На третій день війни Генштаб ЗСУ розглядав можливість відведення військ на правий берег Дніпра, - генерал Муженко

На третій день повномасштабної війни РФ проти України — 27 лютого 2022 року — Генштаб ЗСУ розглядав можливість відведення військ на правий берег Дніпра. Про це розповів ексначальник Генштабу — головнокомандувач ЗСУ у 2014−2019 роках, а нині науковий співробітник науково-дослідного інституту ЗСУ генерал Віктор Муженко в інтерв'ю, передають Патріоти України.

За його словами у Генштабі тоді розглядали різні пропозиції: які здійснити маневри, де посилити якесь угруповання, а звідки позбирати на інші ділянки, де знайти сили й засоби, щоб прикрити Київський та Чернігівський напрямки.

«Коли я почув пропозицію, що нам всім потрібно відійти на правий берег Дніпра (це було запропоновано на пункті управління — не в приватній розмові, а в присутності військовослужбовців, які там знаходились), а лівий залишити, зі мною ледве правець не стався. Як так — ми на третій-п'ятий день війни вже передбачаємо такий відхід? Це те, чого добивається Путін. Які були б наслідки, якби ми спробували відвести війська? Взагалі важко навіть спрогнозувати», — каже Муженко.

Він зазначає, що на той момент не було повністю готових рішень. «Деякі й не могли бути готові. А якісь основні заготовки мали б бути. Тим більше, що на початку лютого пройшли навчання Заметіль-2022, які дали свій позитив. Але не такий, як би хотілося. Однак, слава Богу, відбулося так, як відбулося», — розповідає ексочільник Генштабу.

Муженко також прокоментував висадку російського десанту у Гостомелі. «Запитав декого: „Як трапилося, що російський десант висадився в аеропорту Гостомеля?“ Відповіді не було. Тоді було ухвалено рішення завдати удару авіацією, потім — артилерією, а далі заблокувати та знищити ворога», — розповів він.

Генерал дивується також, що не було засобів протиповітряної оборони, які мали стояти вздовж узбережжя Київського моря з однієї сторони в постійному режимі чергування

«Бо знав, що був створений так званий „шилочний дивізіон“ протиповітряної оборони ["Шилка» — це зенітна самохідна установка радянського виробництва ЗСУ 23−4], який стояв по лівому берегу водосховища (Київське море шириною до 20 кілометрів — з одного берега засоби ППО його не перекривали). Не знаю. Це ж було передбачено цими замислами. До 2019 року там завжди проводили перевірки та тренування. Коли їх зняли? Чому їх не було? Як готували? Дуже багато запитань", — каже Муженко.

Загалом, він зазначає, що перші дні вторгнення «дійсно були знакові». «Ми втрималися завдяки лідерству, самостійності й ініціативності командирів низової ланки — рот, батальйонів до комбригів включно, а в деякі моменти й волі командирів вищої ланки. Мабуть, це був результат підготовки й нашого досвіду з 2014 по 2022 рік, коли ми тактичну ініціативу віддавали командирам. Події перших днів я б схарактеризував як стратегічно-оборонну операцію Збройних Сил, яка відбулася у формі тактичних дій підрозділів і військових частин. Для військових це зрозуміло», — каже він.

Генерал також відзначає сміливість простих людей і простих солдатів. «Ми зупинили цю навалу завдяки патріотизму, самовіддачі, героїзму простих людей і простих військових. На зустріч ворожим колонам виходили беззбройні українці й зупиняли танки. З-за своїх парканів люди кидали пляшки з горючою сумішшю. Опір був майже всюди», — зазначає він.

Джерело: Факти.ІCTV
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Москва перетвориться на фронтове місто як той Білгород? Скабєєва налякала своїх гостей властивостями озброєнь, які США передають Україні (відео)

четвер, 25 квітень 2024, 9:52

"Російські пропагандисти ознайомилися зі списком озброєння, яке українці отримають від США, і тепер у прямому ефірі відсувають "червоні лінії" та шукають на карті місце для порятунку своїх сідниць, ближче до Північної Кореї", - іронізує журналіст Юрій ...

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...