"Мала витримати ядерний удар": Експерт пояснив, що окупанти знали, як мінувати Каховську ГЕС

Головний інженер "Укргідропроекту" Микола Калінін заявив, що Каховську ГЕС могли підірвати лише зсередини, оскільки вона збудована так, щоб витримувати надпотужні удари ззовні. Про це Калінін сказав в інтерв’ю виданню Тексти, зазначивши при цьому, що враховуючи те, як була спроектована ГЕС, будь-які розмови, що вона могла якось сама зруйнуватися, не мають під собою жодних підстав, це виключено, передають Патріоти України.

Калінін наголосив, що "Укргідропроект"– це українська установа, що спеціалізується на проєктуванні об’єктів енергетики ще з першої половини XX століття.

На запитання, яким чином станцію могли зруйнувати він відповів: "Мало бути кілька вибухів, які були проведені одночасно. Скоріш за все була замінована сама гребля, якраз у тих прольотах, які були відкриті, і, можливо, трохи далі. Плюс була замінована сама будівля ГЕС, де встановлені гідроагрегати для генерування електроенергії. Звернімо увагу – замінована зсередини. Бо, як я казав вже вище, гребля була спроєктована і побудована так, щоб витримувати надпотужний удар ззовні. Але не підриви зсередини".

Калінін не виключає, що окупантів консультували, де саме закласти вибухівку, робітники російської енергетичної структури, які там працювали. "Те, що була підірвана саме будівля ГЕС, може свідчити й про те, що росіяни хотіли зруйнувати не лише греблю, а й всю ГЕС як енергооб’єкт загалом", - додав він.

Калінін також пояснив, чому не було чутно потужного вибуху. За словами спеціаліста, його і не могли почути, оскільки все це було закладено в глибині будівлі ГЕС – у внутрішніх приміщеннях, нижче рівня води.

Головний інженер "Укргідропроекту" вважає, що ГЕС реально відбудувати. "Ми готуємось, що після деокупації це питання швидко вирішуватимуть. Так, щоб нова ГЕС була потужнішою і кращою", - сказав Калінін.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Бандерівський більярд: Удар по Джанкою показав, що ЗСУ перейшли до витонченої стратегії ракетних ударів

субота, 20 квітень 2024, 2:35

Проект "Схеми" видання "Радіо Свобода" оприлюднив супутникові знімки аеродрому в тимчасово окупованому Джанкої, перші після "бавовни" в ніч на 17 квітня 2024 року. Як випливає із цих знімків, станом на 19 квітня 2024 року російські окупанти прибрали з ...

Падіння "Техаса": Російські окупанти викрали та зґвалтували свого ж пропагандиста. Після того як розгорівся скандал - ліквідували

субота, 20 квітень 2024, 1:45

Російські окупанти викрали і зґвалтували прокремлівського пропагандиста зі США Рассела Бентлі на прізвисько Техас. Про це у своєму Telegram-каналі переповів український журналіст Юрій Бутусов, посилаючись на звернення дружини американця Людмили. За її ...