Міжнародній волонтерській спільноті InformNapalm 7 років! Долучайтеся та підтримуйте полум’я!

На початку 2021 року міжнародній волонтерській спільноті InformNapalm виповнюється 7 років

На початку 2021 року міжнародній волонтерській спільноті InformNapalm виповнюється 7 років. Спільнота заснована у березні 2014 підчас збройної агресії Росії проти України у Криму. На даний час на волонтерських засадах у спільноту InformNapalm входять люди з 20 країн світу, які проводять OSINT-дослідження, перекладають та поширюють публікації іноземними мовами, ведуть важливу медійну, дипломатичну і просвітницьку роботу.


Засновником спільноти і головним редактором сайту InformNapalm.org є вимушений переселенець з Криму Роман Бурко. Співзасновником спільноти та автором багатьох OSINT-досліджень є колишній військовий з Грузії Іраклій Комахідзе.

Деякі учасники спільноти, які постійно живуть в Україні, крім волонтерської діяльності в команді також у певний період війни брали активну участь у захисті України у бойових діях на Донбасі. Частина волонтерів – це вимушені переселенці з Криму і Донбасу. У кожного з волонтерів є своя умовна спеціалізація в спільноті InformNapalm:

проведення OSINT-розслідувань;

  • аналіз масивів даних та перевірка інформації;
  • технічний захист та збір інформації;
  • написання статей і репортажів;
  • графічний або відео дизайн;
  • переклад публікацій на іноземні мови;
  • поширення даних і стратегічні коммунікації.

Всі розслідування спільноти розміщуються за вільною ліцензією Creative Commons BY 4.0 і можуть безперешкодно копіюватися і розповсюджуватися за умови активного посилання на джерело досліджень.

Місія спільноти InformNapalm

Збір доказів та інформування світового співтовариства про реальну роль Росії в гібридних конфліктах та спецопераціях. Розкриття фактів про російське військове вторгнення в Україну. Викриття учасників агресії проти Грузії. Збір матеріалів про операції РФ в країнах Східної та Центральної Європи, і на Близькому Сході.

Головні цілі спільноти

  • Ідентифікація російських військовослужбовців. Виявлення осіб, які беруть участь в гібридних війнах, які РФ веде на території інших країн. Факти із зазначенням їх військових звань і підрозділів;
  • Розкриття фактів нелегального експорту зброї та військової техніки з Росії в зони конфліктів;
  • Збір доказів, що підтверджують участь російських державних чиновників у війні в Україні або в плануванні підривних операцій і ведення воєн в інших країнах;
  • Аналіз і прогнозування військово-політичної ситуації в Центральній і Східній Європі. Аналіз ситуації на Близькому Сході;
  • Розвінчання брехні російської пропаганди;
  • Викриття чутливої для агресора інформації, яка змушує його змінювати свої агресивні оперативно-тактичні або стратегічні плани, нести значні фінансові витрати.

Як спільнота збирає і отримує важливі дані?

Основний метод збору інформації – це розвідка відкритих джерел – OSINT (Open Source Intelligence). Ми також отримуємо деяку інформацію від інсайдерів з окупованих територій (HUMINT, Human Intelligence) та хактивістів Українського Кіберальянсу (Ukrainian Cyber Alliance, UCA).

При цьому спільнота InformNapalm не бере участі у зламах комп’ютерних систем, а займається виключно аналізом та публікує чутливу інформацію, а будь-які дані, які отримані від хактивістів, проходять ретельну перевірку на основі альтернативних джерел.

Досягнення спільноти InformNapalm

  • Ми провели більше 1800 унікальних досліджень і перевели їх на десятки мов світу. Створили 30 мовних версій сайту із різним ступенем активності. Найактивніші серед них: українська, англійська, російська, чеська, болгарська, німецька, іспанська, білоруська, французська, польська мовні версії.
  • Створили найбільшу онлайн-базу даних, яка викриває приховані факти військової агресії РФ проти України. Містить дані про більш ніж 2600 кадрових російських військових зі складу 99 військових частин РФ, які брали участь у агресії проти України. Також містить дані про ідентифікацію 50 зразків важкої зброї та спеціальної техніки, яка належить армії РФ і була помічена на Донбасі.
  • Волонтери InformNapalm зібрали та опублікували дані 116 офіцерів ПКС РФ – пілотів та штурманів російської авіагрупи в Сирії, яка неодноразово наносила ракетні та бомбові удари, за результатами яких загинули тисячі мирних мешканців. Публікація даних членів екіпажів ПКС РФ викликала істерику в російських ЗМІ, вони називали її “витоком секретної інформації”. Разом з цим російське МЗС по своїм дипломатичним каналам також намагалось шантажувати країни, в яких були розміщенні сервери з хостингом дзеркал сайту InformNapalm.org, вимагаючи закрити сайт, проте, ці спроби зазнали невдачі.
  • Волонтери InformNapalm провели ідентифікацію осіб, які могли брати участь в катастрофі рейсу MH17 над окупованих Донбасом. Наша інформація неодноразово використовувалася у звітах дослідників Bellingcat та інших міжнародних організацій.
  • Опублікували ексклюзивний аналіз і дампи електронної пошти приймальні помічника президента РФ Владислава Суркова, відомий як SurkovLeaks. Дампи скриньок отримали ексклюзивно від Українського Кіберальянсу. Справжність електронних листів після наших публікацій також підтвердили кілька авторитетних організацій, в тому числі Atlantic Council DFR Lab.
    На ці дані посилалась Міжнародна спільна слідча група (JIT), яка проводить розслідування катастрофи рейсу МН17 на Донбасі. Ці матеріали стали основою звіту «The Surkov Leaks: внутрішня кухня російської гібридної війни проти України», який опублікував в 2019 році британський Королівський Об’єднаний інститут оборонних досліджень (Royal United Services Institute).
  • Результати розслідувань InformNapalm неодноразово були представлені офіційними українськими делегаціями на засіданнях Парламентської асамблеї Ради Європи, НАТО і ОБСЄ.
  • Матеріали InformNapalm долучені до позову України проти Росії в Європейському суді з прав людини.
  • Матеріали InformNapalm також увійшли до серії книг та досліджень українських і закордонних фахівців, серед яких “Донбас у вогні“, “Крим за завісою“, “Putinin trollit: tositarinoita Venäjän infosodan rintamilta” та інших.

Постскриптум

«Не золото, як всі думають, а хороші солдати – пружина війни, бо за золото не завжди знайдеш хороших солдат, а хороші солдати завжди дістануть золото», – цей вислів італійського мислителя, філософа й письменника Нікколо Макіавеллі дуже точно змальовує суть роботи міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm. Розвідники й перекладачі команди на самому ентузіазмі збудували систему ефективної інформаційної боротьби, якій можуть позаздрити державні структури, що мають значне фінансування й повноваження. Вже 6 років InformNapalm посвятив інформаційному випаленню агресора – випаленню фактами й чітко структурованою інформацією. Наша команда схожа на рій бджіл, що наполегливо трудиться для наближення спільної перемоги.



Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Продюсер Полякової висловився про нову пісню Каменських, яку захейтили в Україні, і оцінив шанси співачки на успіх за кордоном

середа, 24 квітень 2024, 13:05

Продюсер Олі Полякової, музичний експерт і керівник компанії Secret Service EA Михайло Ясинський в ефірі зі Славою Дьоміним висловився про нову пісню Насті Каменських, яку захейтили в Мережі, і оцінив її шанси на успіх за кордоном, передають Патріоти У...

Замість сина - футляр від ордена: Як у Барнаулі "подякували" матері ліквідованого окупанта (фото)

середа, 24 квітень 2024, 11:59

В російському Барнаулі матері загиблого росіянина вручили футляр без ордена. У військоматі заявили, що орден був вручений під час поховання, якого не могло бути через відсутність тіла. Про це пишуть в російських соцмережах, передають Патріоти України. ...