Метан з повітря: Українські науковці створили каталізатор

Каталізатор допомагає вуглекислому газу і водню реагувати один з одним, щоб перетворитися на метан.

Олена Іщенко— Лауреат Нобелівської премії з хімії 1912 року видатний французький науковець Поль Сабатьє відкрив спосіб отримання штучного газу метану шляхом реакції поєднання вуглекислого газу (СО2) та водню, — говорить доктор хімічних наук професорка Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олена Іщенко, передають Патріоти України. — Наш невеличкий науковий колектив розробив каталізатор, який допомагає вуглекислому газу і водню реагувати один з одним, щоб перетворитися на метан. Це має велике практичне значення, адже метан дуже потрібен енергетиці і промисловості.

«Працювали над реалізацією своєї ідеї сім років»

— Метан для опалення та промисловості можна не тільки видобувати з надр, але й завдяки вашій науковій розробці отримувати штучним шляхом?

Так. Візьмемо для прикладу металургійні заводи. Там спалюють чимало палива, спричиняючи значні викиди вуглекислого газу в атмосферу (нагадаю, цей парниковий газ призводить до глобального потепління клімату). Якщо оснастити такі підприємства установками на основі нашої наукової розробки, то вони зможуть отримувати метан і використовувати його для власних потреб. Цілком можливо, штучного газу власного виробництва вистачить їм, щоб повністю задовільнити свої потреби в цьому паливі і відмовитись від купівлі природного газу, видобутого, скажімо, в Росії.

Технічно можливо провести таку ж модернізацію й на теплових електростанціях, і багатьох інших промислових об’єктах, в тому числі на українських свердловинах з видобутку природного газу. Річ у тім, що в газовій суміші, яку забирають з надр, міститься два відсотки СО2. Якщо вдасться оснастити свердловини установками з отримання штучного метану, то ці два відсотки будуть перероблятися на паливо. Зрештою для виробництва штучного метану можна використовувати й вуглекислий газ з атмосфери. Результатом широкого застосування нашої наукової розробки може стати як мінімум суттєве зменшення викидів парникового газу СО2, а можливо (у недалекій перспективі), й енергетична незалежність України.

Ідея розробити каталізатори для отримання штучного метану в мене виникла на початку десятих років, коли в розвинутих країнах науковці, екологи і політики поставили питання про гостру необхідність знешкодження вуглекислого газу, щоб зупинити глобальне потепління на планеті. Задля цього, наприклад в Канаді, створили величезні установки, які відбирають з повітря вуглекислий газ.

— А ви вирішили робити з нього метан?

— Саме так. Інформацію про те, як це теоретично можна зробити, знайшла в науковій літературі. В хімічному реакторі при тиску півтори атмосфери і температурі близько 300 градусів треба, як я вже казала, з’єднати СО2 з воднем. Але на практиці не все так просто, як в теорії, тому що треба було винайти каталізатори — речовини, за допомогою яких проходитиме цей процес. На їхню розробку наш невеличкий колектив витратив сім років кропітливої праці, адже це дуже складне завдання, на вирішення якого припадає левова частка роботи у створенні технології. Дуже важливо, що при використанні цих каталізаторів штучний метан отримуємо при звичайному атмосферному тиску, не потрібно нагнітати його до півтори атмосфери. Це значно здешевлює процес.

— Ми ставили перед собою завдання, щоб розроблені нами каталізатори для одержання штучного метану були ефективними, недорогими та екологічно безпечними, — вступає в розмову учасниця наукового колективу Алла Дяченко. — Всі три мети досягнуто.

Ми подавали наш проєкт по вдосконаленню каталізаторів на конкурс наукових розробок від Міністерства освіти і науки України, — продовжує професорка Іщенко. — Дуже прикро, що він не пройшов конкурсного відбору — не вистачило лише півбалу до прохідного.

Ситуацію ускладнює те, що не маємо коштів не тільки на розвиток розробки, але й навіть на зарплатню учасникам нашого маленького наукового колективу. Якщо б ми працювали в одному з інститутів Національної академії наук України, то наша зарплатня фінансувалася б окремо. Завдяки цьому могли б зберегти колектив і продовжувати роботу на рівні експериментів. Але працюємо в освітній установі, тому, не вигравши конкурс, не можемо платити зарплату двом учасницям нашого колективу і вони змушені зараз влаштовуватись на іншу роботу.

«Частину досліджень проводимо власним коштом»

— Зауважу, що ми неодноразово за власні гроші оплачували проведення деяких дослідницьких робіт на приладах, яких немає у нас в університеті, але є в інших наукових закладах, — додає Алла Дяченко. — Тут буде доречно коротко розповісти про один американський науковий проєкт, який було виконано в Україні і я брала в ньому участь. Перед нами поставили завдання створити екологічно безпечні антикорозійні покриття. В США мали запровадити жорсткіші, ніж раніше, вимоги для цих речовин, тому американській компанії треба було створити нові, безпечні для довкілля покриття. Задля цього вона завезла в Україну новітнє обладнання, необхідні реагенти і витратні матеріали, оплачувала працю наших науковців. Ми синтезували і випробували сотні хімічних сполук, щоб віднайти декілька найоптимальніших. На це було витрачено сотні тисяч доларів. А ми зараз не можемо добитися значно меншої суми на значно глобальніший проєкт.

— Сподіваємося, що на нашу розробку звернуть увагу власники і менеджери металургійних підприємств України, адже вони мають нагальну необхідність реконструювати свої технології так, щоб до 2030 року виробляти продукцію, яка відповідає жорстким екологічним нормам, — каже Олена Іщенко. — Якщо вони цього не зроблять, то не «зелений» метал буде оподатковуватись в країнах Європейського союзу додатковим митом. Це важливо, бо українські металурги значну частину своєї продукції експортують. До речі, багато металургійних заводів в нашій країні перейшли на замкнутий цикл споживання води, значно зменшили викиди СО2. Наша наукова розробка дасть їм можливість взагалі не забруднювати атмосферу і добре почуватися на ринку ЄС.

— Вашу розробку вже можна починати впроваджувати в виробництво?

— Для повноцінного впровадження у промисловий процес необхідно залучати кваліфікованих інженерів та технологів, які допоможуть адаптувати нашу розробку до промислових умов, — відповідає Олена Іщенко. — І ще одна дуже важлива річ: ми могли б створити каталізатори для отримання метанолу (це спирт). В Україні його взагалі не виробляють, тож поки що доводиться купувати за кордоном.

«Жінка нахилилась, щоб підняти олівець, і в цей момент стався вибух»

— Через те, що ви не отримали грант на вдосконалення каталізаторів, будете змушені призупинити роботу над технологією отримання штучного газу метану?

— Ні, все одно продовжимо в межах наших можливостей. Працюємо фактично на голому ентузіазмі (посміхається). Знаєте, коли багато років тому я писала кандидатську дисертацію, приходила в університет зранку в понеділок і поверталася додому лише в суботу увечері. Протягом тижня забігала до своєї оселі хіба що на одну-дві години, щоб прийняти душ. Тоді я була молода, тож вистачало сил. А зараз напружена викладацька робота, плюс наукова, за яку майже нічого не отримую. Тоді, в молодості, я змогла так багато приділяти часу науці завдяки підтримці батьків і чоловіку. Ми з ним знайомі ще з першого класу школи. Маємо двох дітей — сина й дочку.

— Як ви отримуєте другий компонент для виробництва метану — водень?

За допомогою електролізу води. В спеціальній установці електричний струм розділяє воду на кисень і водень. Тут слід зауважити, що цей газ дуже агресивний. Він швидко роз’їдає будь-які метали, окрім алюмінію. Тому, скажімо, металеві балони для водню дозволяється використати лише чотири рази, а потім їх відправляють на металобрухт.

Принагідно розповім показову історію. В 1982 ро­ці, коли я була аспіранткою, частину своєї наукової роботи проводила в одному з інститутів Києва. Там працювала єдина на весь заклад система постачання водню. Зранку по команді її продували, щоб уникнути утворення гримучої суміші. Після продувки я набирала з системи в пробірку трохи водню і відходила в протилежний кут кімнати. Там запалювала пробу. По звуку визначала, є в трубі гримуча суміш чи ні. Якщо нема, запалювала водень, який надходив з системи.

Коли мені проводили інструктаж, розповіли таку історію. Один співробітник проігнорував цю безпекову процедуру: зразу запалив водень з системи — і стався вибух. Поверхом нижче за мить до цього жінка впустила олівець на підлогу і нахилилася, щоб підняти. Це її й врятувало — вибухом вирвало шматок труби, він пролетів по кімнаті, вибив вікно, зупинився лише, коли влучив в паркан інституту. Тож з воднем треба бути вкрай обережним. Тому в нашій майбутній установці будемо виробляти його шляхом електролізу води і зразу ж використовувати для отримання штучного метану.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Чекаємо на реакцію диктатора? Лавров несподівано порівняв Путіна із віслюком (відео)

четвер, 16 травень 2024, 13:40

Міністр закордонних справ країни-агресорки Сергій Лавров, відповідаючи на питання журналістів щодо поїздки диктатора Володимир Путіна до Китаю, порівняв останнього із віслюком, а російську делегацію назвав – «ввічливими людьми». Про це пишуть росЗМІ, п...

У супроводі двох поліцейських: Влад Яма здивував несподіваною заявою про своє "повернення" (фото)

четвер, 16 травень 2024, 13:28

Танцівник і хореограф Влад Яма, який від початку повномасштабної війни виїхав до США і більше не повертався в Україну, здивував несподіваною заявою про своє «повернення». Він опублікував у сторіс в Instagram знімок, на якому зображений біля поліцейсько...