Муніципальна варта: Що за патрулі з бойовиками хоче Зеленський на Донбасі, - журналіст

Попри очевидну нереалістичність, назвати ідею Зеленського абсолютно некорисною все-таки не можна. Бо вона доволі точно демонструє перспективи реінтеграції Донбасу в Україну на умовах "формули Штайнмаєра".

"Химерні й часами протилежні повідомлення про те, що буде обговорюватися на паризькому самміті нормандської четвірки, продовжують заповнювати новинарні стрічки. Попри те, що все, здавалося б, вже цілком зрозуміло", - пише оглядач Тарас Паньо у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Прес-секретар російського президента Дмітрій Пєсков, який ще два дні тому закликав "почекати на результати" самміту і "не випереджати події", учора ввечері дав відбій всім можливим сподіванням. "Очевидно, що угоди (на самміті – ред.) не буде, і ніхто не очікує ніякої угоди. Це було б завищеними очікуваннями, від чого ми, до речі, дуже енергійно застерігаємо", - сказав він.

За декілька днів до того очільник українського МЗС Вадим Пристайко теж заявляв, що запланований фінальний документ самміту зберігається в незмінному вигляді іще з вересня, і нічого революційного в ньому як не було, так і не з'явилося. Ні, звичайно, наш міністр закордонних справ нерідко міняє свою думку – досить згадати, що три дні тому гіпотетичне внесення змін до Конституції України задля залагодження конфлікту на Донбасі було для нього "за червоною смугою", а вже учора ввечері в своїх заявах він цю "смугу" рішуче перейшов, заявивши, що "таким було рішення попередньої влади". Але узгоджений документ – це є узгоджений документ, і на зустрічах рівня "нормандської четвірки" радикальна дипломатична імпровізація, здається, не передбачена програмою.

Втім, все це не заважає чисельним чуткам про ймовірні "зради та перемоги" на нормандському самміті розмножуватися з дивовижною швидкістю. Поживу для цих чуток охоче дають всі причетні до процесу. І не встигло стихнути обговорення вчорашніх прозорих натяків президентського радника Єрмака на ймовірне будівництво "справжньої стіни" довкола Донбасу, як до розважального шоу "Що буде на самміті" підключився чинний президент України.

Зокрема, зустрічаючись зі студентами, побитими "Беркутом" під час першого великого конфлікту на Майдані, глава держави повідомив, що планує запропонувати під час "нормандської" зустрічі в Парижі ідею створення в ОРДЛО нової правоохоронної структури - "муніципальної варти". До складу якої входитимуть у рівних пропорціях українські нацгвардійці, представники ОБСЄ та представники ОРДЛО. Яких, щоправда, вибиратимуть із тих, хто "не стріляв і не вбивав" - себто, не брав участі в бойових діях.

Подробиці ідеї президент не озвучив, тому ні ексстуденти, ні решта світу так і не довідалися, чи ця "троїста варта" складатиметься зі змішаних патрулів, де будуть представники "наших, ваших і їхніх", чи пропорція стосуватиметься тільки рівня якихось більших підрозділів.

Що, втім, не так вже й важливо. Оскільки абсолютно зрозуміло, що реалізувати цю ідею на практиці, м’яко кажучи, не зовсім реально. Починаючи від того, що ані "представники ОРДЛО", ані їхні московські куратори ніколи не погодяться а легітимний захід української Нацгвардії на окуповані території. Продовжуючи тим, що за "єдиною правоохоронною структурою", яка складатиметься з вороже налаштованих службовців, потрібно буде не менше нагляду, ніж за вулицями Донецька. Не кажучи вже про те, що ОБСЄ, яке за всі роки конфлікту довело кількість спостерігачів до восьми сотень, однозначно не зможе впродовж кількох місяців збільшити цю цифру, скажімо, п’ятикратно.

Втім, попри очевидну нереалістичність, назвати ідею Зеленського абсолютно некорисною все-таки не можна. Бо, насправді, вона доволі точно демонструє перспективи реінтеграції Донбасу в Україну на умовах "формули Штайнмаєра". Реінтеграції, якої не хоче помітна частина мешканців "республік", до якої І здійснювати яку доведеться під наглядом міжнародних організації – які навряд чи будуть в стані забезпечити цей нагляд.

І біда, здається, не в тому, що вигадані Зеленським "троїсті патрулі" навряд чи карбуватимуть крок по донецькій бруківці. Біда в тому, що при сьогоднішній політичній ситуації в Україні, анклавах сепаратистів та в світі загалом, Україна з Донбасом, реінтегрованим за наявними сценаріями, сама нагадуватиме такий "троїстий патруль". В якому двоє патрульних не довіряють, а то й ненавидять один одного, а третій до них все ніяк не приєднається через брак фінансування і нельотну погоду над Лондоном чи Берліном".

Джерело: Depo.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...