Маленький банк, проти якого держава безсила. До чого тут Коломойський? - Борислав Береза

"Періодично підписники надсилають мені цікаву інформацію, про яку чомусь нічого не кажуть на Єдиному телемарафоні. Наприклад, про невеликий український банк - "Альянс". Банк справді невеликий, але зміг засвітитися у різних цікавих історіях. Наприклад, цей банк є у схемі розграбування понад 700 млн грн. коштів Укренерго. Цю схему розслідувало НАБУ", - пише політик та громадський діяч Борислав Береза на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Суть історії в наступному. Восени 2021 року банк "Альянс" видав банківську гарантію компанії "Юнайтед Енерджі" з орбіти олігарха Коломойського. Банківська гарантія була на придбання електроенергії чи здійснення будь-яких інших торговельних операцій. За загальним правилом це означає, що у випадку неспроможності покупця заплатити за товар, це за нього зробить банк. Принаймні, так ця система працює у світі та в Україні. Але в Україні все йде іншим шляхом, коли гроші не планують платити, а хочуть вкрасти у державної компанії.

Розслідування показало, що "Альянс" видав гарантій "Юнайтед Енерджі" на майже 2 млрд грн., що критично перевищувало кредитні ризики на одного клієнта. Та це була лише половина справи. Коли в березні 2022 року компанія "Юнайтед Енерджі" не розрахувалась із Укренерго за поставлену електроенергію, банк "Альянс" відмовився відповідати за своїми зобовʼязаннями, пославшись на формальності. В результаті виникла ситуація, коли Укренерго (а фактично держава Україна) отримало збитки, за різними оцінками, від 700 млн до 1,7 млрд грн. - залежно від того, чи брати до уваги пеню і штрафи, а також інші виплати.

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) 11 січня цього року повідомили про викриття схеми заволодіння електрикою Укренерго і оголосили про підозру чотирьом особам. Фігурантами стали чиновники Укренерго, які продавали електрику ненадійному контрагенту, голова банку, а також покупець, "Юнайтед Енерджі".

Слідчі з'ясували, що за посадовими обов'язками працівник Укренерго мав зупинити продаж, коли "Юнайтед-Енерджі" споживала електроенергію без оплати. Він мав перевести компанію у "переддефолтний", а потім - у "дефолтний" стан, щоб вона не могла перепродавати електрику. Але цього чомусь не сталося, бо хто ж буде заважати людині, гроші і телеканал якої зробив у 2019 році президентом Зеленського. Ще раз нагадую, що це компанія, яку ЗМІ та учасники ринку повʼязують з інтересами Ігоря Коломойського, адже передусім вона постачала ресурси підконтрольним йому підприємствам, про що писав у 2020-му "Бізнес Цензор".

І от тут починається найцікавіше з банком. У кримінальному провадженні НАБУ оголосила в міжнародний розшук голову правління банку "Альянс" Юлію Фролову. Адже, на думку слідчих, вона перевищила повноваження, видавши надмірну гарантію. Що в результаті призвело до збитків державі. Гравці на ринку погоджуються з цим висновком і вказують на схему. Але затримати Фролову не вдалося, бо вона переховується за кордоном. Хтось здивований?

Одночасно з цим Укренерго подало до банку "Альянс" господарський позов щодо повернення грошей. І тут уже фігурує цифра у 1,2 млрд грн., оскільки йдеться про донараховану пеню. При цьому Верховний суд України нещодавно постановив, що у справах про банківські гарантії виплати повинні здійснюватися безумовно. Тож доля цієї виплати фактично визначена: банку "Альянс" доведеться розрахуватися з державою, а також понести відповідальність за кримінальними статтями. Але це ще не все про цей "чудовий" банк.

Банк "Альянс" зміг вляпатися в ще один корупційний скандал, також повʼязаний із антикорупційними органами. Справа в тому, що у господарському і кримінальному процесах інтереси банку "Альянс" захищає відома українська юридичної компанія "Міллер". Так от, одному із адвокатів "Міллер" - Олексію Носову - оголосили підозру у спробі дати $200 000 хабаря в інтересах банку "Альянс", з метою зміни підсудності. У банку "Альянс" мали бажання передати справу іншому органу, з яким заздалегідь домовилися і таким чином ухилитися від відповідальності. Це у кращому варіаті.

У гіршому варіанті - голова правління Фролова банально не потрапить до реєстру корупціонерів, а значить, мала б менші репутаційні проблеми у разі визнання її винною. Як казав один політик, "Оцініть красу гри". Цей хабар планували дати детективам НАБУ і прокурорам САП, але вони не взяли - і вибухнув скандал та ще одна справа. Цікаво, а адвокати вже мали на приміті інший правоохоронний орган, що допоміг би "правильно" витлумачити законодавство на користь банку? Щось мені підказує, що так, і на думку приходить назва служби, якій президент Зеленський хотів передати всі справи щодо корупції під слоганом посилення боротьби з тією самою коруцією.

Давайте відверто. Сумнівно, що ця операція могла здійснюватися без відома керівництва банку "Альянс", хоча останнє і активно заперечує свою причетність. От хто повірить у те, що адвокат Олексій Носов не лише на свій страх та ризик самостійно прийняв рішення добитися передачі справи у інший орган, сам вирішив домовлявся про це і сам свої гроші вирішив дати як хабар? Адвокат-альтруіст. Все для клієнта. Навіть свої гроші.

Але найцікавіше у всій цій історії те, що факт обкрадання Укренерго далеко не єдиний в "послужному списку" "Альянсу" випадок. Виявляється, відмова виплачувати державним компаніям за банківськими гарантіями поставлена в банку на потік: тут і Міноборони, і Нафтогаз. Зі свіжого - банк заборгував Укргазвидобуванню близько 1 млрд грн за банківськими гарантіями, виданими вже в 2022 р. Тобто, не розрахувавшись з Укренерго, вже заробив на Укргазвидобуванні. Всі ці справи розглядаються в судах роками, а держава не отримує багатомільярдні виплати.

Цікаво, хто стоїть за цим банком, якщо він ігнорує рішення Верховного Суду України та його адвокат так спокійно і зухвало пропонує хабар антикоруційним детективам та прокурорам? Думаю, що варто придивитися до нього більш уважно, що я і зроблю. А ще варто нагадати, що є навіть петиція щодо застосування санкцій до цього банку. І мабуть треба її підписати, щоб в ОП цим питанням зайнялися. Бо самостійно вони цього робити не хочуть".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

А ви це знали? Чому в СРСР на стіни вішали килимиі звідки пішла ця традиція

вівторок, 8 жовтень 2024, 18:42

Цей пережиток радянського минулого ще можна зустріти в деяких будинках і квартирах, але мало хто задумується, навіщо люди вішали килим на стіну, передають Патріоти України. Вважається, що моду вішати килими на стіну до Радянського Союзу привезли з Туре...

«А що б ви зробили»?.. для мобілізації

вівторок, 8 жовтень 2024, 17:01

Питання мобілізації, актуальне з лютого 2022-го, для зеленої влади стало проблемою. А для країни стало одним із питань виживання. Що б зробив Уряд нац'єдності/порятунку, щоб урятувати країну? Спроба застосувати батіг, "боротися з ухилянтами" тощо зазна...