Лінія Керзона та кордони Польщі. Як Черчилль, Рузвельт і Сталін визначали, кому відійде Львів після розгрому Третього рейху (відео)

Сталін, Рузвельт і Черчилль на портику посольства СРСР під час Тегеранської конференції

У січні 1944 року Телеграфне агентство Радянського Союзу опублікувало статтю під назвою Лінія Керзона. У ній показали карту земель Західної України та Західної Білорусі, включених у склад СРСР у 1939 році, — так радянська влада бачила кордон з Польщею по завершенні Другої світової війни.

Яможу визнати, що російські вимоги у питанні забезпечення безпеки західних кордонів не виходять за межі розумного або законності, — говорив прем'єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчилль, виступаючи в парламенті своєї країни 22 лютого 1944 року. — Маршал Сталін і я обговорювали ці питання і дійшли спільного висновку, що Польща повинна одержати компенсацію як на півночі, так і на заході коштом Німеччини".

Ще на початку Другої світової та вторгнення Німеччини у Польщу її урядовці емігрували, осівши спочатку у Франції, пізніше — у Великій Британії. У 1944 році легітимний уряд Польщі в екзилі розташовувався в Лондоні, а очолив його Станіслав Миколайчик.

Антикомуністична листівка про демаркаційну лінію Керзона, близько 1944 року (Фото: DP)

Відомо, що 20 січня 1944 року британський прем'єр Вінстон Черчилль зустрічався з Миколайчиком та переконував його піти на поступки союзникам і визнати, що кордоном Польщі на сході стане лінія Керзона, згідно з якою Львів відходив СРСР, а Люблін залишався польським. Ця лінія названа на честь міністра закордонних справ Великої Британії Джорджа Керзона, який визначив кордон перемир’я між більшовицькою Росією і Польщею під час польсько-радянської війни 1919—1921 років.

Черчилль вважав використання тепер лінії Керзона найкращим варіантом, що задовольнить СРСР без зисків для Британії та США. До того ж якщо питання кордонів не вирішити зараз, міркував він, це може обернутися радянським майбутнім для поляків на довгі роки.

Черчилль говорив Миколайчику, що радянські війська от-от мають зайти на східну територію Польщі, вибивши звідти Німеччину. Абсолютно очевидно, що радянський диктатор Йосип Сталін негайно створить тут прорадянський уряд на противагу легітимному. Цей новий польський уряд визнає і підпише все, що тільки захоче Сталін, і таким чином Польща опиниться під радянським впливом.

На пропозиції британського прем'єр-міністра Миколайчик відповів рішучою відмовою. Він і чути не хотів про лінію Керзона та заперечував проти передачі Радянському Союзу Кенігсберга. Польський прем'єр в екзилі заявив, що його уряд розглядає лінію кордону, встановлену Ризьким договором 1921 року, як відправну точку для переговорів із СРСР. І жодних інших кордонів бути не може. Втім, він помилявся.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Це найбільша атака по РФ! Полетіли сотні дронів. Після атаки почався колапс, - Снєгирьов

понеділок, 20 травень 2024, 9:40

Росію і тимчасово окупований Крим накрила наймасштабніша атака безпілотників. Ціллю Сил оборони України були об'єкти критичної і нафтопереробної інфраструктури, а також кораблі Чорноморського флоту РФ. Російські ЗМІ вважають, що масова атака була прове...

Змінитися, аби перемогти

понеділок, 20 травень 2024, 9:23

Війна – це мистецтво так використати сприятливі умови, щоб здобути найбільшої сили і впливу, виходячи з ситуації (Сунь Цзи). Часто доводиться чути: «Війна – це математика». . Особи, здебільшого далекі від воєнної теорії (а тим більше від практики)...