Народні прикмети на 1 липня. До кого здавна звертались українці для зцілення і чому не варто важко працювати

Кузьма і Дем'ян

1 липня за новим календарним стилем (14 липня - за старим) - день пам'яті святих чудотворців Косми і Даміана. У народі день прозвали Кузьма і Дем'ян. 1 липня за старим календарним стилем згадують мучеників Леонтія, Іпатія та Феодула, а також починається Петрів піст 2024 - один із найлегших постів у православ'ї.

Даміан і Косма - це два брати. Вони жили в Римі, у III столітті. Хлопці рано втратили батька, а мати виховала їх у християнських традиціях.

Подорослішавши, брати стали лікарями, а також отримали чудотворний дар від Бога - могли зцілювати людей. Але лікували вони всіх безплатно, просили хворих лише увірувати в Христа. За свою безкорисливість брати отримали прізвисько - безсрібники.

Незабаром почалися гоніння на християн, і влада стала розшукувати братів. Косме і Даміану вдалося сховатися, але замість них римські воїни схопили інших. Щоб не постраждали невинні, брати вирішили здатися. Їх примушували відмовитися від християнської віри, але вони не зреклися. У цей же час імператора вразила невідома хвороба, і брати змогли вилікувати правителя. Усі, хто був свідком цього, а також сам імператор увірували в Христа, а братів звільнили. Але, на жаль, їм не судилося продовжити свою справу: їхній літній учитель-наставник, який сильно заздрив славі Косьми і Даміана, заманив братів у гори і там убив їх.

Церковне свято 1 липня за cтарим стилем

Про що говорять прикмети на 1 липня

За прикметами дня судять, якими будуть погода найближчим часом і осінь:

  • на деревах з'явилося жовте листя - осінь буде рання;
  • павук спускається вниз по павутині - до теплої погоди;
  • місяць червоний - буде сильний вітер;
  • зірки яскраві - будуть дощі та грози.

У народному календарі 1 липня - свято Літні Кузьминки. Традиційно в цей час починали варити малинове варення і сушити листя малини, з якого потім готують чай від застуди.

Що не можна робити 1 липня

Сьогодні, як і в будь-який інший день, церква виступає проти лайки та сварок, злості, не схвалює пліток, наклепів, жадібності, зневіри. Не можна відмовляти в допомозі тому, хто просить про неї.

Народні прикмети дня не радять цього дня скаржитися на життя і робити великі покупки - будуть невдалими, а також заборонено заздрити, інакше своїх успіхів ні в чому не буде. Одна з головних заборон дня стосується жінок - їм 1 липня не можна важко працювати. Якщо вірити прикметам, той, хто порушить заборону, весь рік буде тяжко працювати.

Що можна робити 1 липня

Оскільки Косма і Даміна за життя були лікарями і мали чудотворний дар, у святих просять зцілення від будь-яких хвороб.

За народною традицією жінки 1 липня збиралися на жіночі посиденьки - влаштовували такий собі жіночий день. Також кажуть, що якщо зробити на Кузьминки хоч одну добру справу, то незабаром знайдеш щастя.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На авдіївському напрямку українські дрони знищили штурмову групу окупантів , куди входила Z-штурмовичка (вiдео 16+)

середа, 3 липень 2024, 0:30

Оператори дронів-камікадзе знищили ворожу штурмову групу із трьох окупантів на авдіївському напрямку. . Як повідомляють Патріоти України, відеозапис успішної бойової роботи опублікований у соцмережах. Автор публікації стверджує, що один із штурмовиків...

Ніякі таємні місії від Путіна, Цзіньпіна, Трампа: Політолог розповів, чому Орбан раптово завітав до Києва "миритися"

вівторок, 2 липень 2024, 23:30

"Про візит Орбана. Орбан не приїхав ні з якими таємними посланнями від Путіна, Трампа чи ще когось. Орбан хоче виторгувати собі місце одного з посередників в майбутніх переговорах. І позиція посередника є для нього архіважливою з двох причин: по-перше,...