Модернізація була таємною: США надіслали Україні HIMARS із обмеженою дальністю ударів, щоб не вражати територію РФ? - WSJ

Сполучені Штати Америки таємно модифікували передані Україні пускові установки HIMARS таким чином, щоб вони не могли бути використані для запуску ракет великої дальності по території Росії – так Вашингтон намагався уникнути ескалації війни. Про це, пише газета The Wall Street Journal, з котрою на умовах анонімності поділилися американські посадовці.

Співрозмовники видання стверджують, що Пентагон модифікував пускові установки HIMARS таким чином, щоб вони не могли стріляти ракетами великої дальності, зокрема ATACMS, які мають дальність польоту майже 300 кілометрів.

Стверджується, що під час домовленостей про передання HIMARS президент Володимир Зеленський особисто пообіцяв США, що вони не будуть використовуватися для нанесення ударів по цілях на російській території.

Крім того, адміністрація Джо Байдена постійно наголошувала на ризиках надання Києву далекобійної зброї. Українська сторона стверджує, що таке озброєння потрібне для уражання складів російських сил, розташованих у глибокому тилу на окупованій території.

Натомість у Вашингтоні побоюються, що направлені ними системи можуть бути використані для ударів по цілях на території Росії, що призведе до ескалації війни. З цих міркувань зокрема Україна так і не отримала ATACMS, а також безпілотники MQ-1C Gray Eagle.

Водночас у США визнають, що Україна досі виконувала зобов'язання не використовувати американську зброю для ударів по російській території. За словами українських посадовців, це свідчить про те, що Києву можна довіряти зброю більшої дальності.

Дискусія про постачання далекобійної зброї у США активізувалася на тлі постійних обстрілів Росією української енергетичної інфраструктури. Деякі американські посадовці вважають, що далекобійна зброя могла б допомогти Києву попереджати більше ударів, оскільки постачання засобів протиповітряної та протиракетної оборони не настільки швидке.

Станом на зараз Україна отримала 20 пускових установок HIMARS і великий запас ракет із супутниковим наведенням з дальністю польоту майже 80 кілометрів. Ці ракети українські військові ефективно застосовують для нанесення ударів по російських складах боєприпасів, об'єктах матеріально-технічного забезпечення та командних центрах на окупованій території.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Російські ракети будуть повертатися в РФ": Астролог поділився прогнозом щодо появи в ЗСУ новітньої зброї

четвер, 18 квітень 2024, 12:41

Астролог Володимир Бадиян назвав ознаки закінчення війни в Україні. Він зазначив, що наша держава може отримати від партнерів настільки технологічну зброю, що російські ракети розвертатимуться на Росію. Про це він сказав у ютуб-каналі "Астрофеномен", п...

Народні прикмети на 18 квітня. Кузьма городник обіцяє багатий врожай, тим хто дослухається до порад

четвер, 18 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 18 квітня за новим стилем вшановує пам'ять учня Григорія Декаполіта преподобного Іоанна і єпископа Кузьми Халкідонського. За старим стилем у свято сьогодні згадують мучеників Агафопода і Феодула. . Наші пращури в свято 18 кв...