«Найбільш напружені бої були в Новогродівці. Під’їхали на 15 метрів до укриття росіян. Вони там всі згоріли», - січеславські танкісти про бої на Сході

Покровський напрямок — один з ключових і найважчих сьогодні на фронті. Саме тут протистоять російським окупантам воїни 25 окремої повітрянодесантної Січеславської бригади Десантно-штурмових військ ЗС України.

Кореспонденти АрміяInform побували в районі очікування січеславських танкістів та поговорити з ними про бойові завдання і тактику противника, передають Патріоти України.

Три танкісти

Екіпаж танка Т-80БВ перебуває на бойовому чергуванні та готується до виконання завдання. Навколо літають ворожі дрони, періодично в сусідніх посадках лунають вибухи.

— Це танк наступальної дії, він розрахований на 5 хвилин бою — маневрений, швидкий. За хвилину він робить вісім пострілів. Залетів, дав пару хороших «плюх», відкотився, дозарядився, і по новій, — розповідає навідник-оператор Вадим.

Вадим єдиний в екіпажі мав бойовий досвід ще до широкомасштабного вторгнення

В екіпажі він найдосвідченіший: брав участь в АТО з 2015 року, потім на деякий час повернувся до цивільного життя. Проте у 2021 році знову підписав контракт на службу в ЗСУ.

— Зустрів повномасштабне вторгнення на Сході, тоді це ще була окрема танкова рота, а не батальйон. Все моє військове життя на Сході. На початку було більше екіпажів, більше мотивованих хлопців, — додає Вадим.

Механік-водій Роберт у 25 бригаді ДШВ ЗСУ служить півтора року, у цивільному житті працював на будівництвах.

— Спочатку йти в танкісти було не дуже привабливо, тому що переважно насамперед знищена техніка — це танки. По трасах їдеш, одні башти лежать, і думаєш: та ні, які танкісти, — згадує він з усмішкою.

Так само півтора року служить у бригаді й командир танка Владислав. — Як тільки ми заїхали на цей напрямок, ми за день знищили два танки прямою наводкою, в районі населеного пункту Карлівка, — розповідає він.

Бої на Сході

Вадим згадує своє перше бойове зіткнення з ворогом на початку широкомасштабного вторгнення поблизу населеного пункту Верхньоторецьке Донецької області.

— Там було пекло. Я був готовий до зіткнення з противником, але було дуже складно. Ми виїжджали одним танком, коли у противника було чотири. Дуже активно противник наступав з використанням літаків, «Градів». У перші дні ніхто не міг повірити, що вони дійшли до такого маразму. Було складно змиритися, що це реальна війна, — говорить він.

Одне з найскладніших завдань екіпажу — знищення ворожого укриття майже впритул. Будівля, в якій ховалися росіяни, була розташована майже в центрі міста, навколо багато рослинності, тому іншої можливості знищити її не було.

Командир танка Владислав розповідає про бої в Новогродівці

— Найбільш люта ситуація у нас була в Новогродівці. Завдання в нас було виїхати й впритул знищити будинки, в яких ховалися росіяни. Відпрацювали за підтримки БМП. Була дужа близька дистанція — 15 метрів, і після пострілу нічого не було видно, — розповідає Влад.

Він раніше жив у Новогродівці, тож добре знав місцевість — і це дуже сильно допомогло у виконанні завдання, оскільки танк заїхав на світанку і важко було орієнтуватися. До того ж навколо повно росіян.

— Після пострілів все горить, піднімається багато пилу, вулиці вузенькі, башту крутити неможливо. І відкочуючись назад, ми проїхали поворот, а позаду їхала наша БМП, яка не впоралась з керуванням і провалилася. Внаслідок цього екіпаж звідти переліз на наш танк. І ми через пі***ів назад відкочувалися. Вони все зрозуміли, було перехоплення, що «хохляцький танк катається», — згадує мехвод Роберт.

Ворожа тактика

З масовою появою дронів на фронті тактика застосування танків дуже змінилась.

— Раніше була війна — танки на танки, а тепер є FPV-дрони. Вони швидко можуть тебе знайти й знищити танк. Нині танки більше використовуються із закритих позицій, — каже Вадим.

Так само було і на початку війни, згадує він, тому що тоді у ворога була значна перевага в техніці. Танки вели вогонь із закритих вогневих позицій для ураження цілей, які не перебувають у прямій видимості, й це було набагато ефективніше.

Десантники розповідають, що росіяни нині на Покровському напрямку використовують цікаву тактику — пересуваються переважно пішки без підтримки бронетехніки.

— Жива сила у них менше ціниться, ніж залізо. І все ж таки вони трошки закінчуються. Якщо ворог веде активні дії, нам дають команду, і ми із закритої позиції просто їх зносимо. І виходить дуже непогано, тому що танк дуже точна штука, і доцільно їх використовувати саме так, — говорять в екіпажі.

За спостереженнями наших танкістів, на Донеччині росіяни наразі найбільше використовують танки Т-72, новіших панцерників на кшталт Т-90М «Прорив» не фіксується.

— В Осколі бачив Т-90 стояв. Там по коліно води було, не знаю, як він там не проїхав, не зміг переправу проїхати, — говорить Вадим.

Окрім вітчизняних танків, він також може керувати німецькими «Леопардами», адже пройшов відповідне навчання в Німеччині.

— Іноземна техніка оснащена краще, це хороша техніка, особливо танки Leopard 2А4. Його сильні сторони — хороша зброя, бронекапсула, різні електросистеми, — зазначає навідник.

Танкісти наголошують, що найголовніше в екіпажі — злагодженість. Попри те, що разом вони працюють лише кілька місяців, хлопці впевнені один в одному.

— За кілька місяців ми пройшли багато прикольних історій. Це зблизило нас ще до того, як ми потрапили в один екіпаж. Ми практично завжди були поряд, разом працювали. Злагодженість дуже важлива, — наголошує Роберт.

У Січеславській бригаді розповідають, що активно проводять рекрутинг, і за цей місяць близько 20 людей підписали контракти. Всіх супроводжують від першого звернення до початку БЗВП і аж поки людина не стане на посаду.

Фото Олени Худякової

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Новонавернені росіян примусово підуть на м'ясо? В окупованому Криму масові облави на чоловіків мобілізаційного віку

неділя, 29 вересень 2024, 23:25

У Джанкої та Євпаторії окупанти разом з місцевими силовиками-колаборантами, прикриваючись антитерористичними навчаннями, активно “виловлюють” чоловіків призовного віку. Справжня мета цих заходів — мобілізація місцевих жителів до російської армії для уч...

«Найбільш напружені бої були в Новогродівці. Під’їхали на 15 метрів до укриття росіян. Вони там всі згоріли», - січеславські танкісти про бої на Сході

неділя, 29 вересень 2024, 22:40

Покровський напрямок — один з ключових і найважчих сьогодні на фронті. Саме тут протистоять російським окупантам воїни 25 окремої повітрянодесантної Січеславської бригади Десантно-штурмових військ ЗС України. . Кореспонденти АрміяInform побували в рай...