Лівійська армія захопила авіабазу аль-Ваттійя. Знищено третій ЗРПК "Панцир-С1" за три дні

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході

Лівія: Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган та голова Ради Президента Фейз Саррадж провели в неділю ввечері телефонні переговори з приводу ситуації в Лівії, включаючи всі важливі питання військової сфери. Вочевидь не оминули вони і штурму оточеної бази аль-Ваттійя.


І такий штурм відбувся сьогодні на світанку. Ну як штурм? Просто захопили спорожнілу базу після втечі її захисників. Невдачі зі знищеними підкріпленнями і «Панцирами» взагалі позбавили присутності духу у хафтарівських найманців на базі. І в ночі десь о 4.30, під прикриттям хаотичної стрільби, вони хутко чкурнули на південь.

За ними на базу зайшли урядові війська. І командувач оперативним штабом операції «Гнів Вулкану» генерал-майор Усама Аль Гуейлі офіційно оголосив про взяття всієї авіабази аль-Ваттійя під контроль лівійської армії.

Постійний контроль встановлений вперше з 2014 року. Сама база займає площу в п’ятдесят квадратних кілометрів. Має найбільшу військову інфраструктуру, база може вмістити сім тисяч солдатів. Єдина військова база в Лівії, яка не використовується як цивільний аеропорт і не має зв’язку з цивільною авіацією.

На самій базі дуже радісні бійці лівійської армії знайшли вже багато трофеїв, серед яких звісно один «Панцир», Мі-35, Т-55, ББМ Terrier LT-79 і ще декілька озброєних пікапів, багато амуніції. Загальні здобуті трофеї, як і їх працездатність на зараз оцінюється. Не виключаю, що враховуючи масштаби самої бази, в її закутках зможуть знайти ще щось цікаве.



А ось лівійське МЗС вже видало цікаву заяву. Так, речник Міністерства закордонних справ Мухаммед Аль-Кеблаві сказав, що ми працюємо над документуванням зброї на базі аль-Ваттійя, особливо над російською системою «Панцир», яку Хафтар отримав з Абу-Дабі, для притягнення їх до відповідальності на міжнародному рівні.

Далі, лівійська армія займалася не лише пошуком трофеїв , а й продовжила переслідування втікаючих хафтарівських військ на південь до регіону Бадр. Фактично після втрати стратегічно важливої бази, Хафтар позбувся останного опорного пункту в західній Тріполітанії і встановлення контролю лівійського уряду на рештою заходу Лівії питання не тривалого часу. Положення сторін на сьогодні виглядає так. Зелені то лівійська армія. Червоні – незаконні озброєнні угруповання Хафтара.


Але на цьому чорні дні для Хафтара і решти його поплічників не закінчилися. Третім за три доби підбитим «Панцирем» став оцей, який навіть прикинули масксіткою і везли кудись під Сірта на схід від Місрати.





Але не сталося, десь на підході на дорозі Аль-Раваґа о 03:58 за місцевим часом, і ця вундервафля запалала. Разом з нею була знищена новітня російська система РЄБ «Красуха».



І це не все, о 04:53 в небі над районом між Зварою та Джамілем, на захід від Тріполі, був збитий черговий китайський ударний БПЛА Wing Loong II. В цьому районі знаходяться військові кораблі турецьких ВМС. Припустимо, що то їх робота.

І як вишеньку на тортик, хотів би додати про другий за добу рейс російського летючого шпиталю Іл-76 «Скальпель», борт 86906, який метеликом вже повернувся за другою ходкою до Лівії, з посадкою в Сирії. Певно свинопси заметушилися по пришкваркам з Вагнера. За один рейс всіх не вивезли.

Туреччина: У Туреччині провели вдалі випробування власних вітчизняних лазерних систем самонаведення.

Ху@ло внезАпно зателефонував Ердогану. Кажуть, що обговорювали ситуацію в Ідлібі, але здається що і про Лівію кремлівський щур згадав.


Ірак: В Іраку Сили антитерористичного відомства звітують про проведення чергової операції по зачистці від залишків ІДІЛ ділянки місцевості в провінції Кіркук . Знищені 8 тунелів, підземний цех по виробництву СВП, декілька терористів ліквідовані.

Сирія: А ось у сирійського режиму справи з ІДІЛ виглядають дещо інакше. Складається враження, що проведена та широко розпіарена в сирійській Бадії операція проти ІДІЛ, для самих бойовиків залишилася непоміченою. Терористи ІДІЛ посеред білого дня, зухвало встановили свій блок-пост на трасі Дейр Ез Зор – Пальміра і оглядали автівки що рухалися.

Одна, в якій були четверо посіпак асада, спробувала прорватися і була обстріляна. Результат 4 – «200». Серед асадитів і скрепоносів шок, бо ця траса вважалася досить безпечної до сьогоднішнього дня. Аналогічний схожий теракт тут був зафіксований в далекому 2017 році.

І в принципі, результат боротьби з ІДІЛ, для асадитів, є лише доказом розставлених пріоритетів. Ось для війни з власним народом режим не шкодує ні ресурсів, ні людей. Накопичення військ в провінції Дараа триває. Режим для подавлення волі місцевих жителів перекидає суди свої самі елітні підрозділи. Мова йде про іранський 4-й корпус САА та 25 штурмову дивізію 5-го російського корпусу. Сама операція поки не розпочалася.


А поки асад зайнятий війною з власним народом, турки (бо насправді більше нікому) розпочали війну ударними БПЛА. За добу повідомили про два удари по силам режиму – в районі міста Ma’aдaн, провінція Ракка, атакована військова колона САА, а в окупованому місті Кхан Шейкхун на півночі Ідлібу знищена штаб-квартира асадівської нацистської партії “Баас”, разом з присутніми, звісно.

Повстанці з непримиримої ХТШ також працюють на благо сирійського народу. Повідомляють про спецоперацію, в якій бійці ХТШ провели рейд у селах Саїда та Кафар-Рухіна на банду з колишніх бійців опозиції, які встали на злочинний шлях. Серед бандитів були колишні члени радикального Хуррас Аль-Дін і власне самої ХТШ. Вилучені зброя і решта награбованого. Внутрішнє очищення озброєних угруповань Ідлібу триває.

Іран:Навала сарани таки дісталася півдня цієї країни і рухається далі, знищуючи все живе на своєму шляху.

Джерело






Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У Польщі і Румунії проросійські сили готують антиукраїнські провокації: що відомо - Снєгирьов

субота, 27 квітень 2024, 5:00

23 квітня Сенат остаточно схвалив законодавчий пакет, який передбачає виділення майже 61 мільярда доларів додаткової військової та економічної допомоги Україні. Білий дім вже заявив, що готує для відправлення в Україну допомогу на 1 мільярд доларів. ...

В РФ горять заводи і НПЗ. Губернатор влаштував диверсію. Скоро за ним прийде ФСБ - Снєгирьов

субота, 27 квітень 2024, 2:35

В різних куточках Росії палає після масштабної атаки безпілотників України. Незважаючи на незадоволення з боку США Україна продовжує бити по нафтобазам і іншій критичній інфраструктурі ворога. Але цікаво інше – губернатор одного з регіонів зробив заяву...