Народні прикмети на 1 листопада: Дуже вдала дата для весілля і вінчання. Хто цього дня буде марнотратним - перестануть водитися гроші

Безсрібники і чудотворці Кузьма і Даміан

Православна церква України 1 листопада за новим стилем вшановує пам'ять безсрібників і чудотворців Кузьми і Даміана Асійських та їхньої матері Феодотії. За старим стилем 1 листопада шанують єпископа Садока Перського і святкують перенесення мощей Іоанна Рильського.

У католиків 1 листопада відзначається День всіх святих. У цю дату шанують всіх канонізованих святих і тих, хто здійснював християнські подвиги, але залишився невідомим для церкви.

Наші предки в це народне свято проводжали осінь і зустрічали зиму. Одна з назв дня - Проводи осені. У давні часи в цю дату починалися перші зимові морози. У холодні роки вже лежав сніг.

Проводили осінь в цей день багатим столом. До цього дня різали домашніх качок і курей, а з м'яса готували пироги, бульйони і холодець. Також готували страви з курячих яєць. У свято 1 листопада запрошували гостей і пригощали ситними стравами. Заможні люди відправляли домашню птицю в подарунок біднішим родичам.

У цей день у наших предків була традиція годувати птахів. Господарі насипали зерно і хлібні крихти посеред двору і чекали, щоб прилетіли птахи. Якщо їжу почали клювати сороки, то зима буде ситною і спокійною, ворони - до складних і голодних часів, сойки - до сімейного щастя.

У народне свято 1 листопада наші предки масово гуляли весілля. Не дарма сам листопад місяць в давні часи називали "весільник", а покровителів 1 листопада Кузьму і Дам'яна вважали покровителями шлюбу і сімейного життя. Перед весіллям наречена зустрічалася з подругами на останні посиденьки. Дата 1 листопада - дуже вдала для весілля і вінчання.

Що не можна робити 1 листопада

Поганою прикметою вважається вбити павука в цей день.

Не можна відмовляти в милостині і в допомозі близьким сьогодні. Тих, хто проявить великодушність, винагородять святі Кузьма і Дам'ян.

Не варто в цей день залишати сушитися на балконі або на вулиці речі і білизну.

Після заходу сонця не можна виходити на вулицю без вагомих причин.

Не можна в цей день купувати предмети розкоші, робити необдумані і зайві покупки. У того, хто буде марнотратним сьогодні, перестануть водитися гроші.

Прикмети погоди 1 листопада

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо день холодний, то через тиждень настане відлига.
  • Випав перший сніг - через 40 днів настане справжня зима.
  • 1 листопада видалося теплим - до теплої зими і ранньої весни.
  • Якщо пішов дощ, то перший сніг випаде тільки в кінці листопада.
  • Синиці прилетіли - скоро похолодає.
  • Грім в цей день віщує часту зміну погоди в листопаді.
  • Якщо на горобині і калині дуже багато ягід, то зима буде морозною і сніжною.
  • Ранковий туман в цей день віщує потепління.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Із ремонтом у стилі "по-багатому": У Львові за шалену суму продають квартиру поплічника ФСБ (фото)

неділя, 16 червень 2024, 16:19

У Львові виставили на продаж п’ятикімнатну квартиру в центрі, у якій до 2014 року мешкав російський пропагандист, лідер партії "Русский блок" Олександр Свістунов. За цією адресою була зареєстрована і його ГО "Русское движение Украины". Про це повідомля...

Вже після вторгнення: Хмельницький чиновник, підозрюваний у роботі на ФСБ, отримав від влади… квартиру у подарунок (документи)

неділя, 16 червень 2024, 15:30

Начальник відділу програмного забезпечення управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради Руслан Бітюков, який тепер підозрюється у державній зраді, отримав під час війни від місцевої влади квартиру у новобудові. Про це по...