Найкраща зброя проти "м'ясних штурмів" росіян: ЗСУ насичуються хорватськими реактивними мінометами

 Причіпна 128-мм РСЗВ RAK-SA-12 на озброєнні українських прикордонників, травень 2023 року, фото - ДПСУ

Реалії повномасштабної війни проти РФ породили запит на цікавий вид зброї, який ми нижче й проаналізуємо

На початку травня Держприкордонслужба показала, що отримала на озброєння зокрема 128-мм причіпні РСЗВ типу RAK-SA-12 виробництва Хорватії. Такі системи мають 12 направляючих, із яких можна відстрілювати реактивні снаряди із темпом 1 ракета в 1 секунду, або ж залп в 12 снарядів за 9,6 секунд.

Маса повністю спорядженого RAK-SA-12 складає всього 960 кг; для розгортання на позиції уже зарядженої такої РСЗВ треба до 1 хв 30 сек, для розгортання із дозарядкою – до 3 хв 30 сек, для згортання з бойової позиції – до 1 хвилини. Дальність стрільби із RAK-SA-12 складає від 800 до 8000 метрів, при цьому є опція стрільби із виносного пульта на відстані до 25 метрів від пускової установки.

Причіпна 128-мм РСЗВ RAK-SA-12 на озброєнні українських прикордонників, травень 2023 року, фото – Офіс Президента України
Якщо узагальнити усі заявлені характеристики, то цю систему можна назвати чимось середнім між "класичним" мінометом 120-мм та легкою гаубицею 105-мм, котра однак може "вивалити" на голову окупантів аж 12 реактивних "подарунків" всього за 10 секунд стрільби.

Схоже, що для самих хорватів RAK-SA-12 є скоріше експортним виробом. Бо, якщо опиратись на дані The Military Balance 2022, збройні сили Хорватії такі РСЗВ зараз не мають на озброєнні, в строю мають лише 21 систему БМ-21 "Град" та шість M92 Vulkan. Тому тут може бути два варіанти – або Хорватія як учасник формату "Рамштайн" сама запропонувала поставити RAK-SA-12 для Сил оборони України, або ж із нашої сторони був запит на такі системи для українських воїнів.

Хорватські РЗСВ M92 Vulkan калібру 122-мм, ілюстративне фото з відкритих джерел
Хорватські РЗСВ M92 Vulkan калібру 122-мм, ілюстративне фото з відкритих джерел

В свою чергу, сам факт отримання RAK-SA-12 виглядає як логічний розвиток експериментів наших захисників по темі "імпровізованих РСЗВ" на пікапах.

Тут можемо згадати зокрема систему "Сівалка ВМ-8" з блоками на 16 пускових для відстрілу некерованих авіаційних ракет С-8. Перевагою "Сівалок" під С-8 є зокрема можливість зняти блок для відстрілу НАР у випадку пошкодження пікапа, можливим мінусом – дальність стрільби С-8 у штатному режимі складає всього 4-5 кілометри.

Імпровізована РСЗВ "Сівалка" ВМ-8" на шасі HMMWV

Або ж – "Град" на пікапі, де на автомобільному шасі можуть розміщатись як правило три направляючі для відстрілу 122-мм некерованих реактивних снарядів. Дальність і точність стрільби за таких умов достеменно невідомі, але в умовах дефіциту інших засобів ураження проти російських окупантів навіть і таке імпровізоване озброєння виглядає ефективним.

"Град по-партизанськи" на пікапі, фото - 129 бригада територіальної оборони Зазвичай вважається, що поява подібних систем в руках наших захисників є "симптомом" нестачі "класичних" РСЗВ для знищення російських окупантів. Хоча подібна проблема вирішується усіма можливими способами. Однак схоже, що "Гради" на пікапах, "Сівалки" із С-8 чи ж хорватські RAK-SA-12 доцільніше відносити до окремого класу озброєнь – реактивні міномети, котрі цілком можуть стати найкращою зброєю проти піхотних штурмів армії РФ. І відповідно, таку зброю варто масштабувати у виробництві з використанням потужностей державних чи приватних підприємств.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Криваві рублі не принесли вбивці щастя: Громадянин Туркменістану, який хвалився катуваннями українців, поплатився на батьківщині

неділя, 19 травень 2024, 4:15

Громадянин Туркменістану Сергій Григорян воював проти України на боці Росії з осені 2022 по літо 2023 року. За цей час заробив на однокімнатну квартиру, яку на надіслані злочинцем гроші придбала у Турменбаші його мати. Проте радіти новому житлу окупант...

"Заробив грошенят" на красиве життя в Камеруні: Темношкірий найманець армії РФ у відчаї відбивався палкою від українського дрона (відео)

неділя, 19 травень 2024, 1:45

Росія залучає найманців із африканських країн до війни в Україні. Так, оператори дронів вистежили такого темношкірого солдата армії Росії. . У соцмережах поширюється прижиттєвий відеозапис із найманцем, що подався на криваві заробітки до "втарой арміі...