На чужині не солодко: На що скаржаться українські біженці в Європі

Українці розповідають, що їм незвично в Європі. В Європі бюрократія і ніякого paperless. На кожне слово – папірець. А іншим це якраз зручно.

Через війну в Україні до Європи вимушено переїхали понад 6,5 мільйона українців, багато з яких вперше у житті опинилися в інших країнах. Попри безмежну вдячність європейцям за прихисток та підтримку, чимало громадян нашої країни починають розчаровуватися в реаліях Євросоюзу та сумувати за домом, адже там краще, передають Патріоти України.

"Чого бракує українцям? Багато хто не скаржиться, а лише сумує за тим, що залишилось в Україні, деякі кажуть, що їм бракує української мови", – пише ВВС News Україна. Втім, найбільшим болем виявилася європейська бюрократія та годинні черги за документами.

"У Польщі, щоб отримати ідентифікаційний код, який дозволяє без обмежень користуватися тими ж послугами, що і місцеві, навіть на початку квітня українці могли стояти у черзі весь день. У Варшаві та інших великих містах вони займали чергу під офісами за декілька годин до відкриття, а часом і вночі, але перед ними вже були люди", – поділилася журналістка Ілона Громлюк.

В Іспанії, до прикладу, черги ще більші, а в Ірландії, щоб отримати соціальні виплати, потрібно відкрити банківський рахунок, чекати три тижні та зібрати низку документів.

Українці також скаржаться на ціни на продукти, відсутність звичних товарів у магазинах та незвичний смак їжі. Окрім цього, багатьом важко пристосуватися до графіків роботи супермаркетів, які переважно закриваються о 20:00, а в неділю зовсім не працюють.

"Ярослава Шеремета, яка живе у Німеччині, український борщ приготувати просто не може. Друзі, за її словами, кажуть те саме. "Що туди не кинь – все одно він буде солодкий. Смак не той, що у нас", – пише журналістка.

Ще одним болем вимушених мігрантів впевнено можна назвати довжелезні черги до лікарів. Найменше нарікань на Польщу, де до потрібного спеціаліста можна потрапити швидко, а от, наприклад, на плановий огляд у профільного лікаря в Франції потрібно записуватися за декілька місяців.

Своєю чергою шеф-редактор theБабель Катерина Коберник на своїй сторінці в Facebook також розповіла про незручності бюрократизованої Європи.

"Ви знали, що у Франції до цього часу виписують чеки? Так, папірці, де звичайною ручкою пишуть суму оплати, а потім в банк за грошима. А ще в Європі бюрократія і ніякого paperless. На кожне слово – папірець, тому вдома у багатьох є принтери", – вказала вона.

Водночас, за її словами, в Європі дуже багато хороших людей, які переймаються бідою українців та готові допомогти будь-чим.

"Вони переймаються бідою народу, батьківщину якого не можуть часто знайти на карті. Надають безкоштовні послуги, віддають гроші, просто підходять і підтримують. Авто нашого знайомого у Франції завішане українськими прапорцями, а сам він носить жовто-блакитну стрічку", – додала Коберник.

У коментарях до допису люди ділилися своїми історіями та спостереженнями. "В Німеччині всі з державними органами листуються через стару і добру пошту. Про електронні листи чули, але скоріше вам надішлють запит поштою, ніж дадуть відповідь на емейл. Банківську картку треба чекати від 10 до 40 днів з моменту відкриття рахунку. Її надсилають поштою. Пін-код до неї теж приходить поштою. А ще на день народження вони спочатку їдять торт, а потім вечеряють", – написала журналістка Олена Мельник.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 26 квітня. Який птах принесе щастя на рік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 26 квітня за новим стилем вшановує єпископа Василя Амасійського і праведної діви Глафіри. За старим стилем сьогодні вшановують мученицю Фомаїду Єгипетську. Наші предки 26 квітня починали сіяти квасолю і горох. Перед посівними...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....