На роскопках у російському Новгороді знайшли скарб часів Івана Грозного

У флязі було більше тисячі срібних монет.

Скарб зі срібними монетами був знайдений при розкопках Софійській набережній в Великому Новгороді в РФ. Всього в керамічної флязі-порохівниці виявилося 1716 монет. Найбільш пізні з них викарбувані на новгородському грошовому дворі в 1611—1617 роках, повідомляє прес-служба інституту археології РАН, передають Патріоти України.

«Скарби — не найбільш часта знахідка в Новгороді. За майже 90 років археологічного вивчення Новгорода під час розкопок знайдено близько 10 скарбів різних епох, але скарб з монетами XVI-XVII століть виявлений вперше. Скарб, витягнутий археологами з культурного шару на Софійській набережній», — сказав заступник директора ІА РАН, доктор історичних наук Петро Гайдуков.

Побіжний перегляд декількох десятків монет показав, що скарб складається переважно з копійок і грошей Івана Васильовича Грозного. Помітну частку в ньому становлять також гроші Бориса Федоровича Годунова і Василя Івановича Шуйського. Найбільш пізніми монетами в скарбі виявилися копійки, карбовані шведами в окупованому Новгороді на початку XVII століття — саме це дозволило визначити, коли був захований скарб.

Шведські війська зайняли Новгород в 1611 році. Колишні союзники, що прийшли на допомогу Московської держави у війні з Річчю Посполитою, стали ворогами після того, як не отримали обіцяну винагороду, а московські бояри обрали царем польського королевича Владислава.

У липні генерал Якоб Делагард приступив до облоги Новгорода, під час якої почалася пожежа. Після взяття міста було підписано угоду, за якою городяни переходили під заступництво шведської корони.

Скарб був закопаний під дерев’яною підлогою в будівлі. Монети були поміщені в мішечок з льону, який разом з прикрасами був поміщений в невеликий керамічний горщик.

«Всього було вісім високоякісних шийних кілець, які надзвичайно добре збереглися, незважаючи на те, що вони були виготовлені майже тисячу років тому», — розповіла археолог Марія Лингстрем.

Крім шийних кілець, в керамічному горщику були виявлені два нарукавних кільця, одне звичайне кільце, дві перлини і 12 монетних підвісок (монет, що використовуються в якості прикрас). Чому жителі вирішили заховати деякі зі своїх найцінніших предметів і закопати їх у землю, на даний момент неясно, але існує кілька теорій.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Оце уявлення Кулеби еталонної українки? У соцмережах захейтили створений МЗС цифровий аватар Вікторію за типово негроїдні риси

четвер, 2 травень 2024, 0:55

Модель, що слугувала прототипом аватара обурена расистськими, як на її думку, випадами. Критики ж творіння МЗС обурені, що державне відомство геть відкинуло красу притаманну співвітчизницям, згідно загальноприйнятій самоідентифікації. Соцмережами прон...