Нам передали F-16 з "обрубаними можливостями": Експерт пояснив, чому ЗСУ не могли збити російський Су-34

Російські «воєнкори» і частково — західні аналітики припускають, що ЗСУ могли збити російський винищувач Су-34 з F-16. Чому цю інформацію варто піддавати сумніву і які F-16 насправді передали Україні, розповів військовий оглядач Василь Пехньо. Патріоти України пропонують вашій увазі його міркування.

Чесно кажучи, я б надто позитивну інформакампанію на цьому факті не розгортав. По-перше, виходячи з того, що закликаю довіряти офіційним джерелам — без сумніву, так воно і має бути. Сьогодні у ранковому зведенні Генерального штабу немає інформації про ураження ворожого Су-34.

Звідки ми взяли цю інформацію? Виключно із ворожого телеграм-ресурсу. Тобто це може бути, може цього і не бути. Генштаб поки що цього не підтверджує.

Можливо, Генштаб не підтверджує цього із суто практичних міркувань — для того, щоб не давати остаточного визнання та розуміння для росіян, що, наприклад, наші F-16 спрацювали або спрацював якийсь наш блукаючий Patriot.

Я закликаю не бути такими позитивно налаштованими, тому що це рівно 50/50 може бути правдою щодо збиття ворожої Сушки, яка справді є носієм КАБів.

Я спілкувався із льотчиками, котрі і обслуговують, і користуються F-16. Вони кажуть, що потрібно розуміти, що поки що ті кількості, а найперше ті озброєння, які є на F-16, не дозволяють говорити про те, що це є зброя переваги або зброя, котра дозволить бодай вирівняти становище в українському небі, в якому не домінує, але переважає ворожа авіація.

Тому що так само потрібно бути свідомими, що у нас величезна кількість старої радянської техніки — Су-27, Міг-29, найперше Су-24, які є носіями Storm Shadow. Вся ця техніка потребує заміни. Вони просто вже не те, що морально застарілі, на папері продовжений строк їхнього життя вже неодноразово. І це, якщо чесно сказати, літаючі гроби, як кажуть наші військові.

Траплялися випадки, що навіть аси-пілоти розбивалися, адже техніка відмовляла. І нам насамперед потрібно більше західної авіації для того, щоб замінити наш авіапарк. Це перше, що показує, що західна авіація, яка до нас приходить, не стає поки що геймченджером.

І другий фактор. Будьмо відверті: F-16 поки що без ракет західного озброєння JASSM, які дозволятимуть стріляти на велику відстань і в глибину Російської Федерації, і без того, про що писав нещодавно командувач американських військ в Європі Крістофер Каволі… Він листи надсилав до Конгресу і казав, що, мовляв, у нас є озброєння, яке ми не передали українцям, але яке може послуговуватися їм у війні. Це він якраз говорив про крилаті ракети JASSM на F-16 і про систему захищеного зв’язку Link-16, це натівська система.

Це навіть не просто система захищеного зв’язку — це передача інформації, шифрування її. Так от ці ж літаки так само передані і без цієї системи. Тобто це дуже серйозний виклик, це дуже серйозна проблема. Наші західні партнери бояться, що це, мовляв, потрапить до рук росіян, і тому передали нам F-16 з обрубаними можливостями. І от без цього (прямою мовою кажу, що говорять деякі авіаексперти і наші льотчики) є таке враження, що нам передали музейні експонати, якими ми не можемо активно користуватися проти росіян.

Якщо раптом це спрацював F-16 по російському Су-34, що не є ще підтвердженим фактом, то це дуже класно. Можливо, щось і змінилося. Але, станом на зараз, я би просто не накручував би ось цих надміру позитивних очікувань, щоб потім не було розчарувань.

Джерело: Радіо НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Чекаємо на "привіт" від ЗСУ: Північнокорейські військові облаштували полігон поблизу Маріуполя і почуваються там в безпеці, — партизани (мапа)

неділя, 13 жовтень 2024, 22:55

В окупованій частині Донецької області наразі знаходяться військовослужбовці з КНДР. Їх перебування на цій території встановили представники українського партизанського руху, передають Патріоти України. "Повідомляється про активну роботу трьох полігоні...

"Лапті Аладіна" я тут, а ти де?": Речник ЗСУ в Курській області звернувся до одіозного командира кадирівців (фото)

неділя, 13 жовтень 2024, 21:59

Представник української військової комендатури в Суджі Олексій Дмитрашківський зробив красномовне фото біля послання жителів міста до одіозного командира кадирівців Апті Алаудінова. Відповідне фото він опублікував на своїй сторінці у Facebook, передают...