На Shahed-136 стоїть двигун на краденій технології, рашисти туди ще й "не той" бензин заливають, а заявлена вартість "літаючого мопеда" може виявитись суттєво заниженою

Видання Defense Express, із посиланням на свої джерела повідомляє, що в руки українських спеціалістів потрапив як мінімум один вцілілий рашистський Shahed-136, отриманий від Ірану. Цей дрон-камікадзе був виявлений після одного із нещодавніх нальотів, причиною падіння стали технічні неполадки, після удару об землю БЧ цього "літаючого мопеда" не спрацювала, і це дало змогу вітчизняним фахівцям детальніше вивчити будову саме цього екземпляру.

Із попередніх даних, які нам стали відомі, цей рашистський дрон-камікадзе втратив керованість та упав через проблеми із двигуном. А в свою чергу, проблеми із силовою установкою виникли по причині того, що рашисти туди залили некондиційне пальне, через що двигун "в незручний момент" просто "забархлив".

Вцілілий Shahed-136, що потрапив в руки українським спеціалістам, весна 2023 року

Особливо цікавими такі дані стануть, якщо співставити їх із тим, що буквально учора опублікувала британська дослідницька група Conflict Armament Research (CAR). Експерти цієї організації стверджують, що їм нарешті вдалось прослідкувати походження силових установок до Shahed-136, і виявилось, що там стоять саме двигуни іранського виробництва MD-550, що виготовляються на потужностях іранської компанії Mado. Такі силові установки використовувались для дронів-камікадзе не тільки під час ударів по інфраструктурі України в 2022-2023 роках, але й також під нальотів на об’єкти в Саудівській Аравії у 2019 році.

В свою чергу, для виготовлення MD-550 іранці по суті вкрали технологію виробництва німецьких авіаційних двигунів Limbach Flugmotoren L-550, крадіжка відбулась в 2006 році, і по суті іранський MD-550 є контрафактною копією німецького L-550.

Двигун MD-550 з іранського Shahed-136, який дослідили вітчизняні фахівці, весна 2023 року

Але якщо ми далі звернемо увагу на особливості німецького двигуна L-550, з якого іранці вкрали технології для виготовлення MD-550, то побачимо ось що.

Німецький L-550 – це чотириціліндровий двотактний авіаційний двигун, що працює на авіаційному бензині, і який навмисно створювався ще наприкінці 1980-х років для масового виробництва та масованого застосування або на надлегких літаках, або ж на безпілотниках. Німецький L-550 є насправді найкращим у своєму роді, але взамін вимагає дуже ретельного обслуговування. І навряд чи іранці змогли зробити свій MD-550 хоча б частково примітивнішим.

Якщо виходити із того, що двигун L-550 на світовому ринку, за даними з відкритих джерел, коштує від 12 до 17 тисяч доларів за одиницю, навряд чи його іранська "копія" MD-550 коштуватиме дешевше, бодай через ті "накладні витрати", що неодмінно виникають за будь-якого санкційного режиму.

На цьому тлі можна як мінімум поставити під сумнів твердження про те, що Shahed-136 може коштувати всього лише 20 тисяч доларів. Хоча б тому, що в такому разі "левову частку" його вартості "з’їдатиме" двигун, хоча це як мінімум нелогічно.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Не можемо відкрити вікна, задихаємося": В окупованому Маріуполі назріває екологічне лихо

субота, 20 квітень 2024, 19:16

Регулярні пориви каналізаційних стоків стали гострою проблемою в окупованому Маріуполі. Стічні води підтоплюють будинки містян, що з настанням тепла робить перебування у них нестерпним та загрожує розповсюдженням інфекцій. Про це повідомили у Маріуполь...

Сухопутні війська ЗСУ під Авдіївкою атакували групу спецпризначенців РФ разом із снайпером (відео)

субота, 20 квітень 2024, 18:53

Сили оборони України атакували дроном групу російських спецпризначенців у районі села Бердичі Донецької області. Відповідне відео 20 квітня опублікували в Telegram Сухопутних військ ЗСУ, передають Патріоти України. Зазначають, що українські військові п...