Куди можуть відправити російських "миротворців", які вийшли з Карабаху, - ЗМІ

Цього тижня Росія почала виводити своїх "миротворців" з Карабаху, який тепер повністю контролюється Азербайджаном. Цей факт підтвердив спікер президента РФ Дмитро Пєсков, передають Патріоти України.

Цього тижня російські ЗМІ почали показувати кадри із перекиданням техніки та особового складу російського контингенту з Карабаху в сусідній з Азербайджаном Дагестан.

Як зазначає військовий аналітик німецького видання Bild Юліан Рьопке, є "деякі побоювання", що цей контингент можуть направити на фронт в Україну. Оглядач зауважив, що загальна чисельність контингенту складала близько 2000 тисяч військовослужбовців. Але головне те, що на озброєнні російських "миротворців" стояли десятки нових БТР-82А, які будуть в нагоді саме на фронті, де у росіян спостерігається гострий дефіцит бронетехніки.

Деокупація Карабаху

На рубежі 1980-90-х років Карабах потрапив під фактичний контроль вірменських сил після того, як місцеві вірмени за підтримки Вірменії збройним шляхом скинули місцеву азербайджанську адміністрацію. В ході серії військових кампаній 1990-років Азербайджан так і не зміг поновити свій контроль над регіоном.

Ситуація кардинально змінилася у 2020 році, коли почалася нова серія збройного протистояння. Саме тоді Росія за згодою Вірменії та Азербайджану ввела в регіон своїх "миротворців". В наступні роки відбулися ще кілька епізодів збройного протистояння між Азербайджаном та вірменськими силами, внаслідок чого Азербайджан зміг деокупувати спочатку частину регіону, а у 2023 році Баку встановив повний контроль над Карабахом.

З 1 січня 2024 року самопроголошена республіка "Нагорний Карабах" припинила існування. Втрата контролю над Карабахом призвела до різкого погіршення відносин між Вірменією та Росією, які формально є військовими союзниками. Зокрема Єреван призупинив свою участь у воєнному блоці ОДКБ, підконтрольному Москві.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...