"Ми - країна неляканих манкуртів і яничар. І герб наш - граблі, оздоблені калиною", - Юрій Винничук

Ніхто у Польщі гімн не редагує, бо він омитий кров'ю мільйонів, але деяким українцям чомусь дуже кортить "модернізувати" свій.

Юрій Винничук. Фото: Твоє місто.

"Всі на світі гімни прості, як двері, і до біса примітивні. Це далеко не висока поезія. Франкове "Не пора, не пора" не рівня "Зів'ялому листю", а Шевченків "Заповіт" не рівня "Кавказу". Але саме ці пісні стали своєрідними гімнами", - пише письменник Юрій Винничук у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"Наш державний гімн теж не вирізняється високою поетичністю. Як і будь-який інший. Він простий, як Отченаш. Молитва теж проста. Чи можна висловлювати претензії до молитви? Спробувати її покращити? Ну, наприклад, не "дай нам хліб насущний", а "дай нам крім хліба ковбасу, вино і хамон".

На щастя, покращувати молитву ніхто не збирається. А ось гімн – запросто. Так усілякі дацюки й пишуть – морально застарілий. Але зі словами нашого гімну вмирали герої. Вмирали під Крутами, під Базаром, в криївках УПА, стріляючи собі в скроні, під час повстання в Кінгірі й Норильську, співали його під час оборони Донецького аеропорту.

Цей гімн омитий кров'ю мільйонів. А тепер, коли вирішено запровадити спів гімну в школах, як то прийнято в багатьох країнах, усілякі малороси починають вибухати гнівом. А декому й слова не подобаються. Мовляв, застаріли.

Ні. Це у вас мізки застаріли.

Ось польський гімн.

Jeszcze Polska nie zginęła,

Kiedy my żyjemy.

Co nam obca przemoc wzięła,

Szablą odbierzemy.

Marsz, marsz, Dąbrowski,

Z ziemi włoskiej do Polski.

Za twoim przewodem

Złączym się z narodem.

Від нього теж не віє свіжістю. Генерал Ян Домбровський (1755 – 1818) жив давно. Безліч поляків не мають зеленого поняття, про які "італійські землі" мова. А там далі ще й про Стефана Чарнецького (1599 – 1655) і загадкову Басю. Запитайте в пересічного поляка, хто та Бася. Більшість не відповість. Бо навіть історики сперечаються про її персону.

Але ніхто у Польщі гімн не редагує. Бо і він омитий кров'ю мільйонів. Наша нація хвора. Будь-яка спроба щеплення здорового патріотизму наштовхується на ліберальні перепони, космополітизм і "у нас многанациАНАЛЬНАЯ страна". Насправді ми країна неляканих манкуртів і яничар. І герб наш – граблі оздоблені калиною".

Джерело: Збруч
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...