"Лукашенко на початку війни з Україною планував утекти через Варшаву": Польський журналіст написав книгу про перші дні вторгнення

На початку війни Лукашенко вів переговори щодо шляхів евакуації через Варшаву, а США припускали, що Київ впаде протягом трьох днів. Про це йдеться у книзі польського журналіста Збігнева Парафяновича «Польща на війні», цитати з якої в мережі Х розмістив публіцист Філіп Домб-Міровський, передають Патріоти України.

Автор розповідає, що:

  • Лукашенко злякався настільки, що різними каналами навів довідки у Варшаві, чи пропустять його через кордон і чи дозволять відлетіти з найближчого аеропорту. Він знав, що якщо все піде не так, то росіяни не дозволять йому піднятися у свій повітряний простір.
  • Польща була готова направити до тилу білоруської армії диверсійні групи антирежимної спрямованості, щоб посіяти хаос.
  • Щоб передати літаки МіГ-29 Україні, поляки розібрали їх та залишили у лісах в прикордонній смузі, звідки їх забрала наша сторона та зібрала наново.
  • Ще до 24 лютого Україна просила у Польщі боєприпаси. Через бюрократію вантаж готували декілька тижнів і доставили до Києва лише 23 лютого.
  • 26 лютого поляки розмірковували, кому перейде влада, якщо Володимира Зеленського раптом вбʼють. На їхню думку, у кращому випадку Україна могла втратити частину території і стала б як Хорватія.
  • На початку війни американці були готові евакуювати 40 тисяч людей, ймовірно, крім власних громадян, також усю українську політичну еліту та істеблішмент.
  • США неохоче надавали додаткову допомогу у вигляді важкого озброєння. Вашингтон погодився надати танки після зустрічі Байдена та Дуди, на чому наполягала Варшава (незабаром після цього надійшла партія Т-72), але Вашингтон все ще надсилав неоднозначні сигнали щодо передачі винищувачів.

Переказуючи суть книги, польські журналісти зазначають, що погіршення стосунків між Польщею та Україною – це здебільшого провина українців, бо Зеленський, мовляв, «повірив, що він Магатма Ґанді, і почав діяти з відчуттям власної геніальності».

Ба більше, відносини між Дудою та Зеленським фактично зійшли нанівець, бо ніби між ними ніколи не було нічого спільного – ані у характерах, ані у походженні. «Дуда – інтелігент з Кракова, Зеленський – хуліган із Кривого Рогу».

Автор книги розповів білоруському «Дзеркалу», що його джерела – це люди, які працюють на рівнях, де ухвалюються рішення. Саме вони формували польську політику взимку 2022 року.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Почніть з себе: Відомий економіст розкритикував плани влади знайти додаткові гроші на війну різким підвищенням податків в Україні

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:58

Економіст та публіцист Вадим Новіков поділився своїм рецептом перебудови економіки України на військові рейки, зазначають Патріоти України. "Уряд запропонував Верховній раді значно підвищити податки для фінансування витрат на війну. В ЗМІ і Інтернеті з...

Військові – не раби!

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:11

Ворожі пабліки носять-зловтішаються тезу Стефанчука про те, що до кінця війни не буде демобілізації. “Да паслєднєго укрАінца», оце усе. Але брехня в тому, що вони змішують поняття демобілізації (припинення процесу мобілізації), і звільнення військовосл...