не зміна стратегії. Це не «нові США». Це просто спроба закрити сторінку, яку ніхто не хотів відкривати. І зовсім не пов’язане з тим, що США підтримує демократичні цінності по всьому світу.

І зовсім не говорить про те, що зараз і програма підтримки України буде згорнута. Так само як і не говорить про те, що США вирішать завалити Україну грошима, адже тепер не треба витрачати на Афганістан. Байдену є куди витратити гроші і в самих США. І так, Байдену потрібен кейс перемоги. Всі люблять переможців. Але завалити Україну грошима — не означає зробити з України кейс переможців. Скоріше навпаки. Якщо в Україні повалять халявні гроші, то реформи закінчаться. Гроші будуть пиляти, «аж гай загуде». І все. І будуть пиляти, поки не розпиляють. Не до структурних реформ. А саме нова реформована Україна, нова Польща, буде успіхом для США. Тому ніхто Україну балувати не буде. А навпаки, буде показово жорстко примушувати робити зміни. І ніхто не буде давати дуже багато. Щоб не розслаблялися.

Зараз США надають підтримку Україні. Підтримують українське суспільство. Тому що бачать, що суспільство готове розділити ті ж цінності, за які стоять у Вашингтоні. США бачить в Україні потенційного союзника. Якому треба допомогти стати на ноги. І поки суспільство буде готове боротися за цінності, доти США буде підтримувати Україну. Не українську владу, а український народ.

І так, підтримка може бути різною. Вона може бути більшою, якщо США буде бачити, що Україна робить реформи і розвивається. І меншою — якщо в США будуть бачити відкочування реформ. Але це вже все виключно в українській зоні відповідальності.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно

Тільки шолом потягне на 25 тисяч грн: У воїна ЗСУ запитали, скільки коштує його "вбрання"

четвер, 25 квітень 2024, 13:55

Блогер Ніколас Карма, який цікавиться у звичайних людей і знаменитостей, скільки коштує їхній "лук", поставив те саме запитання воїну ЗСУ, який служить у 6 батальйоні 12 бригади "Азов", передають Патріоти України. Під час прогулянки Львовом захисник бу...