На нас чекає етап збільшення допомоги? Навіщо Блінкен приїжджав до Києва і чого США чекають від України, - військовий експерт

"Задум приїзду Ентоні Блінкена до Києва був, напевно, таким. Наразі США перебувають на етапі збільшення допомоги Україні. Водночас вони входять у період виборів. І президенту США Джо Байдену треба щось відповідати своїм опонентам. Так, він проголосив, що допомога Україні збільшуватиметься і в обсягах, і в темпах, але опоненти закидають Байдену, мовляв, а чи готова до цього Україна? Чи здобуде Україна перемогу? Виникає дуже багато питань, і зрозуміло, звідки у цих питань ростуть ноги — поставити під сумнів доцільність такої допомоги США", - пише директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський у своєму блозі, передають Патріоти України.

"Отож, для того, щоб дати відсіч своїм опонентам, Байден від України отримав відповідь. Чіткий: Україна здаватися не збирається. Україна збирається нарощувати темпи контрнаступу. Україні для цього потрібні певні обсяги озброєнь (яких саме — там цілий список був представлений).

І міністр оборони Олексій Рєзніков, і голова РНБО Олексій Данилов та президент України Володимир Зеленський на форумі YES 9 вересня заявили: варіантів «на 24 лютого» вже не існує. Станом на 1 грудня 1991 року. Повна деокупація України з Донбасом та Кримом включно.

Крім цього, у політичному та технічному сенсі триває дуже непростий формат Рамштайн. Гадаю, міністр оборони Олексій Резніков 8 вересня виголосив там приблизно таку саму відповідь. Якщо у когось із наших європейських партнерів були сумніви щодо цього.

Ба більше, в рамках цього засідання в Рамштайні та загального процесу надання допомоги Україні незабаром відбудеться зустріч директорів із озброєння країн НАТО. І ось там ця відповідь теж потрібна. Тобто на цю зустріч треба з чимось виходити. Наскільки буде готова промисловість європейських партнерів та США та яким чином вона має орієнтуватися на допомогу Україні, у яких обсягах. Чи піде Україна до кінця чи не піде? Доколи вона готова йти? Ось ця відповідь отримана.

Ну і в рамках більш довгострокових планів, які будують і ЄС, і НАТО, і США щодо надання довгострокової допомоги Україні, ось ця відповідь теж дуже важлива. Якщо у когось були сумніви щодо України (і небезпідставно, враховуючи історичну схильність України змінювати свої рішення), то на даному етапі це рішення не змінюватиметься.

І наші західні партнери щодо цього отримали чітку відповідь. Як на мене, відлік ленд-лізу вже піде не від 9 травня (коли був затверджений відповідний закон), а саме з дати такої відповіді. Після цього жодні відмовки на тему того, що, мовляв, у нас є сумніви щодо рішучості України, вже не прийматимуться.

Ось у цьому я бачу основну роль приїзду Блінкена до Києва 8 вересня. І Олексій Рєзніков, і президент України Володимир Зеленський на форумі YES 9 вересня заявили, що варіантів «на 24 лютого» вже не існує. Тільки станом на 1 грудня 1991 року. Повна деокупація України з Донбасом та Кримом включно. Тобто Блінкен отримав вичерпну та чітку відповідь.

У цьому контексті стаття головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та першого заступника голови Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки Михайла Забродського має скоріше мобілізаційний характер — як для українського суспільства, так і для наших західних партнерів. Адже нашим супротивником є не хтось, а РФ. Щоправда, не друга армія світу, але все ж таки країна з досить сильною економікою та великою кількістю населення, яке можна використовувати як гарматне м’ясо.

Саме тому у статті було виставлено горизонти — з переходом війни на 2023 рік. У матеріалі надається оцінка співвідношення суто військових потенціалів, а не прогноз розвитку динаміки війни. У статті не враховано політичного аспекту — деструктивних процесів у самій РФ. А вони можуть вплинути на перебіг усіх військових дій. Певен, треба чекати на сюрпризи із самої Росії. Там уже розпочалися процеси і всередині верхівки, і всього російського суспільства, — грубо кажучи, вже майже відкрито підкоп під Путіна. Як це все разом оформиться і який кумулятивний ефект матиме результат і динаміка війни? Ось це ми згодом побачимо".

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...