"Над "Газпромом" нависла загроза ізоляції від ринків капіталу", - росЗМІ

«Газпром» знову зазнав поразки в судовому позові з «Нафтогазом України», яким Стокгольмський арбітраж присудив 2,6 млрд доларів компенсації за недопоставку газу на транзит.

Як повідомив «Інтерфакс» з посиланням на прес-службу «Нафтогазу», Апеляційний суд Амстердама і Окружний суд Люксембургу відхилили скарги російської компанії, яка стверджувала, що влада цих країн не мають повноважень накладати арешт на активи в зв'язку з арбітражним рішенням Швеції, передають Патріоти України.

Голландський суд, таким чином, підтвердив свою юрисдикцію за позовами «Нафтогазу» про примусове стягнення боргу.
Що ще небезпечніше, відзначає видання Finanz.ru, аналогічне рішення прийняв суд Люксембургу - юрисдикції, де зареєстрована компанія Gaz Capital SA, «дочка» Газпрому, через яку холдинг випускає облігації в іноземній валюті, щоб залучити позики на зовнішніх ринках.
Gaz Capital SA є емітентом 23 випусків євробондів «Газпрому» на загальну суму 1,424 трильйона рублів (на 31 березня), випливає зі звітності за перший квартал. Ця ж структура відповідальна за виплати кредиторам.
Люксембурзьку юрисдикцію має також компанія Gaz Asia Capital SA - аналогічна «дочка» для позик в Азії. З її допомогою «Газпром» в грудні минулого року вперше розмістив євробонди в японських ієнах (37,5 млрд рублів на 31 березня).
«Нафтогаз» подав позови про примусове стягнення боргу з європейських структур «Газпрому» влітку 2018 року. В результаті російська компанія виявилася де-факто відрізаною від міжнародних ринків капіталу і була змушена заморозити програму зовнішніх позик.

Заплановане на липень минулого року розміщення євробондів в британських фунтах довелося скасувати, оскільки виник ризик, що всі залучені гроші будуть відразу ж арештовані, розповідав тоді «Інтерфаксу» близьке до «Газпрому» джерело.

Подача скарги на юрідіскцію судів дозволила «Газпрому» виграти час: в листопаді він продав єврооблігації на 1 млрд євро, а в лютому 2019 го - на 1,25 млрд доларів.
Але рішення голландського суду покінчило з цієї перепочинком, і тепер ситуація літа-2018 може повторитися. «Нафтогаз» тим часом неодноразово заявляв, що має намір домагатися арешту активів Gaz Capital SA.
Втім, негайних ризиків для «Газпрому» немає: компанія встигла погасити євробонди на 1 млрд доларів в кінці квітня.
Найближчі критичні дати - це 6 лютого 2020 роки (настає термін погашення паперів випуску на 800 млн доларів) і 20 березня 2020 року, коли потрібно розплатитися з держателі випуску в європейській валюті (на 1 млрд євро).
Останньою юридичної «соломинкою», за яку тримається «Газпром», залишається апеляція в Швеції, розгляд якої призначено на жовтень.
Влітку минулого року компанія вже подавала апеляцію до окружного суду округу Свеа, в якій, посилаючись на думку експерта-лінгвіста, наполягала, що рішення арбітражу про штраф було прийнято незаконно - за участю сторонніх осіб.
«Значна частина арбітражного постанови написана не арбітрами, а іншою особою», - стверджував «Газпром». Але переконати суддів не вдалося. Апеляцію відхилили як безпідставну в червні 2018 року.

Раніше в липні «Нафтогаз» повідомив, що комерційний суд Високого суду Англії і Уельсу зобов'язав Газпром в разі отримання дивідендів від Nord Stream внести 145 млн доларів з належної йому суми на рахунок суду в якості гарантії виконання вимог суду.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно

Тільки шолом потягне на 25 тисяч грн: У воїна ЗСУ запитали, скільки коштує його "вбрання"

четвер, 25 квітень 2024, 13:55

Блогер Ніколас Карма, який цікавиться у звичайних людей і знаменитостей, скільки коштує їхній "лук", поставив те саме запитання воїну ЗСУ, який служить у 6 батальйоні 12 бригади "Азов", передають Патріоти України. Під час прогулянки Львовом захисник бу...