"Лампочка Зеленського". Хто саме з "небариг" і як заробляє на українцях поставками електрики з Білорусі? (відео)

"Нові обличчя" непогано заробляють в компанії кривавого диктатора та васала Путіна

Схоже на Україну очікує новий корупційний скандал – адже до купівлі електроенергії з Білорусі може бути причетне оточення Володимира Зеленського, час глава держави та народні депутати від “Слуги народу”. Про це йдеться у розслідуванні журналістів програми “Прямий доказ” на телеканалі “Прямий”, зазначають Патріоти України.

З невідомих причин “Біленерго” відмовилося торгувати електроенергією з українським “Енергоатомом”, тому торгівля пішла через фірму-прокладку – компанію “ТЕТ Груп”, яка ніколи нічим подібним не займалася.

Офіційно “ТЕТ Груп” володіє менеджер Віталій Бутенко. Статутний капітал компанії – 7,5 тисяч доларів, а от обсяги торгівлі електрикою – десятки мільйонів доларів на місяць.

Незабаром з’ясувалося – “ТЕТ Груп” закуповує електроенергію навіть не у Білорусі, а в Об’єднаних Арабських Еміратах.

Ось документ, який підтверджує існування посередника з ОАЕ -Vector Energy Innovation.

Цій компанії “Біленерго” відпускає електрику по 59 доларів за МВт-годину. А українська “ТЕТ” купує уже по 100 доларів за МВт-годину. До кінцевого споживача струм доходить фактично удвічі дорожчим.

Тобто арабська фірма-прокладка фактично з нічого отримує 40% “навару”. Якщо порахувати усі законтрактовані обсяги електрики, то на рік вийде кругленька сума – 390 мільйонів доларів.

Через цю можливу штучну й необґрунтовану націнку при імпорті електроенергії у 40 доларів на 1 МВт-годину, що акумулюється у посередника – Vector Energy Innovation FZCO (ОАЕ), обсяг ймовірної матеріальної шкоди державі України, може обчислюватися десятками мільярдів гривень.

Хто ж залучений до схеми імпорту білоруської електроенергії? Договір із боку Vector Energy Innovation підписав директор компанії та громадянин Об’єднаних Арабських Еміратів Тар’ям Матар Тарьям. Українцям він може бути відомим, оскільки також є директором Industrial Innovation Group.

“Особи, які зареєстровані як власники Vector Energy, також є засновниками фірм, які беруть участь у президентському проєкті “Електронний кабінет”, саме ця цифровізація”, – зазначає політичний експерт Дмитро Вовнянко.

Якщо ж покопати “Industrial Innovation Group” ще глибше, то ми вийдемо на реального бенефіціара цієї компанії – Юрія Сидоренка. А це фігура, пов’язана з ЄДАПС. Концерн ЄДАПС свого часу займався друком документів – закордонних паспортів, водійських посвідчень та іншого. Монопольне становище на ринку отримав завдяки сприянню державних службовців – типова корупційна історія.

Але повернемося до арабсько-українських посередників, зокрема компанії Industrial Innovation Group. Її лобіста в українській владі довго шукати не треба. Це – Давид Арахамія, лідер фракції “Слуга народу”. Саме він проштовхував участь “Industrial Innovation Group” в президентській програмі “Держава в смартфоні”

Давид Арахамія неодноразово брав участь у публічних заходах цієї компанії. Можливо, саме тому журналісти припустили, що багатомільярдний навар на білоруській електроенергії призначався саме йому.

Сам народний депутат на запитання журналістів “Прямого” доказу плутано, але заперечив свою причетність до схеми з імпортом електроенергії.

Утім звинувачувати у схемі на сотні мільйонів доларів безпосередньо Давида Арахамію було б передчасно.

“Я не вірю в цю версію з приводу Арахамії. І ось чому. Яким би великим і могутнім не був Арахамія зараз. А я трохи його знаю, він би не зміг організувати цю схему без узгодження з першими особами держави”, – зазначає Дмитро Вовнянко.

На думку журналіста Сергія Лямця, без схвалення Офісу президента, включаючи Кирила Тимошенко чи Андрія Єрмака (а то й самого Зеленського) – організувати схему постачання електроенергії з маржею в 40% нереально. “Ну і звичайно, навряд чи там обійшлося без інтересу білоруського диктатора “Батьки” Олександра Лукашенка”, – додає журналіст.

Згодом стало відомо про заміну фаворита на енергоринку. 13 грудня нардеп від “Слуги народу”, голова комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус написав, що ТОВ “Тет Групп” Віталія Бутенка, яка здійснює імпорт білоруської електроенергії через дубайського посередника Vector Energy, призупинила імпорт електроенергії.

Схоже на те, що у зв’язку з наростаючим скандалом довкола Давида Арахамії схему вирішили змінити, обравши іншого трейдера. І таки обрали. Ним виявився “Трейд Енергоресурс”.

Власниками компанії є стара добра Vector Energy Innovation FZCO, зареєстрована в ОАЕ та її глава Таріам Матар Таріам Моххамед. Тобто ті ж самі бенефіціари, що і в компанії-прокладки Vector Energy, через яку йде імпорт з Білорусі. Схоже, зміни відбулися нашвидкоруч. Директором “Трейд Енергоресурс” став Микола Юрчак – менеджер бізнесмена Артура Гранца. Велика ймовірність, що Гранц бере участь у схемі з білоруською енергією разом із нардепом Андрієм Іванчуком (депутатська група “Довіра”).

Сьогодні голоси “Довіри” при прийнятті важливих для Банкової законопроєктів не можуть бути зайвими.

Той же самий Давид Арахамія може виявитись частиною ланцюга, який іде ще вище. Адже з чогось треба платити депутатам отих 20, 30, 50 тисяч доларів за підтримку законопроєктів. тому, можливо, йому і за згоди Зеленського створили джерело збагачення.

Коли запахло смаленим, в інформаційний простір було одразу “злито” купу компроментуючої інформації. Під роздачу потрапив і лідер “Народного фронту” Арсеній Яценюк. Його теж прив’язали до депутата Іванчука та білоруської електроенергії. Мовляв, близький друг і колишній соратник. У “Народному фронті” відреагували: “Заявляємо, що згадка прізвища Яценюка у зв‘язку з імпортом електроенергії з Білорусі – це брехня і умисна маніпуляція”.

Вочевидь, злив маніпуляційної інформації є умисним. Так, щоб усі вівці стали чорними і загубився реальний слід. Типова реакція влади – переводити стрілки на інших.

Ще більш цинічно – що енергетичну безпеку країни здають заради декількох сотень мільйонів доларів.

“Може бути, коли по команді Кремля Олександру Лукашенку скажуть: жодної електроенергії Україні. Ми хочемо, щоб там відбувався сценарій хаосу. І уявіть собі, коли ми опинимося в ситуації масових віялових відключень”, – вказує політичний та економічний експерт Борис Кушнірук.

А це вже буде політична дестабілізація, тоді як на кордоні стоїть потужна ворожа армія.

Ну і вишенька на корупційному тортику. У той час, коли Україна платить шалені гроші за білоруську електроенергію, олігарх Ігор Коломойський отримує її фактично за безцінь. Щоб майнити на своїх заводах біткойни.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...