ЛНА раптово вирішила битися у Сірта. Нові свідчення злочинів русні у Лівії. Намагання союзників врятувати Хафтара

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході

Лівія: Армія Хафтара за пару днів подолала близько 450 км. Такої швидкості втечі людство не бачило з часів армії Саддама. Але того разу копняків давали американці, а цього самі лівійці та «трішечки» турки. Такі часи.


З тим, вчора Хафтар трішечки зміг здивувати. Підрозділи 128-ої піхотної бригади відступивши з Аль-Джуфра не попрямували до Бенгазі, а зробивши круг пустелею вийшли до Сірта, з’єдналися з залишками 604 батальйону ЛНА і вдарили по передовим загонам лівійської армії, які зайшли у місто.

Велику роль у цьому зіграли китайські ударні БПЛА Wing Loong ІІ, які завдали ударів по колонах лівійської армії.

Несподіваний удар змусив підрозділи урядових сил, які не встигли закріпитися в місті відійти. Здивування тривало недовго. Армійці швидко отямилися, перегрупувалися і знов пішли вперед. А до цього збили два Wing Loong.

У збитті звинувачують турецький фрегат, що підійшов ближче до Сірта.


На голови хафтарівців та на їх біду в небо піднялися Bayraktar, розпочалося полювання і гра у одні ворота. Нічні бої відбувалися з перемінним успіхом, але ініціатива знов повернулася лівійської армії. В коротких вилазках, противник зазнав втрат, декілька бойовиків ЛНА зі складу 128-ї потрапили в полон. На зараз лівійська армія продовжує наносити повітряні та артилерійські удари по хафтарівцям, що залишаються в місті. Лінія зіткнення проходить по рубіжу Ваді Баї та КПП50 у західному передмісті Сірта.


Військові злочини русні в Лівії доповнюються спаленням мечеті. Мечеть Ніффаті в районі Айн-Зара на півдні Тріполі, була спалена вагнерівцями після їх відступу з міста. По собі вони залишили антиісламські графіті, та інші продукти життєдіяльності.





Хоча треба не забувати, що ісламофобія русні має виключно вибірковий характер. Бо оголошений прессекретарем Хафтара – Місмарі, «джихад» проти «турецьких окупантів» русня вважає правим ділом, а ось самою руснею названих «джихадистами» сирійських повстанців, вважає терористами, а «джихадистів» з «Хезболла» – взагалі нормальними хлопаками. Тому треба бути тут обачливим.


Більше і більше військової допомоги отримує Лівія від Туреччини. І цього разу на світлини потрапила одна з модифікацій турецьких РСЗВ T-122 Sakarya. І цей та решта «подарунків» складуть основу озброєння майбутньої оновленої лівійської армії. Армії яка раніше традиційно споживала виключно радянське/російське ВПК.


Національна нафтова корпорація оголосила про поновлення видобутку на родовищах «Еш-Шерара» та «Аль-Філь», що на півдні країни, хоча технічно вони досі ще перебувають під контролем прохафтарівськтх груп.


До початку блокування хафтаровськими прибічниками на початку зими, на цих родовищах добувалося щодня по 300 тисяч барелів сирої нафти. Посольство США в Лівії привітало відновлення видобутку нафти на лівійських родовищах.


Reuters повідомляє про інтенсифікацію вербування руснею, сирійців для участі і лівійській війні.


Скоріш за все з цим пов’язана і інтенсифікація польотів російських транспортників по маршруту Хмеймім – Лівія. Але заходи літаків до москви, якби натякають, що паралельно русня проводить поступову евакуацію вагнерівців до немитої. На фото вчорашній рейс Ту-154 борт РА-85155.


Єгипет: Президент Єгипту Абдель Фаттах Ель-Сісі запропонував “Каїрську декларацію та Каїрську ініціативу” для врегулювання лівійської кризи у присутності спікера Палати представників Абула Салеха та маршала-заколотника Халіфи Хафтара.


Ель Сісі оголосив свою ініціативу на спільній пресконференції в Каїрі без будь-якого її погодження з законним Урядом Національної Єдності і заявив, що закликає до припинення вогню з 8 червня 2020 року, а потім до виборів президентської ради лівійським народом під егідою ООН. В своїй ініціативі Сісі правда не згадав про виїзд всіх найманців з Лівії, роззброєння незаконних військових формувань Хафтара, і поновлення вже погоджених перемовин під Егідою ООН у форматі 5 + 5.

Тому, ця «Каїрська декларація» з великою долею ймовірності залишиться лише стрясанням повітря, а небажання іншою сторони позбутися не договороздатного Хафтара збільшує цю ймовірність до 100. В Тріполі вже відповіли на цю ініціативу, що в них немає часу дивитися маячню яку несе Хафтар. Хоча Франція та ОАЕ, швидко підтримали «Каїрську декларацію» чим навряд чи когось здивували або збільшили ймовірність її втілення.

Туреччина: Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар звернувся до командирів прикордонних військ: «Ми хочемо вирішити наші проблеми в Егейському морі і Східному Середземномор’ї відповідно до міжнародного права. До сих пір ми виконували ці завдання і будемо продовжувати їх виконувати. Ми говоримо, що, з одного боку, проблеми можуть бути вирішені мирним шляхом, а з іншого боку, як турецькі збройні сили, ми наполегливі та рішучі в захисті наших інтересів і наших прав, і у нас є необхідна для цього міць »

Таку різку заяву турецький міністр зробив у відповідь на заяву міністра оборони Греції Нікоса Панайотопулоса, про готовність застосувати силу для захисту суверенітету від Туреччини, якщо буде потрібно.

Ізраїль: Ізраїль знов стоїть попереду прогресу. Досі розрізнені автоматичні системи охорони кордону, як то безпілотні бойові машини, автоматизовані вишки з турелями, системи раннього виявлення та оповіщення будуть зведені в єдину систему на смузі 5-10 км на кордону з сектором Газа.


У проекті беруть участь кілька ізраїльських охоронних компаній, включаючи аерокосмічну та Elbit. І поки ця ділянка «розумного та смертельного кордону» буде функціонувати у тестовому режимі, як прототип.

Таким чином, ЦАХАЛ планує пришвидшити час реагування на події з перетином та атакою кордону і зменшити загрозу життю своїх прикордонників, бо управління системою відбуватиметься дистанційно.

Цей високотехнологічний прототип, в разі успіху оперативних випробувань і подальшого розгортання, буде використаний для захисту інших ділянок кордону Ізраїлю – з Йорданією, Сирією, Ліваном та Єгиптом. А у перспективі і для експорту в інші країни. Для українського варіанту «розумного кордону» з росією я волів би додати крокодилів.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Навіть якщо усунути чинник військового договору": Захід не захищатиме Україну так само, як Ізраїль, оскільки політично йому це не вигідно, - Ілія Куса

четвер, 18 квітень 2024, 6:39

"Теза про те, що Ізраїль захищають усі, а нас ніхто, не витримує жодної критики, лише відображає рожевий світ, в якому живе частина суспільства", - про це у Фейсбуці пише Ілія Куса, передають Патріоти України. "1. Ізраїль має юридичного союзника, підп...

"Молитва Богородиці за Україну... Україно, ти як Фенікс з попелу воскресаєш і ворогів перемагаєш": У мережі пригадали пророцтво старця Зосими на 2024 рік (відео)

четвер, 18 квітень 2024, 5:58

З'явилось нове передбачення, коли українська армія зможе здобути перемогу над Росією. Зокрема, старець Зосим пророкував, що саме у 2024 році в країні "зникне страх та запанує спокій". Про це йдеться у відео на каналі "Український молитовник" у YouTube....