Майбутній турецький винищувач TF-X може отримати українські двигуни


У тендері на розробку реактивного двигуна для турецького винищувача 5-го покоління TF-X взяла участь українська компанія «Івченко-Прогрес».

Про це повідомляє турецьке видання SavunmaSanayiST з посиланням на власні джерела.

Відповідно до інформації, отриманої виданням із власних джерел в міністерстві оборони, в рамках проєкту розробки двигуна для винищувача TF-X був поданий тендер на виготовлення аванпроєкту у якому візьме участь «Івченко-Прогрес» у кооперації з турецькою компанією TEI.

Конкурентом для української компанії у конкурсі має стати британська компанія Rolls-Royce в кооперації з турецькою Kale Group.

Одна із головних умов розробки двигуна для перспективного винищувача полягає в тому, щоб інтелектуальні права по завершенню проєктування перейшли у повне право власності до Туреччини.

Двигуни для TF-X

Це вже не перший тендер з вибору двигуна для майбутнього реактивного літака. Ще у 2014 році уряд Туреччини розіслав запити на постачання двигунів п’яти фірмам: європейській Eurojet, американським General Electric і Pratt & Whitney, французькій Snecma і російському Рособоронекспорту. Проте згодом тендер був згорнутий.

Новий тендер вже на розробку власного реактивного двигуна для винищувача TF-X було розпочато в середині 2017 року. В рамках авіаційного проєкту було оголошено конкурс, в якому взяли участь консорціум турецьких фірм TRMotor і ТАЕС – спільне підприємство Rolls-Royce і турецької Kale Group.

Ситуація з проведенням тендеру ускладнилась, коли у 2019 році Rolls-Royce вийшов зі спільного підприємства через розбіжності щодо поділу інтелектуальної власності.

Розробка та випробування TF-X

Президент оборонної промисловості Ісмаїл Демір заявив, що розробка національного турбовентиляторного двигуна для майбутнього винищувача може тривати в середньому від 8 до 10 років.

В період розробки в якості тимчасової міри на винищувачах TF-X використовуватимуться два турбовентиляторних двигуни F110 виробництва американської компанії General Electric. Перші 20 бойових літаків KAAN, які планують здійснити свій перший політ у 2023 або 2024 роках, будуть оснащені саме цим типом двигунів.

Наземні випробування першого прототипа турецького винищувача TF-X розпочалися у березні 2023 року. Перша пробіжка літака по злітно-посадковій смузі відбулася 16 березня.

Прототип турецького національного винищувача запустив власні двигуни і певний час рухався злітною смугою за рахунок тяги реактивних двигунів, тому успішно пройшов перший тест наземних випробувань.

Дата першого польоту наразі невідома, але очікується, що політ першого прототипа відбудеться вже цього року після успішного завершення наземних випробувань.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

В 47-й ОМБр ЗСУ показали, як їхній дрони-камікадзе влучає у групу російських окупантів (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 8:22

Пілот роти ударних БПЛА Strike Drones Company 47-й ОМБр дроном-камікадзе ліквідує групу з трьох російських окупантів. . Відповідне відео опублікував телеграм-канал Бутусов плюс. . Якщо уважно придивитися, на першій секунді відео можна бачити ще трьох...

Народні прикмети на 19 березня. Що треба зробити у день Дарини Брудної, щоб зберегти любов і вірність в родині

вівторок, 19 березень 2024, 7:05

19 березня за новим стилем (1 квітня - за старим) - день пам'яті святих мучеників Хрисанфа і Дарії III століття, які жили в стародавньому Римі. Хрисанф походив із багатої і знатної сім'ї язичників. Батьки дали йому гарну освіту, сам він дуже любив чита...