"На жаль, МОН це ніхто не пояснив, а в самих клепки не стало", - політтехнолог Голобуцький

"МОН хоче дати в руки росіянам ще один важіль впливу на українську школу – християнську етику. Про це пише в Gazeta.ua український історик і громадський діяч Сергій Громенко. На його думку, якщо середньостатистичний викладач християнської етики в Галичині буде греко-католиком, а на Київщині – вірянином ПЦУ, то у Дніпрі та Харкові він належатиме до російського православ’я", - пише політтехнолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Статистика дійсно річ непереборна: на сході України дійсно більшість церков належать РПЦвУ - бо ж організація продовжує залишатись легальною, її ніхто не проголошував терористичною і не забороняв. Відповідно, МОН просто "не подумало" про отакий аспект дозволу на запровадження християнської етики: кого саме школи зможуть запросити на уроки. І що в значній частині випадків це виявляться агенти ворога і кремлівські пропагандисти.

Національна безпека - штука чутлива. І на неї має безпосередній вплив навіть затверджувана МОН шкільна програма. На жаль, МОН це ніхто не пояснив, а в самих клепки не стало.
==
Крім решти, дозволом запроваджувати саме християнську етику в школі замість просто етики і основ релігієзнавства (де в світі які релігії є і були колись, що в них особливого і цікавого) МОН прямо порушило 4 (чотири!) статті Конституції України.
Ст.15 "Жодна iдеологiя не може визнаватися державою як обов’язкова". Через запровадження християнської етики в школах християнство стає обов'язковим, при тому саме рішенням державного органу управління.
Ст.21 "Усi люди є вiльнi i рiвнi у своїй гiдностi та правах. Права i свободи людини є невiдчужуваними та непорушними". Тобто, і свобода бути нехристиянином - теж. І гідність вірянина іншої релігії, агностика чи атеїста.
Ст.24 "Громадяни мають рiвнi конституцiйнi права i свободи та є рiвними перед законом. Не може бути привiлеїв чи обмежень за ознаками ...релiгiйних та iнших переконань, ...за мовними або iншими ознаками". Запровадження християнської етики, залучення представників християнських церков до навчального і виховного (що значно гірше і небезпечніше) процесу напряму дискримінує представників тих релігійних структур, що християнськими не є. А також дискримінує учнів і батьків за релігійною ознакою: якщо ти християнин, при тому підходящої конфесії, - в тебе все добре. Якщо ти християнин непідходящої для цього регіону і школи конфесії (католик, а школа співпрацює з ПЦУ умовно) - ти матимеш неприємні відчуття, але помірно. А от якщо ти/ твої батьки є мусульманами, юдеями, буддистами, кришнаїтами, рідновірами, вірянами Вікки, друїдизму, асатру, синтоїзму абощо - ти дискримінований вигнанеь. І тобі дуже пощастить, якщо тобі чи твоїм товаришам на уроках не розповідатимуть, що твоя душа відправиться до пекла, бо ти не християнин і грішник. Ну і суто утилітарно: або дитина сидить на христетиці. що ставиться 2-3-4 уроком, або невідомо де вештається без нагляду і контролю, бо не хоче/ батьки не хочуть слухати християнську пропаганду. Тобто, потенційно наражається на небезпеку (бути збитим автівкою, натрапити на наркодилера, маніяка, викрадача, отримати травму абощо) тільки тому, що реалізує своє право не бути християнином.
Ст. 35 "Кожен має право на свободу свiтогляду i вiросповiдання. Це право включає свободу сповiдувати будь-яку релiгiю або не сповiдувати нiякої, безперешкодно вiдправляти одноособово чи колективно релiгiйнi культи i ритуальнi обряди, вести релiгiйну дiяльнiсть. Здiйснення цього права може бути обмежене законом лише в iнтересах охорони громадського порядку, здоров’я i моральностi населення або захисту прав i свобод iнших людей. Церква i релiгiйнi органiзацiї в Українi вiдокремленi вiд держави, а школа — вiд церкви. Жодна релiгiя не може бути визнана державою як обов’язкова". Ну, тут очевидно все.
Коли держава сама ігнорує свої закони, навіть Основний закон - це, фактично, делегітимізує таку державу".
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Знищення Ка-27 окупантів над Кримом: Офіцер ЗСУ назвав імена "мінусованих" членів екіпажу (фото)

субота, 20 квітень 2024, 14:43

У результаті знищення над тимчасово окупованим росіянами Кримом ворожого корабельного багатофункціонального вертольота Ка-27 ліквідовано чотирьох членів екіпажу. Знищено, зокрема, командира екіпажу Азіза Шаяхметова. Про це повідомив у Telegram "Штірліц...

"Українські військові - небезпечні": Росіяни вже намагаються використати інцидент з розстрілом патрульних на Вінниччині

субота, 20 квітень 2024, 13:54

Російські боти у мережі підігрівають дискусії про вбивство поліцейського на Вінниччині, намагаючись розколоти позицію українців та дискредитувати і ЗСУ, і поліцію. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, передають Пат...